Selv om vinteren kan man lave buketter, som Ketty Viuff beviste med den buket, som hun lavede til Camilla Berner-ferniseringen den 3. februar 2018 med benspænd: Kun lokale planter, der findes netop nu!
Camilla Berner: Planteindsamling nr. 6. Kongens Nytorv den 25. juni 2014. Artsliste: Gederams, Glat Vejbred, Ager-Tidsel, Sildig Gyldenris, Skvalderkål, Glat Dueurt og Lodden Dueurt.
I 1980'erne erhvervede museet et par blomsterbuketter malet af Ejnar Nielsen i 1910'erne. Hans yndede motiver var grøftekantens planter, som han i favnfulde tog med ind i atelieret og forevigede. En anden tids blik for naturen...
TOLV BUKETTER

12 måneder

12 planteindsamlinger

12 kunst- og naturoplevelser

Første bukettur: Lørdag den 19. maj kl. 14

Vi mødes på parkeringspladsen ved Baldersbæk, på Baldersbækvej vest for Hovborg.

Bestyrelsesmedlemmer fra Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling fortæller undervejs om planterne på stedet, mens museumsleder Teresa Nielsen fortæller om Anders Bundgaard kunstværker i landskabet omkring Baldersbæk. Alle er velkomne. Arrangementet er gratis

 

På Vejen Kunstmuseum har kunstnerens første retrospektive udstilling, CAMILLA BERNER – art & nature (1.12.2017-6.5.2018), vakt masser af samtaler og skabt nye og uventede samspil. Hun og museets gæster har fået en enestående mulighed for at se udviklingen og sammenhænge i hendes virke.

Som Camilla Berners planteindsamlinger på Vejen Kunstmuseum knytter an til tradition med fx maleren Ejnar Nielsens grøftekantsbuketter fra Gjern i 1910’erne, har hendes nyeste billedserier – fra 2014 på Kongens Nytorv, 2016 fra Seoul i Sydkorea og 2017 fra Søby Brunkulslejr – talt til os i dag. Vi fascineres af de smukt komponerede planteindsamlinger, der ved nærmere øjesyn viser sig at bestå af ukrudt og vilde planter.

Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdelingen (DN-lokalafd) kom på besøg, og samarbejdsprojektet 12 BUKETTER opstod. Ud fra spørgsmål som: ”Hvad vokser der omkring museet og rundt i vores omegn?” spurgte vi hinanden, om vi – med skyldig hæder og tak til kunstneren – kunne bruge Camilla Berners tilgang til at se nærmere på og fremhæve naturen og egnen her, hvor vi bor…

12 BUKETTER peger på 12 lokaliteter, hvor vi ser på udvalgte kunstværker og plukker blomster til buketterne – én fra hvert sted og for hver måned i et år fra maj 2018 til april 2019. 

I Camilla Berners ånd vil medlemmer af DN-lokalafd’s plantegruppe for hver måned på et af de udvalgt steder lave en planteindsamling, der dokumenteres gennem en artsliste. Af de indsamlede planter bindes en professionel buket af Ketty Viuff fra e-blomsten i Vejen.

Måned for måned fotograferes hver buket. Månedens billede og dens planteliste får sin faste plads på Vejen Kunstmuseum og ude på folks computere. Via museets og DN-lokalafd’s indgange til de sociale medier præsenteres månedens fotografi med sin artsliste og evt. en uddybende tekst om væksternes muligheder og historier.

I dette samarbejde peger museet på, at billedhugger Niels Hansen Jacobsens værker findes mange steder rundt om i Vejen Kommune og suppleres med nutidskunst i form af skulpturer fra museets Egnsbeton-projektet bl.a. ved Kongeåen og i Øster Lindet.

DN-lokalafd har selvfølgelig en interesse i at få udbredt kendskab til de vilde planter her i vores natur. Den er fuld af oplevelser. Følg med og tag del i natur- og skulpturturene ud i landskabet – og så skal vi se opfindsomheden blomstre, når der laves buketter året rundt – også om vinteren…

12 BUKET-TURE

Oversigt over de første seks ture

1. BUKETTUR

Lørdag den 19. maj 2018 kl. 14-16

Vi mødes på P-pladsen ved Baldersbæk

2. BUKETTUR

”De vilde Blomsters Dag” søndag den 17. juni kl. 13-15.

Vi mødes på P-pladsen ved Skærsøvej/Skærsøgårdsvej

3. BUKETTUR

Søndag den 15. juli kl. 13-15

Vi mødes ved Genforeningshøjen ved Kongeåen, Foldingbro

4. BUKETTUR

Søndag den 19. august kl. 13-15

Vi mødes ved P-pladsen på Ravningvej, ca. 800 meter vest for Kongeåvej

5. BUKETTUR

Søndag den 16. sept. Kl. 13-15

Vi mødes ved Genforeningsstenen ved Flors Allé, Rødding

6. BUKETTUR

Søndag den 14. oktober kl 13-15

Vi mødes på plænen ved Lindbergstenen/Hotel Skibelund Krat