Kæmpen, der klemmer Vand af en Sten
1915

Gips 1915.
Mål 165,5 x 110 x 98,5 cm.
Inv. 155.
Skænket til museet af Niels Hansen Jacobsen.

Udstillinger

Den frie Udstilling 1915.
Det angives i kataloget, at figuren er tænkt som en brøndgruppe.


Den tapre skrædder
Det litterære forlæg for denne skulptur er Brødrene Grimms eventyr »Den tapre Skrædder«. Skrædderen er taget på eventyr og har mødt en kæmpe, der udfordrer ham til styrkeprøve. Nederst på skulpturen sidder den lille skrædder på en forhøjning, og over ham tårner kæmpen sig op. Kæmpen holder en kampesten mellem hænderne og klemmer tydeligvis af alle kræfter. Skrædderen kigger opmærksomt efter, om det skulle lykkes at få vand ud af stenen. Han narrer derefter den dumme kæmpe til at tro, at han er endnu stærkere, ved - så let som ingenting - at klemme vand af en sten, som var en ost han havde med sig i lommen.

Klik her, hvis du vil læse Grimms eventyr om "Den tapre skrædder"

Brøndskulptur
Da skulpturen var udstillet i 1915 fremgik det af kataloget, at den var tænkt som en brøndgruppe. Det var vel tanken, at vandet langsomt, dryp for dryp, skulle falde fra stenen mellem kæmpens hænder ned på bronzebasen.

Asger Jorn om skulpturen
Asger Jorn, der var levende interesseret i Hansen Jacobsens værker, skrev i tidsskriftet »Kunst« i september 1963 en lille artikel om »Kæmpe, der klemmer vand af en sten«. Han så i den lille skrædder, som overvinder kæmpen, et billede på menneskets overvindelse og udnyttelse af de vældige kræfter i atomenergi. Artiklen indeholdt en advarsel:

Her er ingen naiv sejrsglæde. Den lille mand ved, hvad han er oppe imod. Han er høfligt interesseret i troldens frugtesløse anstrengelser, og morer sig kosteligt på trods af, at han risikerer at få stenen i hovedet om trolden mister tålmodigheden og vil have luft for sit raseri.

Jorn ønskede skulpturen opstillet ved forsøgsstation Risø, som advarsel mod en ubekymret udnyttelse af atomkraft.