73. BUKETTUR
Naturen på sit smukkeste - Bukettur til Baldersbæk


TID: Søndag den 12. maj 2024
Kl. 13.00 til 16.00

ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS

MØDESTED kl. 13: P-pladsen ved Baldersbæk, Baldersbækvej 46, 6682 Hovborg

Tekst af Elisabeth Østergaard


Netop på Bukettur nr. 73 her i maj 2024 krydser Buketbanden for første gang sit eget spor, da det netop var traveturen ved Baldersbæk, der blev gået ved den allerførste Bukettur for nu seks år siden i maj 2018!

Baldersbæk er en af de såkaldte københavnerplantager. Efter krigen i 1864 og tabet af Sønderjylland blev Hedeselskabet oprettet af bl.a. E.M. Dalgas. Ideen var at opkøbe og opdyrke den jyske hede med den udmagrede jord og plante gavntræ. Derved kunne der skabes arbejdspladser til lokalbefolkningen, gode indtægter og nogle attraktive fritidsboliger/landsteder til ejerne. ”Hvad udad tabes, skal indad vindes”. Grosserer Holger Petersen var en af de københavnere, der gik foran. Han opkøbte og startede tilplantningen af Baldersbæk Plantage i 1891.

Til venstre: Holger Petersen. Til højre: Andes Bundgaards Treherredssten, der ved opstillingen i 1913 markere mødet mellem tre herreder, nu de tre kommuner: Vejen, Billund og Varde.

Baldersbæk - naturgenopretning

Baldersbæk ligger ved Hovborg i Vejen Kommune og grænser op til Varde og Billund Kommuner. Der er tale om et meget naturskønt område der byder på skov, mose, eng og hede. Det betyder at der er en meget afvekslende og rig flora og fauna. I 2010 var området blevet så tilgroet at en genopretning af naturen blev påbegyndt. Denne genopretning foregår stadig, og vi starter vores tur med at gå mod vest fra Baldersbæk for at se, hvordan der fældes og ryddes, og der sættes dyr ud, der skal sørge for at holde pil og andre buskvækster nede, så man får et flot udsyn over Holme Å og ådalen. DR optog en del af arbejdet, og man kan stadig se to udsendelser, der ligger på DR. ”Historiske haver”, sæson 3, episode 1 og 2.

Til venstre: Villa Baldersbæk. Til højre: Karpedammene.

Engen

Derefter går turen tilbage mod villaen og haveanlægget. Her kigger vi på dammene, som oprindeligt var karpedamme, og betragter nogle af de sjældne planter, som findes her. Måske har man lyst til at gå et par trin op af en lille stentrappe og beskue ”den lumske dreng”. Vi fortsætter ud til Treherredsstenen (hugget af Anders Bundgaard), som blev rejst i 1913 på det sted, hvor de tre herreder Malt, Slaugs og Skads mødes. På stenen ser man profilerne af tre vigtige mænd: Enrico Dalgas, kromanden på Hovborg Kro, og egnens første skovridder. I engområdet lyser engkabbelejer og mælkebøtter op, og man finder også engnellikerod og stor fladstjerne.

Skov og mose

Vi fortsætter over broen, og befinder os nu på sydsiden af åen. Vi følger stien op gennem skoven og går på skrænten langs det gamle fredede egekrat, der følger åen. Her møder vi et område med store mørke nåletræer. Skovsyren blomstrer med sine fine sart lyserøde blomster, og vi støder på tørsttræer, dunet gedeblad og hæg, både almindelig - og glatbladet hæg. Ørnebregnerne ruller deres fine blade ud, majblomster myldrer frem, og liljekonvallerne står lige på spring til at vise deres velduftende hvide klokker. Kigger man ned på stien, kan man se tusindvis af flittige myrer, der knokler af sted med de nedfaldne grannåle for at udbygge den nærliggende tue. Stien er fin og ryddet, men der er naturligvis en del trærødder, og ind imellem gennemskæres stien af dyreveksler. Her vokser også tyttebær og blåbær, en humlebi var godt i gang med en blåbærblomst. Her kan høstes i sensommeren.

Flere steder åbner landskabet sig op ned mod åen, og det er tydeligt at der færdes dyr, der holder bevoksningen nede. Endelig kommer vi til endnu en bro og går tilbage til nordsiden af åen. Nu skifter landskabet igen. Vi går i en sumpet mose med meget sure tranebær – vi smagte på dem! – og nogle helt bedårende pink blomstrende rosmarin.

Efter denne vilde afvekslende natur er vi tilbage i en mere kultiveret natur. Vi følger et markskel og kommer tilbage til Baldersbækvej, som vi følger tilbage til parkeringspladsen, hvor det vil være oplagt at indtage den medbragte kaffe ved de fine bord-bænkesæt.

Turen er på ca. 4,5 km. Terrænet er noget afvekslende, så vi anbefaler godt, solidt fodtøj, og hvis man er besiddelse af vandrestave, kan de også være til gavn.

Til venstre: blomstrende rosmarin. Til højre: Ved Baldersbæk får Buketbanden samler månedens buket og skrevet artslisten. Fra venstre ses: Mogens Kjær Poulsen, Karen Trøjborg, Ingeborg Schönberg, Elisabeth Østergaard og Knud Feddersen.

Månedens buket i månedens vase

Undervejs plukkede vi månedens buket. Maj er lysegrøn og hvid, og artslisten er rig: Lærk, Gyvel, Bærmispel, Rosmarin, Alm. Hæg, Bøg, Birk, Rødel, Druehyld, Dunet Gedeblad, Ahorn, Pil, Tagrør, Ørnebregne, Stor Fladstjerne, Blåbær, Tyttebær, Glansbladet Hæg, Kragefod, Majblomst og Skovsyre.

Maj måneds vase er lavet af Lise Seier Petersen, der har været en del af projektet Alkymistisk Træf på Vejen Kunstmuseum. Den indgår som en del af hendes livsprojekt med ”smeltestykker”, hvor hun trækker på sin lange erfaring i samspillet mellem rød- og blåler under udsmeltning. Hun er en eminent drejer, der er startet med en drejet krukkeform, hvorpå hun har monteret runde rør i en blanding af de to lertyper. Under stærkt kontrollerede brændinger smelter rørene og hænger gradvist nedad som små klokker. Ved synet af krukken udbrød kunsthistoriker Oskar Kristensen, at den mindede om Digitalis/Fingerbøl – blomsten med store, hængende blomster, der netop minder om fingerbøl. Associationen var Lise Seier Petersen med på, så vi kan kalde den fingerbøl-krukken!