I frisk vind står september-buketten med Jels Midtsø i baggrunden. Vinni Frederiksen har leveret de to vaser, der er lavet af lokalt ler, der er hentet på byggepladsen bag Vejen Idrætscenter. Ved Naturen Dag, søndag den 8. sept. Kan man kl. 10.30, 13 og 14.30 komme på tur ud på søen for at se nærmere på, hvad der vokser langs bredden og lever nede i vandet.

77. BUKETTUR
Klaskeroj Skov ved Jels



TID: Søndag den 8. september 2024
Kl. 13.00 til 16.00

ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS

MØDESTED kl. 13: Jels Voldsted, Koildiongvej2, 6630 Rødding

Af Teresa Nielsen

Den 77. Bukettur, søndag den 8. september, indgår som en del af Danmarks Naturfredningsforenings nationale initiativ NATURENS DAG. Den forløber ved Jels Voldsted med program fra kl. 10-16 med særligt fokus for BØRNEFAMILIER.

BUKETTUR I KLASKEROJ SKOV

Bukettursfolket mødes kl. 13 ved P-pladsen ovenfor Jels Voldsted. Både skovene og søerne blev fredet i 1960. I år går månedens tur ad helt andre stier end de foregående års september-ture, der har været omkring Jels Søerne. Vi går nordpå ind Klaskeroj Skov. Solidt fodtøj anbefales. Traveturen er knap 3,5 km lang.

Klaskeroj har sit navn på grund af egnens vandrige, sure og fugtige jord, der synes som klasket sammen. I dag, hvor vi ved, at ulve atter strejfer i denne del af landet fx på udflugter fra Klelund Plantage, er det tankevækkende, at Slesvigs sidste ulv blev skudt i denne skov tilbage i 1776. Knap 250 år senere er der altså – om end lille – atter mulighed for at se ulve i området.

I Klaskerøj Skov med en velbrugt sti hen over diget har ræven gravet sine mange huller ned til gravene. I diget er der nedbrudte spor af gamle bøgetræer, der gradvist forgår i toner af sort og brun. I biodiversitetens navn er her hjemsted for talrige biller, laver og insekter. De gamle egekroner snørklede grene forgår langsomt, og kan have ligget her i mange årtier.

Turen starter ad en trampesti langs et pittoresk dige med åbne marker på den anden side. Her vokser gamle træer nogle af dem er væltet. De gamle egekroners krogede grene forgår langsomt, og kan have ligget i mange år. Her er skoven relativ lysåben i en blanding af eg, bøg og et enkelt sted en flok asketræer. Som på sidste tur i skoven ved Ravnholt passerer vi også her et større rævegravskompleks. På turen ser vi forskellen fra den fugtige syd/sydøstlige del af skoven til den mere tørre og faste nordlige del.

NATURENS DAG

Kom og tilbring en dejlig dag i naturen ved Jels Voldsted, hvor alle er velkommen søndag den 8. september kl. 10-16. Årets tema er biodiversitet. Dagens program byder på velkomst kl. 10. Et kvarter senere er der Krible-krable tur. 10.30 kan du komme ud på søen på en katamaran. Fra kl. 11 kan du bage pandekager og kl. 11.30 er der VM i insektræs. Klokken 13 starter 77. Bukettur, og samtidig afgør den anden katamarantur ud på søen. Klokken 14 er der VM i vandinsektræs, og klokken 14.30 afgår den tredje og sidste katamarantur. Jels Voldsteds cafe er åben hele dagen. Arrangementet er et samarbejde mellem Jels Voldsted, Haveselskabet Vejen, Vejen Kommunes Biblioteker, Naturvejlederen, Danske Biavlere, Vild i Vejen og Danmarks Naturfredningsforenings Vejen afdeling. Dagen byder på mulighed for at bygge pindsvine-huse, præsentation af natur-apps, fiskeri, børnetatoveringer, naturquiz, udstillinger og smagsprøver af honningprodukter.

På skovvejen i Klasterøj Skov ser Mogens Kjær Poulsen (tv) og Knud Feddersen fra Naturfredningsforeningens Vejen-bestyrelse nærmere på en Gedeblad, der er kravlet op over et ungt lærketræ, og har bukket det ned mod jorden, mens plantens tentakler hænder som regnskovens lianer. Knud Feddersen ser med lup på den afskårne Ørnebregne for at se, om det skulle være muligt at se det motiv, der skulle tegne sig i form af en ørn… det lykkedes ikke!

SEPTEMBERBUKETTEN

Sommeren går så småt på hæld. På en tur både ved sø og skov har vi fx indsamlet både Kærgaltetand med violette blomster og Skovgaltetand i afblomstret form. Mens de gule blomster var holdt ude af august-buketten ser vi her Rejnfan, Gyldenris, Fredløs og enkelte gule blomster på Feber Nellikerod. Endnu blomstrer den storskærmede Skov Angelik og Stinkende Storkenæb. Det samme gælder Brombær med både blomster og bær. Storkonval og Skovmærke er blomstret af og bidrager, som Skov Padderokke til det grønne.
Vi har talt om i 2025 at gøre en af sommerbuketterne til en ren græsbuket. I denne buket er der tre græsser: den meget høje Mosebunke, de lette, skinnende Enblomstrede Flitteraks og Tagrør med den violette dusk ude til venstre og de lange, lancetformede blade. Buske/træer er repræsenteret med Kristtjørn samt Rønnebær og Kvalkved/Ulvsrøn, der begge står med bær. Mellem de to vaser ligger Gedeblad i sen blomstring og svampen Fomes fomentarius, der primært vokser på bøgetræer.

Skov Angelik følger os på vej i et bueslag ad skovvejen. Det er tydeligt, at fugle, insekter og vinden spreder frøene fra sted til sted. Dens kraftige stængel kan kandiseres og spises. I frisk vind står september-buketten med Jels Midtsø i baggrunden. Vinni Frederiksen har leveret de to vaser, der er lavet af lokalt ler, der er hentet på byggepladsen bag Vejen Idrætscenter. Ved Naturen Dag, søndag den 8. sept. Kan man kl. 10.30, 13 og 14.30 komme på tur ud på søen for at se nærmere på, hvad der vokser langs bredden og lever nede i vandet.

MÅNEDENS VASE

September-vasen er lavet af Vinni Frederiksen. Hun afleverede den ved den 76. Bukettur, der indledtes med, at hun fortalte om den, mens Lisbeth Voigt Durand fortalte om august-vasen. Begge har de været en del af Alkymistisk Træf, hvor Vinni Frederiksen i Niels Hansen Jacobsens ånd har arbejdet med det lokale ler. Til Buketturen har Vinni Frederiksen afleveret to vaser, der begge er udført i glaseret stentøjsbrændt ler fra byggepladsen ved de nye hytter bag Vejen Idrætscenter, slagge fra Uldalls Jernstøberi i Vejen og glasurer fremstillet under arbejdet med Alkymistisk Træf. Den ene kan vi kalde kollapset. Da den gik i ovnen ved 1270 grader, satte krukken sig. Den slags sker, når man risikovilligt prøver det vilde ler af med alle dets fejl og mangler i form af sand, småsten og organisk materiale. Inden i krukken ligger en knyttet næve – en afstøbning af Vinni Frederiksens egen hånd. Den er en hilsen til Niels Hansen Jacobsen, der knyttede næven bl.a. i Axel Hous raderet 1899-portræt af billedhuggeren. En knyttet næve modellerede billedhuggeren i 1921 i skulpturen ”Vor Tids Ansigt”, der står på Museumspladsen ved Lokalhistorisk Arkiv. Vinni Frederiksens interesse for skulpturen voksede af, at hun havde forelsket sig i en sammenbrændt skitse til skulpturen, der var dukket op af jorden i 2019, da billedhuggeren keramiske ”køkkenmødding” blev udgravet og åbenbarede store mængder af hans kasserede stykker. Skitsen var smeltet sammen med både ovnplade og en hyldebærer.
Den cylindriske vase var næste forsøg, der fint klarede brændingen ved 1260 grader. Indeni mundingen er balanceret to knyttede næver, der er spættet grønne i det rødbrune – som en bokser, der forsøger at komme ud fra krukken!

Vinni Frederiksens to vaser fotograferet i hendes værksted i Sminge. De er lavet af ler fra Vejen. Den, der er brændt til 1270 grader har sat sig, mens den cylindriske har klaret 1260 grader. Den cylindriske vase har et par knyttede næver i mundingen. De er Vinni Frederiksens hilsen til Niels Hansen Jacobsens beslutsomt knyttede næver.

INFOBOKS

Buketturene arrangeres i fællesskab mellem Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling, Haveselskabet og Vejen Kunstmuseum. Buketturene forener en travetur med fortællinger om kunst, kultur og natur.
Buketturene arrangeres rundt om i Vejen Kommune. Der er fortsat ”nye” steder at dele med de mange deltagere på turene, hvor 40-80 deltagere dukker op. Og mange flere ”går” turen, når de læser de månedlige foromtaler i Ugeavisen!
Buketture har været afholdt månedligt siden maj 2018, og vi er nu oppe på den 77. Bukettur.
Et fuldt program for 2025 er ved at være klar.