KLIK PÅ FOTO FOR DOWNLOAD

Alle møbler fra fabrikken har interesse. Har du noget, der måske kan være relevant, så send fotos og beskrivelser til

museum@vejen.dk.


↪ 1

↪ 2

↪ 3

↪ 4

↪ 5

↪ 6

↪ 7

↪ 8

↪ 9

↪ 10

↪ 11

↪ 12

↪ 13

↪ 14

↪ 15

↪ 16

↪ 17

↪ 18

↪ 19

↪ 20

↪ 21

↪ 22

↪ 23

↪ 24

↪ 25
Læs mere om kommende udstillinger her
– eller klik på DET SKER øverst på siden.

EFTERLYSNING!
Designermøbler fra Vejen



– Finn Juhl, Nanna Ditzel, Illum Wikkelsø, Kai Lyngfeldt Larsen og mange flere


Kender du noget til disse stole? Vejen Kunstmuseum efterlyser bl.a. disse tre stole af Finn Juhl.

Vidste du, at en række af Finn Juhls stole, borde og skabe blev produceret hos snedkermester Søren Willadsen i den jyske stationsby Vejen? Næppe, det er en velbevaret hemmelighed, og en del af et endnu uskrevet kapitel i dansk møbelhistorie.

Det bøder Vejen Kunstmuseum på med en bog og en udstilling, der åbner søndag den 9. juni kl. 14. Lige nu er museet på jagt efter udvalgte møbler fra produktionen. Har du nogle af dem til udlån til udstillingen, hører museet meget gerne fra dig!

Helt konkret efterlyses disse fem stole fra Søren Willadsens Møbelfabrik. Tre af dem er tegnet af Finn Juhl i tiden omkring 1950, Magnus L. Stephensen har tegnet den fjerde stol og så er det uvist, om Søren Willadsen eller måske Stig Thoresen-Lassen har tegnet dem femte stol. Den er et godt eksempel på Søren Willadsens tidlige samarbejde i 1930’erne og 40’erne med udvalgte arkitekter. Samspillet med dem var han optaget af, længe inden Scandinavian Modern for alvor gjorde fænomenet og danske møbler eftertragtede på verdensplan.

Magnus L. Stephensen var en af de første arkitekter, der tegnede for Søren Willadsen. Disse stole, som museet meget gerne vil låne til udstillingen, er tegnet midt i 1930'erne. Foto stillet til rådighed af Bruun Rasmusens Auktioner.

Samarbejdet med Finn Juhls betød bl.a. at denne i 1954 leverede tegning til Søren Willadsens stande på Købestævnet i Fredericia. Det var stedet, hvor producenterne kom i dialog med potentielle leverandører og aftagere. Her blev Søren Willadsen, fra 1930’erne og i årtierne frem, skarp på, hvad publikum ønskede. Det særlige var hans evne til at se det nye og tidligt komme ind i udviklingen med produktion af møbler tegnet af arkitekter og designere.

Blandt de tidlige møbler fra Søren Willadsen Møbelfabrik er denne salonstol med tværstivere langt nede mod gulvet og et elegant buk i den bageste støtte for neden. Det er uvist, om den er tegnet af Søren Willadsen eller måske af arkitekt Stig Thoresen Lassen. Den efterlyses til udstillingen. Foto stillet til rådighed af Bruun Rasmusens Auktioner.

Her i 2024 fejres Vejen Kunstmuseums 100-års fødselsdag. Da den aktuelle særudstilling Alkymistisk Træf, der kan ses til den 5. maj, kaster lys på museets hovedperson, billedhugger Niels Hansen Jacobsen (1861-1941), sættes der for resten af året i stedet fokus på Søren Willadsen (1880-1956) og et andet jubilæum. Willadsen var en af billedhuggerens nære venner og trofaste støtter. Willadsen kan vi takke for Troldespringvandets opstilling og meget af arbejdet med etablering af museet.

For nøjagtig 120 år siden startede Søren Willadsen i 1904 den virksomhed, der over tid blev en af byens vigtige arbejdspladser. Han bidrog stærkt til stationsbyens udvikling, og i sit fag var han en garant for kvalitet. Hans dygtige svende blev sendt videre til de bedste snedkerværksteder i København. Blandt dem var Vejen-drengen Ejnar Pedersen, der – efter et samarbejde med Søren Willadsens søn Knud – etablerede PP-møbler i Allerød.

Listen over arkitekter og møbeldesignere, hvis værker blev produceret på Søren Willadsens Møbelfabrik, er vægtig. Skulle du ligge inde med møbler af E. Knudsen, Stig Thoresen-Lassen, Magnus Læssøe Stephensen, Oscar Gundlach-Pedersen, Arne Hovmann Olsen, Finn Juhl, Kay Kørbing, Jørgen & Nanna Ditzel, Kai Lyngfeldt Larsen, Kristian Solmer Vedel, Illum Wikkelsø, Arne Jacobsen, Sven Ellekær eller Bernt Petersen fra produktionen i Vejen, har de interesse for udstillingen.

Gennem en længere periode har Mette Mærsk for museet udført et kæmpe researcharbejde i et edderkoppenet af forskning ned i møbelmesserne, hotel- og færgemonteringer og meget mere. Undervejs tegner sig billedet af Søren Willadsen som en helt særlig, meget vindende og tillidsvækkende personlighed – både udad til og indad til på fabrikken – som gennem sit virke formåede at løfte fabrikken og branchen fremad. I bogen og på udstillingen beskrives i ord, billeder og møbler fabrikkens levetid fra 1904 til 1978 under forskellige ejerforhold, kriser og talrige højdepunkter. De perspektiveres med overraskende og helt uventede forbindelser til kulturhistoriske personer og begivenheder: Hvor møder eksempelvis Søren Willadsen den legendariske franske skuespiller Brigitte Bardot?! Det vil bogen og udstillingen fortælle!


Luftfoto af Søren Willadsens Møbelfabrik. Tilhører Det Kgl. Bibliotek, fotograf Sylvest Jensen

Man kunne spørge, hvor mange gode historier kan man trække ud af stationsbyen Vejen?! Svaret er uventet mange ud over fortællingerne om bysbarnet, den europæiske billedhugger Niels Hansen Jacobsen, der i 2020 fik sin egen udstilling på Musée Antoine Bourdelle i Paris. I 2016 var det et andet bysbarn, Pippi-tegneren Ingrid Vang Nyman, hvis 100-års fødselsdag blev markeret. Nu er det fortællingen om snedkermester Søren Willadsen og hans samspil med en række af landets fremmeste møbeldesignere – udstillingen åbner på Vejen Kunstmuseum den 9. juni 2024.


Læs mere om Efterlysningen af Søren Willadsens arkitekttegnede møbler her