DE MÅNEDLIGE BUKETTURE
Fælles ture på vandring/cykelture til kunst-, kultur- og naturoplevelser
Det startede med 12 buketture – én
pr. måned i et år, men fortsatte til 18, til 24…
og fortsætter!
DE MÅNEDLIGE BUKETTURE
Fælles ture på vandring/cykelture til kunst-, kultur- og naturoplevelser
Det startede med 12 buketture – én
pr. måned i et år, men fortsatte til 18, til 24…
og fortsætter!
De kommende bukettur
AFLYSNING BUKETTURE i november, december 2020 og januar, februar 2021 Buketbanden har været i livlig dialog om, hvad vi nu skal stille op, da forsamlingsrestriktionerne er nede på 5 personer. Her hjælper det ikke, at vi færdes ude og dér holder god afstand. Buketturene er karakteriseret ved en bred dialog på tværs af forskellige fortællere og dialogen mellem de fremmødte. Vi synes ikke, at det giver den samme mening at gå eller cykle afsted i små hold. Vi glæder os over de sommerture, som det har været muligt at gennemføre. Buketbanden er blevet enige om at se tiden an og afvente videre nationale udmeldinger. Indledningsvis er det besluttet at aflyse BUKETTURENE i november og december 2020, samt januar og februar 2021. Vi håber at det snart kan blive muligt at komme ud og nyde naturen i fællesskab. Til da kan vi kun anbefale jer alle at drage ud og nyde vores mange lokale naturperler og glæder os til snarligt gensyn! De bedste hilsner på vegne af Buketbanden |
35. BUKETTUR SØNDAG 14.3.2021, 13-16 CYKELTUR. Vi mødes med cykler ved Genforeningsstenen i Harreby. Peter Fredslund er guide sydpå til fortidsgrave og Aarupgaard, hvor over 400 dansksindede tyske soldater gik over grænsen under 1. Verdenskrig. 36. BUKETTUR SØNDAG 11.4.2021 KL. 13-16 Vi mødes ved Hovborg Kro og går mod vest på kyst-til-kyststien til Starup. 37. BUKETTUR SØNDAG 9.5.2021 KL. 13-16 Vi mødes på Holsted Torv og går på trampestierne ud mod vest i engene langs Holsted Å. 38. BUKETTUR SØNDAG 6.6.2021 KL. 13-16 CYKELTUR. Vi mødes med cykler ved Modersmålet i Skibelund Krat. På mindre veje og grusveje går turen sydpå forbi Kloppenborgs hus ”Friheden” via Hjerting til Rødding og retur over Langetved, Skrave og Københoved, hvor vi kigger ind på Bennetgaard. 39. BUKETTUR SØNDAG 11.7.2021 KL. 13-16 Vi mødes ved Frihedsbroen og traver mod øst på et stræk af Kongeåstien/Hærvejen gennem bl.a. den gamle Skodborg Plantage. 40. BUKETTUR SØNDAG 15.8.2021 KL. 13-16 Vi mødes ved Fodboldgolf og går derfra mod øst på et stræk af Kongeåstien/Hærvejen til Knagemøllen. 41. BUKETTUR SØNDAG 19.9.2021 KL. 13-16 Vi går fra Gispel Mose ved Bække over Sønderhede til Vittrup Baun. 42. BUKETTUR SØNDAG 17.10.2021 KL. 13-16 Vi mødes i Læborg Kirke, går en tur om kirkegården og kører i bil videre til Hundsbæk Plantage, hvor vi går en tur i plantagen og undervejs passerer vi tårnet på Fru Mettes Bjerg. |
TIDLIGERE BUKETTURE
31., 32., 33. og 34. bukettur aflyst pga. Covid19
30. Bukettur – Hovborg & heden
Søndag den 11. oktober
På cykel kl. 13-16.30 fra Hovborg Kirke
På travetur kl. 15-16 fra P-pladsen ved Baldersbæk
Arrangører: Buketbanden, der består af Danmarks Naturfredningsafdelings Vejen-afdeling,
Vejen-Brørup Havekreds og Vejen Kunstmuseum.
Arrangementet er GRATIS
Den 30. Bukettur bliver den første, hvor vi afsøger en større geografi i en kombination af cykel og vandretur. Man kan vælge begge dele, eller traveturen for sig. Bemærk cykellister mødes kl. 13 ved Hovborg Kirke. Traveturen starter kl. 15 ved Baldersbæk.
DE MANGE TRÆSORTER & UDSIGTSTÅRNET
På P-pladsen ved Hovborg Kirke mødes alle interesserede cykellister klokken 13. Derfra cykler vi sydpå til Klelund Plantage. Undervejs på turen passerer vi et væld af nåletræer og stedsegrønt – oprindelige sorter som Enebær og Skovfyr, der er kendt gennem århundreder på Læsø. Langt de fleste træer er dog hentet til i forstmæssigt øjemed. Her har Nordamerika været særlig leveringsdygtig med sorter som Contorta Fyr, Nobilis, Grandis, Sitka, Hvidgran, Douglas og Tzuga, mens Bjergfyr, Weymouth Fyr og almindelig Ædelgran er kommet fra Europa – Normandsgran helt over fra Kaukasus. Lærken findes både i en europæisk og en japansk variant samt i en hybridform, der kom til efter den store storm i 1999.
På vej ind i Klelund Dyrehave passerer vi færiste, der holder kronvildt og andre dyr fra at løbe ud – heriblandt vildsvinene, hvis spor vi nok får at se undervejs som her, hvor de har gravet i græsrabatten. Det store udsigtstårn er fra 2016.
SKULPTURELLE LEGEPLADSER
Tæt på udsigtstårnet ligger Myretur-legepladsen med masser af klartre- og balance-udfordringer til børnene – samt bord og bænke til pick-nick gæster.
HOVBORG & HEDEN
Fra udsigtstårnet cykler vi mod nord ad Fennevej ud over Kulmosen. Her får vi en fornemmelse af, hvordan det var på H.C. Andersens tid at rejse hen over det forblæste Jyllands mægtige hedearealer. Takket være Hedeselskabet og moderne effektivitet er heden i dag stort set forsvundet.
På cykelturen ind gennem Klelund Dyrehave krydser vi ad uvejsomme markspor ind over imponerende hedestrækninger, der strækker sig milevidt.
Cykelturen foregår på en mark/hedevej, der absolut ikke er for racercykler og det uvejsomme sand kan være en udfordring undervejs. På den anden side af den åbne hede med masser af Lyng og enkelte Enebær når vi over til Galtshovej. Derfra går cykelturen til P-pladsen ved Baldersbæk. Kort forinden får vi kigget ind over dalen og Holmeå til billedhuggeren Anders Bundgaaards monumentale ”Treherredssten” fra 1913. Under den mægtige kalot ses portrætterne af kromand J.C. Steimeier Sørensen fra Hovborg, Hedeselskabets initiativtager E.M. Dalgas og skovridder J.C. Sørensen. På stelens sider er indhugget årstal og navne for plantager i Slaugs, Malt og Skads Herreder, der mødes på det punkt, hvor stenen står.
Fra P-pladsen starter kl. 15 med Per Ramsgaard som guide en tur gennem parken ved Baldersbæk. Her startede den første BUKETTUR tilbage i maj 2018, og her passerer den 30. Bukettur. Vi starter ved den nyetablerede festplads for Hedeselskabets folk og den uundværlige Holger Petersen, uden hvis bundløse økonomiske opbakning E.M. Dalgas’ tanker og planer havde været svære at løfte. I baggrunden på plakaten anes turens første kunstværk: Anders Bundgaards kunstige gravhøj.
BALDERSBÆK
I Klelund Dyrehave passerer vi insekttræer, hvor der er fræset dybe riller i barken – træets næringsvej, der skæres over. Gradvist visner træet og bliver til gengæld et eldorado/luksushotel for biller og insekter – en kilde til øget biodiversitet. Undervejs står også en del ”Bøgetræs bonsai”. I ånden fra de nedklippede japanske træer holdes disse bøgetræer nede af dobbelt ”overfald” fra både frost og de mange dyr, der holder af friske skud. Ved Baldersbæk er anlagt en ny mindeplads. Her ses siddende Per Ramsgaard og Ingeborg Schönberg, mens Mogens Kjær Poulsen står mellem dem. De er begge en del af Buketbanden – her på testtur ultimo september.
MÅNEDENS BUKET OG DE UNIKKE VASER
Månedens buket lyser primært op i de svenske farver i spillet mellem den gule Rejnfan, Torskemund og en enkelt Smørblomst mod de fine Blåklokker. Centralt lyser de røde Hyben og de hvide skærme giver lidt spil i buketten… og de friske blomster er her i efteråret klart ved at være færdige.
Til et møde med lærerne i Vejen Billedskole opstod tanken om, at keramikeleverne måske på skift kunne levere vaser til månedens buket. Men da de endnu slet ikke er nået så langt i efterårssemesteret, blev det aftalt, at vi i første omgang kunne præsentere nogle af lærernes vaser. Her har den 30. buket fået plads i Jette Löwén Dalls helt nye serie af stentøjsstøbte vaser. De er individuelt glaseret, og den flyder forbilledligt ned i tunge dråber, der stopper ved den nederste spids af de kantede felter. Vaserne kan købes hos kunstneren eller i Vejen Kunstmuseums kiosk.
Søndag den 13. september kl. 13-16
Mødested: Jels Voldsted, ved caféen
Arrangører: Buketbanden, der består af Danmarks Naturfredningsafdelings Vejen-afdeling, Vejen-Brørup Havekreds og Vejen Kunstmuseum.
Arrangementet er GRATIS
Den 29. BUKETTUR indgår søndag den 13. september som en del af NATURENS DAG. Ved Jels Voldsted har Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling inviteret mange forskellige bidragydere til sammen at fejre NATUREN med et væld af aktiviteter for børnefamilier og nysgerrige i alle aldre.
HVAD DÆKKER ORDET BUKETTUR?
Traditionen tro inviterer Buketbanden søndag den 13. september til endnu en månedlig travetur. Som med de mange tidligere ture er målet i fællesskab at gå på opdagelse i og nyde den gode natur, kultur og kunst, som vi har rundt om i Vejen Kommune.
Navnet BUKETTURE er afledt af den månedlige buket, der samles af Buketbanden under planlægning af turen. På dagen er, de der vil, velkomne til at plukke buketter undervejs, men turene handler om noget andet. De handler om, det vi ser på de særlige steder, der vælges ud måned for måned. Med skyldig tak til billedkunstneren Camilla Berner er månedens buket ”ambassadør” for traveturen. Hendes udstilling på Vejen Kunstmuseum hen over årsskiftet 2017-2018 viste, at en buket med sin artsrigdom kan fortælle noget om fx tiden på året og om et specifikt sted. Det gælder også månedens buket.
September-buketten kræver en kano eller en kajak. En af Buketbandens centrale medlemmer, Mogens Kjær Poulsen, der er formand for Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling, medbragte netop sin kajak, da Buketbanden holdt planlægningstur ved Jels Voldsted primo september.
Inden mødet havde han været søen rundt til vands. Fra søsiden havde han plukket buketten. Pointen er, at mange af planterne slet ikke ville kunne plukkes på en almindelig travetur. Som en del af Naturens Dag byder Mogens Kjær Poulsen søndag den 13.9. på et par sejlture ud på søen for at se naturen fra søsiden.
Da bukettens materialer lå klar på forhånd, kunne Buketbanden i stedet holde planlægningsmøde ved et af dagens smukkeste udekontorer: Jels Voldsted Café, der er leveringsdygtig i god kaffe og æblekage tilberedt og serveret af de unge mennesker, der er knyttet til Troldkærskolen – hurra, de gør det godt!
På bådebroen ved Jels Voldsted taler Buketbanden om september-bukettens vandplanter sammen med Lars Johansen, der er en af Troldkærskolens medarbejder ved caféen. Den har åbent på Naturens Dag med frokost og kaffe/te m.m. Bukettens indhold er samlet i kajak fra søsiden af Jels Midtsø. Buketbandens perfekte mødelokale i strålende sol primo september var på plænen ved Jels Voldsted.
HVAD FORTÆLLER BUKETTEN?
Her i det gryende efterår er der ikke længere et væld af farvestrålende vilde blomster. Til gengæld er der masser af frøstande. Til højre i buketten står Bredbladet Dunhammer med cylindriske brune toppe. Nede til venstre ses Pindsvineknop, der netop nu står med de flotte piggede frugtknopper. I deres afvisende kantede karakter synes de billedmæssigt i familie med Niels Hansen Jacobsens skulptur af ”Militarismen”, der står i hovedgaden i Vejen. Skulpturens kantede, spidse formgivning formidler i fysisk form følelserne af krigens gru, aggression og spids afvisning.
Månedens flotte, professionelt bundne, buket er primært grøn, men med tre violette indslag: Midtfor ses en enkelt Vand-Pileurt, til højre en af sæsonens sidste Galtetand og i baggrunden for neden til højre og oppe til venstre ses den endnu blomstrende Almindelig Dueurt.
Månedens buket er bundet hos e-blomsten i Vejen, hvor den er fotograferet i en lyskasse i baglokalet. Dunhammer ses for oven til højre, hvorunder den violette Galtetand lyser op. Pindsvineknoppens form er en billedhugger værdig!
DANMARKS GIFTIGSTE PLANTE
Omtrent midt i buketten, lidt til højre over Pileurten ses Gifttydens lysegrønne fligede blade og dens hvide skærmblomst anes. I 1958 skrev M. Skytte Christiansen og Henning Anthon i 1958 i bogen ”Danmarks Vilde Planter” om Gifttyden: ”Det er den farligste giftplante i den danske flora. Giften kan give krampeanfald. Både mennesker og dyre er døde af planten. Den bevarer sin giftighed efter tørring.” Alle dele af planten er giftig og især saften fra den hule stængel. Gifttyden vokser ved søbredden og helst frit ud til vandet.
Buketten rummer desuden de elegante Høj Sødgræs og Tagrør. Brøndsel har små gule blomster og Hjortetrøst er kommet i med sine sart rødlige blomster. Den holder til i vandkanten og er glad for velfugtig jord og er rigtig god til at tiltrække sommerfugle.
Omkring vasen ligger et udvalg af de planter, der lever under søens overflade. Til venstre er der Svømmende Vandaks, midtfor Aks-tusindblad og til højre ses Liden Vandaks.
Midt i buketten ses den dødeligt giftige Gifttyde. Øverst til venstre vipper de dekorative toppe af Høj Sødgræs og Tagrør. Brødsel er skilt ud med sine gule blomsterknopper, mens Svømmende Vandaks, Aks-tusindblad og Liden Vandaks er lagt nedenfor vasen fra venstre mod højre.
Den 29. Bukettur bliver en sanketur. Det vil sige en travetur, hvor vi har særligt fokus på det, som vi kan sanke – indsamle og spise. Vores guide bliver sankespecialisten Julie A. Swane, der 2015 sammen med Johanne S. Bjørndahl udgav bogen ”SANK”. Sammen lavede de året efter bogen ”Mad med Gran”, og sidste år udkom ”Høst ved havet – Tang, skaldyr og strandurter”, som er skrevet sammen med Karen Lise Krabbe.
Om sig selv fortæller Julie A. Swanes ultrakort: ”Min passion er planteliv, bæredygtighed og naturforståelse.” I 2019 åbnede hun på Amagerbrogade i København sin egen plantebutik, ”Din Planteven”, med fokus på bæredygtigt dyrkede planter til inde og ude, samt økologiske- og/eller vilde friske og tørrede buketter. Vel er hun i sin tid uddannet arkitekt, men hun har de seneste mange år primært været forfatter, iværksætter og underviser. Bag sig har hun en treårig grunduddannelse som hortonom og har arbejdet med et hav af bæredygtige projekter.
På sidste års sanketur ses nogle af deltagerne på vej mod Jels Midtsø. Julie Swane ses her ved fundstedet for svampen Judasøre, der blev fundet i et gammelt Hyldebuskads, og som er lagt ud på viskestykket til højre.
Julie A. Swane kalder også sig selv for Ukrudtsentusiast, og det er netop i denne egenskab vi møder hende søndag den 13. september 2020 kl. 13 ved Jels Voldsted. ”Jeg vil gerne fortælle om, hvad der endnu måtte være af friske spiselige planter, og dertil kommer en snak om at tørre vilde urter til the, krydder og buketter.”
Hun lægger en rute ad trampestier, og hvor vi kan komme frem til det, mange vil betegne som ukrudt, men hvoraf meget også kan spises. For langt de fleste består den grønne del af vores kost i dag primært af grøntsager i den rationelle masseproduktion, der leveres til supermarkedernes kølediske. Det er endnu kun de færreste, der dagligt sanker ind til aftensmaden på landets mark- og skovstier!
Sidste år på sanketur med Julie A. Swane ved Jels Voldsted fandt vi bl.a. Fuglegræs, Gederams, Hasselnødder, Mjødurt, Sankthans Urt, Skovmærke, Skovsyre, Vandmynte, vilde æbler, og gad vide, om det også i år lykkes at finde nogle af den spiselige Judas-øre svampe? Det kræver dog en udgående hyldebusk, som de ynder som værtsplante… Vel mødt til en herlig naturudflugt – og husk godt fodtøj til en travetur ved den naturskønne Jels Midtsø!
Søndag den 16. august kl. 13-16
Mødested: Hygum Hjemstavnsgård,
Ribevej 74, Sdr. Hygum
Arrangementet er
GRATIS
Her i Genforeningsåret har kredsen bag
Buketturene valgt at lægge flest mulig ture i det sønderjyske – altså i
den del af Vejen Kommune, der ligger syd for Kongeåen. Netop i Sdr.
Hygum ses Genforeningen i tydeligt fysisk form midt i hovedgaden, der
også er landevej 437 mellem Rødding og Ribe. Her står en anseelig
mindesten på græsset foran den store kirke. Klar er melding fra
folkeafstemningen i 1920: 96 % stemte dansk – den næsthøjeste
tilslutning i det sønderjyske. Typografien på stenen afslører, at den
ikke er hugget af billedhugger Niels Hansen
Jacobsen. Men den er dog sat med en tidstypiske "opklodsning", hvor den
store sten for neden er kilet i vinkel med mindre sten ved siderne.
HYGUM/SDR. HYGUM
Sdr. Hygum blev i mange år blot omtalt
som Hygum, men der er adskillige jyske Hygum’er. Lejlighedsvis gik det
galt, som da tømrerne i 1970 ikke dukkede op til rejsegilde på den nye
præstegård, og i stedet holdt et sted i nærheden af Esbjerg og undrede
sig! Det blev dråben... Lokalbefolkningen stemte, og 70% tilsluttede sig
navnetilpasningen, så der på byskiltet siden har stået SØNDER HYGUM.
I byen har der gennem mange år været
et sted omkring 500 indbyggere, mens der er 450 husstande i sognet med i
alt 1000 indbyggere, hvoraf 10% er udlændinge. Mange af dem kommer fra
østlande som Polen, Rumænien og Ukraine. Over årene er de kommet til og
er i dag ret uundværlige i de store landbrug og som medarbejdere på
egnens virksomheder – lokalt har de tilmed eget fodboldhold!
Sdr.
Hygum har en imponerende kirke med en bevaret mandsindgang mod syd med
fine og farligt udseende masker i siderne.
GUDS HUS & KIRKENS FOLK
Som folk på vej gennem Andst undrer sig over den statelige kirke med
løgkuppel – og vi under den 26. bukettur kunne konstatere, at måske en
kongesøn (Caspar Markdanner) havde en finger med i spillet – ser det ud
til at mægtige kirkefolk som en biskop i Ribe
nok har været med til at sætte deres præg på, at den beskedne, men
velplacerede by fik en kirke af et format, der kan ses som pejlemærke i
landskabet.
Ironisk kan det så synes,
at byen i dag ikke længere har en bofast præst, mens den rummer tre
forhenværende præstegårde. På travetur ad den gamle hovedgade, der
ligger syd for parallelt med landevejen, passerer vi den nyeste
præstegård fra 1970, den ældste og meget statelige fra
1636-38 og den, der kom til i 1910’erne. Som byens imponerende
forsamlingshus fra 1907 bærer den præg af tysk byggeskik.
Tilslutningen til den lokale kirke
svandt i den tyske tid, da langt de fleste lokale sluttede sig til
frimenigheden i Rødding. At vælge frimenigheden til var dengang både et
spørgsmål om religiøst ståsted og samtidig i allerhøjeste grad en
politisk handling. Her kunne man, som med de rød-hvide beplantninger
melde sin danskhed. Valget minder på sin vis om det, der skete i Polen
under kommunismen, hvor en del af befolkningen viste stille protest som
kirkegængere.
Selv om der ikke længere er bofast
præst i Sdr. Hygum sker der til gengæld så meget andet, som trækker
masser af folk til egnen. Turen starter ved den velbesøgte Hygum
Hjemstavnsgård, hvor Bukettursdeltagere bedes køre ind ved
hovedindgangen og parkere på græsplænerne som anvises. Medbragt kaffe
kan stilles fælles til vi vender tilbage og drikker vores kaffe her,
hvor vi kommer til at høre stedets historie og får forevist nogle af de
særlige dele af Hjemstavnsgården.
Sdr.
Hygum rideskole har gode faciliteter, hvor der lejlighedsvis også
afholdes Powerpull, og ude i hovedgaden ligger MCsyd med et væld af
motorcykler og udstyr.
NICHETILBUD
Vores første stedkendte lokale guide
på denne 28. Bukettur er Peter Fredslund. Først på ruten passerer vi
Sdr. Hygum Rideklubs store stævnefaciliteter. Her er jævnligt stævner
med særligt fokus på Dansk Varmblodsheste. Arealerne deles mindst en
gang om året med Sdr. Hygum Powerpull, der trækker tusindvis af gæster,
når dressur- og springbanerne omdannes til P-pladser omkring trækbanen,
hvor de mægtige traktorer dyster med både danske og udenlandske
deltagere.
Nichetilbud viser sig at være
karakteristiske for det levende liv man mærker i byen. Det gælder også
hos Jens Jørgen Lemming, der har specialiseret sig i renovering af gamle
sportsvogne, og oppe i hovedgangen har MCsyd netop udvidet forretningen
– et eldorado for motorcykelfolket. Her sælges over 800 motorcykler om
året.
Rideklubbens vartegn er hugget af den
lokale Jens Ravn, der i en alder af 90 kastede sig ud i arbejdet med at
hugge i sten. På vej passeres gården, hvor han boede til sin død som
98-årig. Til det sidste var han i gang. I de største af stengærdets sten
er hugget en ørn, et edderkoppespind, en tyr og en vikingeagtig
sammenslynget slangeform.
Når
landmænd bliver gamle, hele 90 år, begynder nogle af dem som
stenhuggere! Jens Ravn nåede på de otte sidste år af sit liv bl.a. at
hugge vartegn for rideskolen og lave en række relieffer til sin
stensætning – imponerende er slangen med vikingeslyng!
Sdr. Hygum er en ældgammel plet på
kortet. Kirken er fra slutningen af 1100-tallet og den ældste skole er
fra midten af 1700-tallet, en af landets Rytterskoler. De blev oprettet
på befaling af Frederik IV. Lærerne her i byen var ”Løbedegne”, der blev
sendt ud fra Ribe. I 1861 fik byen en ny skole, der i 1911 blev afløst
af en stor tysk skole. Efter sigende er den opført, så den ville kunne
omdannes til lazaret, om det skulle vise sig nødvendigt – en
forudanelse om, at Første Verdenskrig nærmede sig.
Sdr.
Hygum kirke rummer en nygotisk altertavle male af J.L. Lund og et
monumentalt bemalet trækrucifiks, der tidligere har hængt over korbuen.
På kirkegården står mindet over dem, der i 1659 døde af pesten. I meget
nyere tid er billedhugger Sigrid Lütkens gravrelief af æbleplukkerne
kommet til.
KIRKEN OG KUNSTEN
Den statelige kirke havde en stor
gammel altertavle, der i dag findes i kirken i nabosognet Hjerting. Man
kan læse, at den blev solgt i 1842, men efter sigende var der dengang en
uheldig kortglad præst, der mistede altertavlen til sin kollega. Efter
sigende spillede han også himlen over døbefonten og andet udstyr bort…
Eller måske skiftede tidens smag. I stedet fik man i 1842 en dengang
topmoderne nygotisk altertavle med maleri af J.L. Lund (1777-1867).
Imponerende er også det mægtige korbuekrusifiks.
Apropos vor tids pandemi er der på
kirkegården tankevækkende at møde en usædvanlig mindesten for pesten,
der hærgede egnen i 1659, da 504 medborgere døde så pludseligt og
uoverskueligt, at de endte i massegrave.
På kirkegården er der i denne omgang
ingen gravsten udført af billedhugger Niels Hansen Jacobsen. Til gengæld
er der en meget smuk mindesten udført i granit af billedhuggeren Sigrid
Lütken (1915-2008). Hendes skulpturer kunne ses i Vejen Kunstmuseums
julekalenderudstilling år 2000. Hun har til et gravsted efter bestilling
leveret et imponerende efterårsmotiv: To kvinder i færd med at høste
æbler. Opgaven fik hun på bestilling til gravstedet over en mand, der
havde ønsket, at opgaven skulle gå til en ung talentfuld billedhugger på
vej frem. Det var hun, der i 1936-1941 gik på Kunstakademiet i København
hos professor Einar Utzon-Frank.
HYGUM HJEMSTAVNSGÅRD
Fra kirken fortsætter turen ind på
hjemstavnsgården, hvor vi nyder vores medbragte kaffe/te. Her giver
Peter Fredslund stafetten videre til stedets primus motor Svend Dixen,
der fortæller hjemstavnsgårdens historie og viser om til udvalgte dele
af det levnede museum for de seneste 100 års dansk landbrugshistorie –
turen er gratis for Bukettursdeltagerne.
Hygumbuketten er bundet af de mange
planeter, som Ingeborg Schønberg Jønsson har plukket undervejs på
prøveturen allerførst i august. Her ses bl.a. Caprifolie/Alm. Gedeblad,
Perikon, Mjødurt, Rejnfan, Skræppe, Bynke, Lugtløs Camille, et par
imponerende Horse-Tidsler og Havre.
Hovborg Kirke har korsform og blev indviet i 1896
Altertavlen er malet i
1895 af Olga Smith efter forlæg malet af Carl Bloch.
Ad Kyst-til-kyst-stien går
vi bl.a. i engstrækninger langs Holmeå.
27. Bukettur – Hovborg
Søndag den 12. juli kl. 13-16
Mødested: Hovborg Kirke
Arrangementet er GRATIS
Med
den 26. Bukettur i Andst kom vi midt i juni atter i gang med de
månedlige udendørs udflugter – og sikke en tilstrømning! Langt over 50
mødte op, men de lokal fik lovning på en kommende tur og gik hjem. Med
tak til dem kunne Buketturen gennemføres med en flok på nøjagtig 50.
Sikke et helt, at Naturfredningsforeningen råder over den gode bærbare
mikrofon og højtaler!
BUKETTEN FRA HOVBORG
Juli-traveturen finder sted i Hovborg. På testturen fik Buketbanden, der
forbereder turen, indsamlet et væld af farvestrålende planter. I det
violette sortiment var der bl.a.
Fingerbøl/Digitalis, Agertidsel, Gederams og Dueurt. I de hvidlige toner
ses Mjødurt og Baldrian. Dertil var der grønne græsser, Bregner, Hulsvøb
og skærmblomster, der var ved at gå i frø. Lidt gule toner skyldes
Engbrandbæger, Almindelig Kællingetand og Haremad. Hos
e-blomsten i Vejen bandt
Solveig en af de flotteste og mest
livskraftige sommerbuketter turene har givet!
Denne
27. tur forløber tæt ved Baldersbæk, hvor den allerførste Bukettur fandt
sted. Var man med på den tur, står den som et stærkt minde. Midt i den
vildt varme sydlandske 2018-sommer stod vi pludselig i et skybrud, der
viste sig at være så lokalt, at det var et mirakel, at vi overhovedet
fik regn – alle vendte hjem til knastørre haver!
Den 27. buket er
bundet af Solveig hos e-blomsten i Vejen. Den rummer et væld af
sommerens planter – heriblandt Fingerbøl/Digitalis, Agertidsel,
Gederams, Dueurt, Mjødurt, Baldrian, græsser, Bregner, Hulsvøb og
skærmblomster, der var ved at gå i frø samt lidt gult fra Engbrandbæger,
Almindelig Kællingetand og Haremad.
ALTERTAVLE EFTER CARL BLOCH
Den
27. Bukettur starter ved Hovborg Kirke kl. 13, hvor
menighedsrådsformand
Poul Hansen fortæller om kirken. En af de
iøjefaldende elementer i kirken er alterbilledet. I en halvbue ses
Kristus, der i Getsemane Have trøstes af en engel. Motivet er hentet fra
den berømte serie af religiøse billeder, som Carl Bloch (1834-1890) på
bestilling af brygger IC Jacobsen i årene 1865-1885 malede til
Bedekammeret på Frederiksborg Slot i Hillerød. Den gamle
renæssance-indretning var gået til ved slotsbranden i 1859.
Det
fortælles, at mange af de Indre Missionske menigheder i Vestjylland i
slutningen af 1800-tallet bestilte kopier af Carl Blochs
Bedekammer-billeder til brug som altertavler. Måske maleriet i Hovborg
Kirke hører til i samme bølge. Det er fra 1895 og malet til den dengang
helt nye kirke. Det er ikke udført af Carl Bloch, men netop malet efter
et af hans hyppigst gengive billeder fra slotskapellet. Det er malet af
den dengang knap 30-årige Olga Smith (1866-1930), der eller primært
gjorde sig bemærket med blomsterbilleder.
Carl
Blochs religiøse motiver var særdeles populære og blev formidlet meget
bredt ud i kraft af kunstnerens dygtige agent/manager, der forstod at
gøre Carl Blochs motiver populære som grafiske blade i mange forskellige
kvaliteter og prisklasser. Med årene er interessen for hans værker
faldet i Danmark, mens den til gengæld er vokset i USA. Hen over
årsskiftet 2010-2011 blev afholdt en mægtig Carl Bloch-udstilling i
Utah, hvor mormonerne dyrker den danske kunstners religiøse billeder.
På
kirkens opslagstavle får man øje på Hovborg Kirkes bomærke – en fri
kunstnerisk tolkning af det kors, der kroner centralkirkens tag. Den er
tegnet af billedkunstner Sophus Ejler Jepsen, der er formidler på Vejen
Kunstmuseum og bl.a. har formgivet betonkummerne i Vejen og senest har
tegnet et vartegn for Skibelund Krat.
TRAVETUR UD I NATUREN
26. Bukettur – Store Andst
Søndag den 14. juni kl. 13-16
BEMÆRK: NYT TIDSPUNKT OG NYT MØDESTED!
|
BUKETKONKURRENCE PÅ ”DE VILDE BLOMSTERS DAG”
For 33. gang i træk afholder Dansk Botanisk Forening ”De vilde blomster Dag”. Det sker søndag den 14. juni rundt om i hele Norden. Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling har i år valgt at markere dagen med en BUKETKONKURRENCE. Den er åben kl. 13-15.30 – alle kan være med, og medbring gerne egen vase. Her kåres den smukkeste, mest kreative buket. Man kan medbringe blomster eller plukke dem på stedet. Det eneste krav er, at buketten skal bestå af vilde planter.
Tilmelding til buketkonkurrencen kan ske fra kl. 13 ved Danmarks Naturfredningsforenings pavillon på Sportspladsen. Her kan biler og cykler parkeres. Buketterne skal være indleveret senest kl. 15.30. Vinderen annonceres kl. 16.
Tjørnen og de hvide skærmplanter fylder meget netop nu – af gult er der den seje Smørblomst og den livskraftige lægeplante kaldet Svaleurt. Mod vest er der en flot udsigt fra Lyngbakkerne ud over Gamst Søenge.
LOKALGUIDE I ANDST OG LYNGBAKKERNE
På alfarvej, på den direkte forbindelse fra Kolding til Esbjerg, har Andst i uendelige tider ligget som et pejlemærke. På en høj er kirken byens mest iøjefaldende attraktion. Og hvad har mon Andst Kirke til fælles med Koldinghus, Sønderborg og Gottorp Slot?! Som slottene menes kirkens tårn med det imponerende løgformet lanternespir også at være tegnet af den hollandske arkitekt Hercules von Oberberg. På Kong Frederik IIs befaling forsynede Caspar Markdanner kirken med det unikke tårn, der stod klar i 1592. Han var lensmanden på Koldinghus og hans navn er knyttet til Jellingstenen, som han lod udgrave og opstille. Om Markdanners tilknytning til Andst er der en herlig anekdote… mere om den på turen søndag den 14. juni.
Andst Kirke er bestemt en rejse værd! Tårnets flotte løgkuppel fra 1592 kan ses på lang afstand. Den romansk indgangsportal i granit er i slægt med Kathoveddørens indgang til Ribe Domkirke. Døbefonten menes at være leveret af samme mester omkring 1200 og alteret fra begyndelsen af 1500-tallet skåret af dygtige tyske træskærere.
Andst kirkes præst på Markdanners tid, Jon Jensen Kolding, viser sig at være forfatter til det første topografiske værk om Danmark! Han mindes med en sten ved kirken. Og som på talrige andre Buketture rundt om i Vejen Kommune indgår her selvfølgelig i vandreturen over kirkegården også nogle meget forskellige Niels Hansen Jacobsen-sten. Ude på Markdannersvej står forsamlingshuset med sin flotte facade og bue over indgangsdøren. Med forfatter og lokalhistorisk fortæller Hans Winther som guide får vi historier om hans hjemby og dens udvikling på denne rundtur fra sportspladsen ind om den gamle bymidte.
Byvandringen ender på sportspladsen, hvor der kan blive tid til at samle en buket, inden vi kl. 15.30 går vestover gennem skoven omkring åsen op til udsigten over engsøerne. Ved det imponerende istidslandskab kan man nyde både den flotte udsigt og sin medbragt kaffe/te. Stierne er fine og nemme at færdes på.
Ved kirken står en i dag næsten ulæselig mindesten for præsten Jon Jensen Kolding, der skrev den første topografiske bog om Danmark. Dekorationen på ægteparret Nissens gravsten har Niels Hansen Jacobsens udført i sin karakteristiske tang-vikinge-skønvirkeagtige stil. Ved Sportspladsen/Anlægget i Andst er der netop lavet dekorative Fluesvampe i en lysning og vest for grusvejen står en gul folderholder og fortæller, at her starter det ”Spor i Landskabet”, der går ud mod Lynbakkerne.
PROGRAM
kl. 13 Buketkonkurrencen sættes i gang med tilmelding ved Danmarks Naturfredningsforenings pavillon på sportspladsen, Lyngbakkevej 27, 6600 St. Andst. Medbring gerne egen vase. Buketterne skal være indleveret senest kl. 15.30.
Kl. 13.30-15 Med den stedkendte Hans Winther går vi tur gennem Andst, hvor han fortæller om byens historie. Vi når omkring kirkegården og den unikke kirke med løgkuppel, romansk granitportal og døbefont samt et enestående alter fremstillet af meget dygtige træskærere.
Kl. 15.30 Med Hans Winther traver vi ad ”Sporet i Landskabet” fra sportspladsen ud over lyngbakkerne til udsigten over engsøerne. Medbring kaffekurv. Der er gode muligheder for at nyde kaffen undervejs eller i det tilstødende Andst Anlæg med bænke og borde – og en gammel teaterscene.
Kl. 16 annonceres vinderen af Buketkonkurrencen.
FORBEHOLD: Turen er planlagt ud fra en forventning om, at forsamlinger til den tid må være op til 50 personer. Sker der den 8. juni ikke de varslede ændringer i forsamlingsforbuddet, må vi til den tid aflyse turen.
Den 23. Bukettur starter i Harreby ved Genforeningsstenen, der blev indviet i 1923.
25. BUKETTUR SØNDAG
17. MAJ 2020 KL. 13-16
AFLYST
Vi mødes ved Genforeningsstenen i Harreby. Peter Fredslund er
guide til Sønder Hygum på den 4 km travetur ad kirkestien, hvor
vi passerer fundstedet for Fæsted-guldet.
24. BUKETTUR SØNDAG DEN 19. APRIL 2020
KL. 13-16
AFLYST
BEMÆRK Byttet med tur 26
Vi mødes ved kirken i Andst, som vi besøger samt et par Hansen
Jacobsen sten. Travetur til lyngbakkerne og videre mod Gamst
Søenge ad Sporet i Landskabet.
Søndag den 15. marts byder den 23. Bukettur på en tur over grænsen. I fællesskab passerer vi både den gamle 1864-1920-grænse og kommer undervejs også snart ud over Vejen Kommunes grænse. For første gang inviterer Buketbanden – et uformelt samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling, Vejen-Brørup Havekreds og Vejen Kunstmuseum – på en cykeltur. Denne gang er turen tilrettelagt med to lokale guider: Peter Fredslund og Svend Dixen. Vi mødes ved Genforeningsstenen i Harreby. Der er mulighed for at parkere i gården, der hører til ejendommen bag det lille anlæg.
Aage, Ejner og Elnaa
Ved gården står vi i et stykke Danmark og en historie, som mange kender fra Søren Ryges fjernsynsudsendelse eller fra 2012-bogen ”Aage, Ejner og Elna”. De tre søskende blev født i 1920’erne og levede deres liv i Harreby. Ingen af dem blev gift. I bogen beskrives deres liv gennem deres kommentarer til de fotografier, som Malene S. Antonius tog i og omkring deres hjem. Bogen omtales som: ”Et stykke kulturhistorie af den slags, man sjældent får beskrevet fordi det i bund og grund handler om helt almindelige mennesker… Aage er hovedpersonen, fordi han snakker uafbrudt. Elna siger en lille smule, og Ejner næsten ingenting. Sådan har det vistnok altid været…”
Genforeningsstenn
På tværs af Danmark findes der omkring 600 Genforeningssten, som det er oplagt at sætte fokus på her i 2020 i 100-året for Genforeningen. Over 250 af dem blev sat i 1920. I Vejen Kommune er en af de bedst kendte billedhugger Niels Hansens Jacobsens mægtige Genforeningssten, der mod øst afrunder det historiske anlæg i Skibelund Krat – Danmarks vigtigste festplads i årene 1865-1920. Dér mødtes de dansksindede fra nord og syd for Kongeåen til de store Grundlovsmøder med ønske om at få ”vore brødre søndenå” hjem til Danmark. Kong Christian X og Dronning Alexandrine var gæster i Skibelund Krat, da Genforeningsstenen blev indviet den 15. juni 1920. En bølge af Genforeningssten blev sat i 1930 som led i markering af 10-års jubilæet, her iblandt Niels Hansen Jacobsens Genforeningssten i Rødding og Agerskov.På tværs af Danmark findes der omkring 600 Genforeningssten, som det er oplagt at sætte fokus på her i 2020 i 100-året for Genforeningen. Over 250 af dem blev sat i 1920. I Vejen Kommune er en af de bedst kendte billedhugger Niels Hansens Jacobsens mægtige Genforeningssten, der mod øst afrunder det historiske anlæg i Skibelund Krat – Danmarks vigtigste festplads i årene 1865-1920. Dér mødtes de dansksindede fra nord og syd for Kongeåen til de store Grundlovsmøder med ønske om at få ”vore brødre søndenå” hjem til Danmark. Kong Christian X og Dronning Alexandrine var gæster i Skibelund Krat, da Genforeningsstenen blev indviet den 15. juni 1920. En bølge af Genforeningssten blev sat i 1930 som led i markering af 10-års jubilæet, her iblandt Niels Hansen Jacobsens Genforeningssten i Rødding og Agerskov.
Genforeningsstenen i Harreby blev indviet i 1923. Den har sin helt egen historie og stærke symbolik. Den bærer en ganske enkel stenkløvers tekst: ”Dybt i Danskes Hjærte / Klang det Glædens Bud / Sønderjylland vundet / Ære være Gud”. Den store sten er skænket af gårdejer Johannes Kloppenborg (1874-1965). Den er hentet et godt stykke nord for Kongeå-grænsen på Sejgaards jord i Asbo nord for Vejen. Dér havde han slået sig ned, da han af de preussiske myndigheder var blevet udvist og måtte forlade sit barndomshjem i Harreby.
Grænsesten, 1864-19200
Som ramme om Genforeningsstenen står fire grænsesten: 22, 28, 30 og 31. To af dem har stået ved henholdsvis Obbekær og Gelsbro. Kort efter nederlaget blev der i 1864-65 sat 128 afmærkningspæle langs den nye Kongeågrænse. I 1891 fik de deres endelige form – som de fire, der står i Harreby. De 128 granitsten bærer hver sit tal. På den danske side står der Kr. Dm. for Kongeriget Danmark, mens der på den anden side står Kr. Pr. for Kongeriget Preussen.Som ramme om Genforeningsstenen står fire grænsesten: 22, 28, 30 og 31. To af dem har stået ved henholdsvis Obbekær og Gelsbro. Kort efter nederlaget blev der i 1864-65 sat 128 afmærkningspæle langs den nye Kongeågrænse. I 1891 fik de deres endelige form – som de fire, der står i Harreby. De 128 granitsten bærer hver sit tal. På den danske side står der Kr. Dm. for Kongeriget Danmark, mens der på den anden side står Kr. Pr. for Kongeriget Preussen.
Buketbanden er fotograferet i Harreby på testtur sammen med Peter Fredslund og Svend Dixen. Turen går over den vandrige Fladsø og op på en høj i fredningen med udkig til åens oversvømmede slyngninger.
Fra Genforeningsstenen går cykelturen ad en fredelig vej over en del af Rødding Bakkeø – af de lokale vittigt omtalt som det sidste bjerg inden England. Herfra går det kun nedad! For år tilbage var her stort udsyn. Fra bakketoppen kunne man se talrige kirketårne: Lintrup, Føvling, Fole, Hygum, Roager, Spandet samt Domkirken og Sct. Catharinæ i Ribe.Fra Genforeningsstenen går cykelturen ad en fredelig vej over en del af Rødding Bakkeø – af de lokale vittigt omtalt som det sidste bjerg inden England. Herfra går det kun nedad! For år tilbage var her stort udsyn. Fra bakketoppen kunne man se talrige kirketårne: Lintrup, Føvling, Fole, Hygum, Roager, Spandet samt Domkirken og Sct. Catharinæ i Ribe.
På vej sydover passerer vi de underjordiske gravpladser med dyssekamre, der blev anlagt 4.000 til 2.800 år før vores tidsregning. I udkanten af Vejen Kommune kører vi over den for tiden imponerende vandrige Fladså og fortsætter gennem den 500 hektarer store Fladså fredning. Undervejs gør vi ophold ved Årupgaard, hvor vi i læ for vejr og vind kan nyde vores medbragte kaffe og høre historien om Karen Poulsen – Pigen fra Kamstup – der under 1. Verdenskrig i årene 1915-1917 hjalp adskillige hundrede dansksindede unge mænd over grænsen på flugt fra preussisk krigstjeneste. Af de omkring 30.000 unge sønderjyske mænd, der skulle i krig menes 2.400 , altså 8%, at være gået over grænsen.
Længst mod syd vender vi om på broen over Gelså i Haderslev Kommune. Det flotte gamle rækværk er for snart mange år siden symbolsk malet op i rødt og hvidt… og mon man i anledning af 100-året for Genforeningen kunne bede om at få det antikke værn malet op på ny?
Fladså danner grænsen mellem Vejen og Haderslev Kommune. På den anden side ligger den 500 hektarer store fredning. Lidt længere mod syd passerer vi Årupgaard, hvor ”Pigen fra Kamstrup” tjente. Længst mod syd er Buketbanden fotograferet på den gamle rød-hvide bro over Gelså.Fladså danner grænsen mellem Vejen og Haderslev Kommune. På den anden side ligger den 500 hektarer store fredning. Lidt længere mod syd passerer vi Årupgaard, hvor ”Pigen fra Kamstrup” tjente. Længst mod syd er Buketbanden fotograferet på den gamle rød-hvide bro over Gelså.
Kernen i Øster Lindet Kirke siges
at være fra 1200-tallet. Den står delvist i granitkvadre og med hvidpudsede
vægge.
En af testturens botaniske oplevelser handler om Efeu.
Nede ses de oftest med små trefligede blade, mens de højere oppe, hvor de
bliver mere buskede og gør klar til at blomstre, kan have helt andre formede
blade.
Det er allerede ved at være forår! Vintergækker og
erantis lyser op i haven og i stuerne
22.
Bukettur LØRDAG den 15. februar 2020
Øster Lindet – SØNDERJYLLAND
I 100-året for Genforeningen er BUKETTURENE i stor stil lagt SYD for
Kongeåen i Sønderjylland. Lørdag den 15. februar byder chancen sig for
at blive fortrolig med Øster Lindet. Og bemærk, denne Bukettur foregår
på en LØRDAG, hvor de fleste eller har været på søndage.
Turen starter kl. 13 ved parkeringen på Øster Lindet Præstegårdsvej mellem
Øster Lindet Kirke og Landsbyhuset. Alle er velkomne, og deltagelse er
gratis.
Som på januar-Buketturen til Glejbjerg – der havde 73 deltagere – starter vi
hos billedhugger Esben Klemann, der stod bag Vejen Kunstmuseums projekt
Egnsbeton-2013. Rundt i alle kanter af Vejen Kommune blev han bedt om at
finde egnede steder til et af sine projekter. Hans tilgang er at skabe
en kunstnerisk dialog med allerede eksisterende betonelementer. Ved
parkeringen fik Esben Klemann øje på en usædvanlige måde,
betonkantstenen var tilpasset. Ved tilskæring af talrige kantdele var
den bukket ind og ud omkring to podede træ. Omhyggeligt tog han mål af
det ene indhak og modellerede i en stor armeret flamingoklods én samlet
form, der siden har afløst de tilskårne betonelementer. Esben Klemanns
”muteret kantsten” har givet stedet sin helt unikke karakter. Hvem
siger, at en kantsten skal være lav og lige? Den vigtigste funktion er
vel at vise kant, og det har kunstneren understreget ved fra begge sider
gradvist at lade den skulpturelle form vokse op til en lang, jævnt høj
bjergkarm, der fint kan gøre det ud for en hvileplads, mens man venter
på, at bogbussen dukker op. Læs meget mere om EGNSBETON på museets
hjemmeside:
http://www.vejenkunstmuseum.dk/Dansk/egnsbeton/egnsbeton2013oversigt.html
I Øster Lindet står billedhugger
Esben Klemanns ”Muteret kantsten” – en beton-skulptur, der blev til som
en del af Vejen Kunstmuseums projekt EGNSBETON-2013. Her har han i ét
stykke løftet kantstenen op om et særligt podet træ. I blå skjorte ses
billedhuggeren den 24. august 2013, da skulpturen blev præsenteret.
Turen fortsætter på den anden side af vejen. Foran kirkens flotte granitgavl
står en af billedhugger Niels Hansen Jacobsens mindesten for første
Verdenskrigs faldne. Han blev sønderjydernes foretrukne billedhugger –
nok fordi mange, gennem mødet med hans monument ”Modersmålet” og de
øvrige mindesten i Skibelund Krat, så ham som en del af kampen for det
danske syd for Kongeåen. Mindestenen blev indviet i 1924 og er smykket
med en blanding af vikingeagtig træstamme og bladranker. Også Niels
Hansen Jacobsen var begejstret for beton. Nederst har han lavet en bort
af betonindfattede marksten – en helt unik form for dekoration.
På stenen mindes de 22 mænd fra Øster Lindet, der døde mellem den 9.
september 1914 og 27. oktober 1918. Hans Hansen, der var født i 1872,
var den ældste af de indkaldte – den yngste W. Fokuhl fra 1898 nåede
knap at blive 20 år. Hver soldat står nævnt ved navn, med leveår og
stedet, hvor den enkelte døde: 14 af dem faldt på fransk jord, fem i
Rusland og de sidste tre i Østpressen, Lübeck og Serbien.
Soldaten Mathias Mygind, der var den næstældste af de indkaldte fra Øster
Lindet (1876-1915), er både mindet på den fælles sten og med egen
gravsten. Hans talrige breve hjem til hustruen er kernen i en gribende
beretning om krigens gru. Vi ser hans gravsten og går derefter en tur
ind i den rigt udsmykkede kirke med en altertavle fra 1729 og en helt ny
alterdug med fint hæklet bort med korsmotiv.
Ved Øster Lindet Kirke står
mindestenen for første Verdenskrigs faldne. Den er lavet af billedhugger
Niels Hansen Jacobsen, der også har udført Mathias Myginds gravsten.
Fra kirken går turen mod nord. Undervejs fortæller vores lokale guide, Kaj
Frandsen – der er tredje generation på stedet – om nogle af de mange
ejendomme, der for år tilbage har været smedeværksteder, mejeri, bageri
og købmandsbutikker. Dem var der tre af i 1940’erne og tilmed også en
brugs!
På travetur gennem denne sønderjyske by er der også masser af
arkitekturindtryk. Der er stor forskel på husene fra 1880’erne med røde
murstensornamenter mellem hvidpudsede vægflader og 1910’ernes bedre
byggeskiksagtige gavle med strømskiftere. Her i Øster Lindet er de dog
en tak mere ekspressive – præget af Deutscher Werkbund, der blev stiftet
i 1907 – otte år inden vi i Danmark fik grundlagt foreningen Bedre
Byggeskik. En af Vejen Kommunes fine eksempler på Bedre Byggeskik er den
nordlige ende af Vejen Kunstmuseum, som billedhugger Niels Hansen
Jacobsen i 1924 fik opført som privatbolig. I trekantsgavlen dér ses
også strømskifterne – de trekantede murfelter, der går vinkelret op mod
tagkanten.
Undervejs passeres også den gamle station. Den var et vigtigt punkt på
Kleinbanen, der for længst er nedlagt. I den tyske tid blev den opført
til at servicere strækningen fra Vojens til Rødding. Kleinbanens
endestation hørte vi om på Bukettur i Rødding tilbage i september 2018.
Nordpå følges banestien over landevejen til den store gård
”Ankersminde”, der er opført i midten af 1800-tallet og har en gammel
have med mægtige træer.
På vej tilbage til kirken får vi et storslået kig ud over et stykke
istidslandskab med et stykke af Rødding Bakkeø
Nu er naturen så småt ved at vågne! På testturen så vi udsprungne
vintergækker, erantis og lidt violette krokus – tilmed spirende vilde
stikkelsbærkviste og hyldekviste! Vel har vinteren været en lang, drøj
omgang våde, grå dage, hvor enkelte endog har været så grå, at dagen
næsten ikke nåede at vågne inden den var omme. Men netop testturen blev
velsignet med det smukkeste solskin. Gid der var garanti for, at turen
den 15. februar også kunne være med sol.
I Øster Lindet står en ældgammel
granitdøbefont smykket med to hoveder og ornamenter. Altertavlen er fra
1729, og den nye alterdug er smykket med en fin kniplingskant.
Den 21. Bukettur starter søndag
den 19. januar 2020 kl. 13 foran Glejbjerg Hotel.
Foran Glejbjerg Hotel har
billedhugger Esben Klemanns betonskulptur af ”et højt hul” haft sin plads
siden 2013. Den er en del af Vejen Kunstmuseums projekt Egnsbeton.
21. Bukettur søndag den 19. januar 2020
på
opdagelse i Glejbjerg
Godt nytår! Buketturene fortsætter her i 2020, hvor vi fejrer 100-året for
Genforeningen. Det har Buketbanden – den frivillige gruppe, der
organiserer de månedlige buketture – valgt at sætte fokus på ved at
programsætte flest mulig af 2020-udflugterne syd for Kongeåen i den egn,
der fra 1864-1920 var en del af ”Det tabte Land”.
Selv om den 21. Bukettur søndag den 19. januar foregår i Glejbjerg, i den
nordvestlige del af Vejen Kommune, bliver her også en direkte
forbindelse til Genforeningsjubilæet. Som i hundredvis af andre steder
rundt om i Danmark, valgte borgere i Glejbjerg tilbage i 1920 at
etablere et anlæg med en sten til minde om Genforeningen.
Fra hotellet går turen til
Anlægget i Glejbjerg med Genforeningsmindet, der er komponeret som en
slags stendysse med de største sten, man har kunnet finde rundt om den
dengang fremvoksende stationsby, der begyndte at udvikle sig fra 1916.
Yderst til højre ses Buketbanden på testtur sammen med Peder Chr.
Ottosen.
Som annonceret starter Buketturen ved Glejbjerg Hotel ud mod byens
hovedgade, Borgergade. Her er gode parkeringsmuligheder og flere pladser
omme ved hallen. Tilbage i 2013 tog de lokale godt imod forslaget om at
sætte en af billedhugger Esben Klemanns skulpturer i belægningen foran
hotellet. Den er ”et højt hul” – en skulptur, som kunstneren lavede til
Århus-projektet ”Sculpture by the Sea” i det store fliseformat, der dér
findes på strandpromenaden… og som går op i forhold til proportionerne
på belægningen foran hotellet. Det høje hul er en del af Vejen
Kunstmuseums projekt Egnsbeton-2013, hvor skulpturer dukkede op rundt om
i Vejen Kommune. Læs mere om projektet på museets hjemmeside:
https://vejenkunstmuseum.dk/Dansk/egnsbeton/egnsbeton2013oversigt.html
Fra hotellet går turen mod øst til Genforeningsmindet. Det består af lokalt
indsamlede sten, der sammen minder om de gamle dysser. På den ene sten
citeres linjer fra digtet ”Sønderjylland”, som Henrik Pontoppidan skrev
i december 1918: ”En røvet Datter dybt begrædt er kommen frelst
tilbage.” På en anden sten står ”Det har slet ingen hast for dem som
tror.” Ordene er hentet fra historikeren Johan Ottosens sang ”Det haver
så nyligen regnet”. Den blev sunget i København i 1890, da
repræsentanter for det Sønderjyske Studentersamfund gæstede hovedstaden.
Fra hotellet er Peder Chr. Ottosen turens lokale guide. Han har et indgående
kendskab til egnens historie fra de ældste bebyggelser ved Åstrup mod
nord, over andelsbyen omkring Grene mod syd til stationsbyen Glejbjerg,
der er vokset frem af skov og mose i årene fra 1916.
Her og nu kan det være svært at
se, at en skov er på vej her. De 2200 bittesmå træer blev plantet i
november 2019, så med tålmodighed kan man om nogle år her gå rundt i en
lille skov. Hvor Glejbjerg ligger i dag, var der omkring 1900 kun mose
og skov!
Takket være et stort lokalt engagement er nu en ny skov ved at vokse frem.
Glejbjerg Miniskov er turens næste mål. Da Uffe Hansen og lokalrådet
sidst på året 2019 kaldte ind til plantning af 2200 småtræer, dukkede
over 30 folk op med spader og god energi. På én dag var størsteparten af
træerne plantet… og nu gælder det om en del års tålmodighed inden der på
de 5.000 kvadratmeter er en reel skov at gå tur i!
Omkring Åstrup Kirke er der et
velbevaret stendige, der rummer en fin biodiversiet. Kirkens kerner er
fra omkring 1200, mens tårnet i vest er fra senmiddelalderen. Østgavlen
var ved at gå til, da den blev renoveret i 1866.
Længere mod nord er næste mål Åstrup Kirke. Den har et flot stendige, der er
hjemsted for en rig biodiversitet og dyreliv. Den fine kvaderstenskirke
er fra tiden omkring 1200, mens vesttårnet er fra den sene middelalder.
Forhåbentlig bliver der også mulighed for at se kirken indefra. Turen
tilbage til hotellet går ad stisystemer omkring den gamle Grindstedbane.
Her har lokale gjort en stor indsats for at skabe et godt stisystem,
hvor vi bl.a. når frem til en sø. Langs hovedgaden kan man gå på
opdagelse i de målfaste forhold fra solen ud til de omkringliggende
planater. På højde med byens veldrevne Brugs går turen over Borgergade
og ind til en kælkebakke. I læ af den store jordvold ligger en bålhytte.
Det er turens oplagte kaffe-pause-plads. Medbring gerne egen kaffe/te
m.m., og husk rygsæk, så den kan fragtes med rundt på turen. Ad den
gamle kirkesti og andre småveje går turen tilbage til hotellet og
hallen.
Omkring den nedlagte bane er der
stier i skovområder med blandt andet en pansergrav og en sø. Langs
Borgergade er forholdet mellem Solen og dens planter anskueliggjort i
bronze på granitsokler – de yderste ligger helt udenfor byen mod syd ad
landevejen!
Her midt i vinteren er naturen gået i hi – med den blomstrende Rød Tvetand
som en undtagelse. På turen blev der primært set bladløse grene – om end
de fligede brombærblade endnu står grønne og ser ganske friske ud, mens
den vilde roses orangerøde bær lyser op. Bregnen Alm. Engelsød blev
fundet i kirkediget, og Alm. Mangeløv stod ved banen sammen med
Guldnælden, der vokser stærkt frem som et tæt bunddække.
Alle er velkomne til at møde op ved Glejbjerg Hotel søndag den 19. januar
kl. 13. Det er gratis at være med på Buketturen. Husk godt fodtøj, vand
og vindtæt påklædning og gerne en kande varm kaffe/te og kopper.
Siden 1992 har Niels Aage Schmidts moderne Hærvejssten stået ved
turistkontoret i Bække.
Den 20. bukettur er for de terrængående med gode støvler. Det går op og ned!
Den 20. BUKETTUR
Fra Bække Kirke til Klebæk Høje
Søndag den 15. december kl. 13-16
For
anden gang går Buketturen til Bække, hvor vi var sidst på sommertur. Her
er masser af gode natur, kultur og kunstoplevelser: Vi var i juni 2019
til snigpremiere på Niels Hansen Jacobsens Havfruespringvand, der nu
atter springer lystigt i sommerhalvåret.
Vi så spor af den nedlagte Troldhedebane – som vi også møder en
bid af på denne tur samt Ursula Munch-Petersens Hærvejsrelief.
Denne
gang starter vi ved Bække Kirke og med runesten som en del af turens
røde tråd. I marts 2019 så vi ved Læborg Kirke den mægtige runesten, der
er smykket med helt to indhugne Thors-hamre! Den over halvanden meter
høje runesten ved Bække Kirke blev i 1810 fundet i kirkegårdsdiget og
står nu på en egen lille høj ud mod hovedgaden, hvor bl.a. Hærvejens
vandre- og cykelrute passerer. For dem, der kan læse futhark –
viklingernes alfabet – siges der at stå: ”Ravnunge-Tue og Fundin og
Gnyple, de tre gjorde Thyras høj.”
I Vejen Kommune er der en flot samling runesten. 20. Bukettur byder både
på en ved Bække Kirke og en i stævnen på skibssætningen Klebæk Høje.
Bilerne bliver stående ved kirken mens vi går over gaden og ser Esben
Klemanns betonskuptur på øen ved Dagli’ Brugsen og endnu en gade krydses
for at nå frem til Varde-kunstneren Niels Aage Schmidts Hærvejsskulptur.
Granitstenen blev opstillet i 1992 og synes som en nutidig hilsen til
Niels Skovgaards Magnussten, der står i Skibelund Krat. Dér udfoldes
krigernes figurer, mens man her kan få indtryk af noget af det liv, der
over århundrederne er passeret her. Efter sigende Valdemar Sejr her
forbi, da han skulle se til sin hustru Dronning Dagmar, der lå døende i
Ribe. Niels Aage Schmidt har også hugget bænken til de trætte
Hærvejsvandrere. Ved nærmere eftersyn MÅ figuren være en bænkebider – i
ordets mest bogstavelige forstand! Som den bider om træbænkens stave,
forsøger Buketbanden at bide fast om deres luffer på denne kølige og
især våde testtur allerførst i december.
Bænkebideren hugget i granit af Niels Aage Schmidt bider i bænkens
træplanker. Her er det den fjollede Buketbande, der i stedet bider
fingre… Ved Dagli’ Brugsen ser de nærmere på Esben Klemanns
betonskulptur og ved Hamborggårdstenen samler de affald!
I bil
fortsætter turen til Klebæk Høje, hvor vi atter parkere og fortsætter
til fods. Dér står en af Danmarks mægtigste skibssætninger sammen med et
par bronzealderhøje. Her møder vi turen anden runesten i form af
Skibssætningens sten i stævnen. Den blev registeret i 1858. Her siger
indskriften: ”Ravnunge-Tue gjorde disse kumler efter sin moder Vibrog.”
Denne
årets sidste Bukettur har en bannerfører i form af en plakat. På bedste
vis illustrerer den det, som vi oplever på vores december-ture i skoven.
Nu har frost og kulde fået alle buske og træer til at stå nærmest nøgne
og de fleste svampe er rådnet bort. Træer og buske danner de skønneste
silhuetter mod den klare blå himmel. Skovbunden er blevet mere og mere
grøn af det frodige mos, som nu har kronede dage med alt det lys der nu
er og den megen regn. Man kan også være heldig at finde flotte
poresvampe på de rådnende stubbe og grene. Netop december er den måned,
hvor vi har tradition for at gå tur i skoven for at samle ind til årets
juledekorationer.
Formand for Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling, Mogens Kjær
Poulsen, fortæller: ”Sidst på denne tur samles vi i Klebækhytten, som
vi har fået lov til at låne af Bække-spejderne. Her vil vi varme os ved
et glas Gløgg og lidt æbleskiver. Som lovet ved sidste Bukettur i
Lindknud, byder årets sidste travetur også på en lille konkurrence, som
finder sted i spejderhytten. Den handler om kendskabet til vores
”Vintertræer og -buske”. Den, der svarer rigtigt på flest mulig af
opgaverne, vinder bogen ”Vinterbotanik”. Vi ønsker årets mange
bukettursdeltagere en glædelig jul med tak for masser af gode
fællesoplevelser i bevægelse ude i naturen.”
Vores
20. buket er næsten blevet til en juledekoration. Det grønne er: Mos,
Bregner, Kristtjørn, Gyvel og en enkelt Grangren. Den store svamp i
forgrunden er en: ”Grov Lakporesvamp”. Baggrundstæppet er pyntet op med
røde bær fra især: Alm. Kvalkved og Tjørn. Silhuetterne i baggrunden er
kviste fra nogle af de træer og buske som endnu ikke har smidt deres
frø: Ahorn, Naur, Syren – eller kviste, som bærer nye anlæg til forårets
blomstring: El, Hassel, Birk.
Kom og vær med – alle er velkomne, og arrangementet er gratis.
Den
19. BUKETTUR
Søndag den 17. november kl. 13-16
BILLEDER AF TRÆ
Følg Sporets lille rundtur i Lindknud med den gamle kirke som udgangspunkt
Turen starter på parkeringspladsens faste grus foran Lindknud Kirke. Vi er kommet kørende hertil i vores biler, og det er clearet med graveren, at der ikke er gudstjeneste samtidig, så parkeringspladserne er ledige og alle kan få stillet bilen - parkeringsskiven behøver man ikke at stille!
Perlegruset knaser under støvlerne, når vi går op ad kirkestien mod den gamle flot istandsatte kvaderstenskirke. De store groft tilhuggede kvadre med deres mange nuancer og tegninger ligger flot sammenpasset som et patchwork og minder om de fjerne fjelde, der omgiver os mod nord og øst.
Kommer man til kirken i håbet om at finde en større sammenhæng, kan man roligt begynde her ved bygningskroppen, der er anlagt som korset på et højt sted i landskabet, hvorfra der er gode turmuligheder og udsigt til guds store skaberværk. Inde i kirken må øjnene nøjes med, hvad mennesker formår i form af maleri og træskærearbejde, men det er nu heller ikke ringe!
Maleriet begynder allerede på kirkens ydermur fra vinduerne og op. Nogen har brudt kalken, brændt den og knust den for siden at male den op på muren over kvadrene, så Kirken lyser hvidt i landskabet. Inde i kirken stråler det store alter-billede af træ, med sit myldrende liv af farver over træskærearbejdet.
Turen fra kirken langs Sporet og bækken byder på alle former for billeder af træ – mere end en landskabsmaler kunne drømme om. Og det starter med et billede så stort, at man kan vandre ind i det. Sporet er en slynget romantisk anlagt sti, der fører os ind i et altomsluttende billede af træer. Nu i november, når løvet er faldet, tegner hver planteart sit eget karakteristiske billede mod himlen. Tag med og se landskabet med en malers øjne!
November-buketten
November-buketten er plukket i Lindknud Oplevelsesskov – et rekreativt område på ca. 5 ha og som er anlagt tæt op af lyngbakkerne i Lindknud og indviet i 2010. Allerede nu fremstår området som en skov med et net af stier at gå på – og med informationstavler, som giver fyldige oplysninger om de plantede træer, som er overvejende danske arter (se artslisten).
”Sporet i Lindknud” går igennem området med en gul, rød og grøn rute – og folderen ved indgangen til skoven fortæller mere om området. Så prøv at gå en rekreativ tur og bliv klogere på vores danske træarter og benyt tilbuddene om aktiviteter og oplevelser i øvrigt i ”oplevelsesskoven”!
November-skoven byder ellers på flammende løvfaldsfarver, som kan stå i fin kontrast til det friskgrønne mos i skovbunden. Mosset ter sig nu, som om det var forår og breder sig rigt ud alle de steder, der nu er med fuld sollys og megen væde – knap så megen sol i november, men væde har vi nok af.
I Oplevelsesskoven er træerne endnu ikke så gamle, at de er blevet angrebet af poresvampe. Poresvampe er ellers et oplagt emne til vores juledekorationer – mos og poresvampe og så de grønne nåletræer er for de fleste et godt grundlag for den hjemlige hygge med at lave julens dekorrationer og kan let findes og hentes ved en tur i skoven.
Poresvampe vokser på døende træer og dødt ved, er ofte flerårige og frugtlegemerne holder sig fint i flere år. Vi har fundet en ”Tøndersvamp” til at pynte op på vores buket og som man kan se på plakaten for november-buketten. Tøndersvamp er en af de største og flotteste poresvampe og kaldes også ”fyrresvamp”, fordi den let fanger gnister og gløder, så man kan lave ild.
Artsliste fra Lindknud Oplevelsesskov
og Lyngbakkerne i Lindknud, 6. november 2019
Lindknud Oplevelsesskov
Dun Birk, Vorte Birk, Rød El, Grå El, Stilk Eg, Vinter Eg, Rød Eg, Ask, Hassel, Ahorn, Askebladet Løn, Slåen, Bøg, Alm. Kvalkved
Lyngbakkerne
Mosser i et grønt tæppe, Laver, Lyng, Blåbær, Blåtop, Katteskæg, Mangeløv, Engelsød, Alm. Hvene, Rødknæ bl. a.
Camilla Bertram Clausen hos
e-blomsten i Vejen har bundet Tirslund-buketten.
Ved Danmarks Evighedstræ nr. 75 står Naturfredningsforeningens lokalformand
Mogens Kjær Poulsen med en del af indsam-lingen til buketten og en perfekt
Karl Johan, der blev til et herligt måltid!
Den 18. BUKETTUR
Tirslund Plantage
Søndag den 6. oktober kl. 13-16
Nu er
vi fremme ved den 18. bukettur, og fællesskabet, der står bag – Danmarks
Naturfredningsforenings lokalafdeling, Vejen-Brørup Havekreds og Vejen
Kunstmuseum – har netop lavet oversigten over de kommende 12 ture… og
har flere på bedding! Turene i 2020 bliver en blanding af trave- og
cykelture overvejende i det sønderjyske som en del af markeringen af
100-året for Genforeningen. Kombinationen af kunst, kultur, natur og
motion er måned for måned et fint samlingspunkt.
Tirslundstenen og Tirslund Plantage
Tirslund menes at have sit navn fra den nordiske mytologi, hvor Tir er
et ældre navn for krigsguden Tyr. Her ligger endnu en af egnens mange
plantager. Den er anlagt i 1891 og dækker omkring 50 hektarer med en
alsidig blanding af nåle- og løvfældende træer samt gode stier til glæde
for offentligheden.
Buketturen starter ved den over tre meter høje Tirslundsten. Den mægtige
vandreblok, der menes at komme fra Sverige/de baltiske egne, er anslået
til at veje 130 tons – svarende til 113 almindelige personbiler! Stenen
har en omkreds på 16 meter. Den siges at være Danmarks syvende største
sten. Tilbage i 1792 søgte den lokale præst Koefoed at sprænge den, men
kun en lille flig gik af.
Tirslundstenen er en af landets tidligste fredninger. I 1805 udråbtes de
første fredskov, og i 1832 blev Tirslundstenen fredet med en
tinglysning: ”Gårdejer
Jens Andersen og alle fremtidige ejere af jordlodden forpligter sig til
at bevare stenen uforstyrret, ligesom det omkringliggende egekrat ej
heller må forulempes.” Noget må der være sket i de mellemliggende
187 år, for der er i dag ingen ege i den umiddelbare omegn af
Tirslundstenen, hvor der nu står høje bøgetræer.
Fotograferet alene er det svært at fatte Tirslundstenens størrelse. Heldigvis dukkede statister op: Kongeådalens Efterskoles mountainbikehold satte sig for at bestige den 3,5 meter høje sten – og det lykkedes enkeltvis og ved fælles hjælp.
Hvordan har vores forfædre set på den mægtige sten? Uden at kende til
istidernes enorme kræfter har de digtet passende fortællinger – som man
digtede, at torden måtte være Thors værk og jordskælv kunne forklares
med, at Loke lå og vred sig på klippeklokke. For at begribe den mægtige
Tirslundsten har det været nærliggende at ty til de over-/underjordiske
væsner. Der går sagn om en trold, der hjælpsomt havde været med til at
bygge Føvling Kirke, men blev vred over opførelsen af Brørup Kirke.
Trolde er bomstærke, og den i Føvling kastede en mægtig sten, der ramte
Brørup Kirke. Dér holdt tårnet, og i stedet blev stenen med
boomerang-effekt sendte tilbage mod Føvling Kirke, der også holdt. I
endnu et bueslag fløj stenen videre til Tirslundstenens nuværende
placering. Det sagn findes nok i lige så mange varianter, som der er
opfindsomme fortællere!
Grundviden om TROLDE
I
forbindelse med Vejen Kunstmuseums 2002-troldhøjudstilling indsamlede
museet vigtige fakta om trolde. Troldefortællinger er ofte
vandrehistorier, som man kan genkende i skiftende ”indpakning” på tværs
af landsdele, landegrænser og verdensdele. Her følger vigtig
”basisviden” om trolde:
- Trolde bliver meget gamle. Unge trolde er kun et par hundrede år
gamle, mens de ældste ofte er over 1000 år.
- Trolde tåler ikke at høre kirkeklokker. Lyden irriterer. Derfor vælter
de kirker, søger at begrave dem, eller kaster sten efter dem.
- Trolde kan ikke tåle sollys. Rammes de af solens stråler, bliver de
til sten.
- Trolde kan ”fare i flint”. Det vil sige, at de bliver så rasende, at
de splintres og bliver til flinteskærver. Dermed også en god forklaring
på landets flintdynger!
- Trolde er ikke nødvendigvis frygtindgydende af størrelse, men snarere
af udseende. De har store ører, hænder og fødder, samt den obligatoriske
hale. Det fortælles, at det er i halen, at trolden har sin forstand,
følelser og styrke!
- Trolde har magiske kræfter. De kan gøre ting usynlige, og kan opfylde
de særeste ønsker og løse selv de sværest opgaver, som når de hjælper
mennesker med at nå det umulige.
-
Trolde giver god betaling. Hjælper man en trold ordentlig, kan man være
sikker på en god betaling. Det er ikke sikkert pengene straks er i hus.
Får man af trolden en håndfuld krummer, skal man holde fast i dem.
Hjemme i stuen falder de højst sandsynlig ned som guld- eller sølvpenge.
- Trolde kan ikke tåle at se kors. Vil man have noget i fred for trolde,
skal man dekorere det med korstegn.
- Trolde kan ikke hoppe over rindende vand. Bliver man forfulgt af en
trold, skal man blot springe over en bæk, så er man i sikkerhed.
Stenbetvingerne fra Kongådalens Efterskole
En
tirsdag eftermiddag var der pludselig et leben ved stenen, da
Kongeådalens Efterskoles mountainbike-hold kom hjulende forbi. I et
alle-mod-alle-ræs for at nå toppen flokkedes de om den mægtige sten.
Tildelt en ”hestesko” var den første hurtigt oppe, mens andre løb og
klatrede op over stenen. Måske en af dem kan bekræfte, om denne
oplysning passer: "Øverst i stenen er indhugget en fugl, 47 cm lang,
som menes at være en helleristning af kultisk art fra yngre jernalder.
Den kan dog også være et kristent symbol."
Talerstolen ved festpladsen i Tirslund Plantage er bygget i 1924 af billedhugger Niels Hansen Jacobsen. I den fjerne ende ligger mindehøjen med portrættet af Dalgas – Hedeselskabets drivende kraft ved oprettelsen i 1866 og frem til hans død i 1894.
Den festlige festplads
Over
tid bliver bukettursdeltagere fortrolige med billedhugger Niels Hansen
Jacobsens håndskrift, der ses på grav- og mindesten rundt om i hele
Vejen Kommune. Sine initialer har han sat på talerstolen og årstallet
1924. Netop det år har han nok haft ekstra travlt, for den 1. juli blev
hans hjem, atelier og museum indviet, Vejen Kunstmuseum ved
Troldespringvandet! Karakteristiske er ”fiskekrogene” på nedstregerne i
1, 9 og 4, så her er ingen tvivl om, hvem der har formgivet talerstolen.
Gad vide om der i plantagens arkiv er bevaret dokumentation om
bestillingen? Det samme gælder festpladsens mindehøj for plantagernes
konge, den allestedsnærværende Enrico Mylius Dalgas og Hedeselskabet,
der mindes med bautasten og bronzerelief udført af billedhugger Aksel
Hansen i 1895 – året efter Dalgas’ død.
Efteråret sætter for alvor sit præg på buketten, hvor et par på blomstrende Kongepen og Blåklokke finder plads mellem efterårsløvet. I forgrunden ses stadier af de dekorative, men giftige, Fluesvampe, et pink-rødt Brombærblad og Skovstjernens efterårsblade sammen med en storblomstrende Øjentrøst ved Douglaskoglen.
Oktoberbuketten og 18. bukettur
Traditionen tro har en fortrop på testtur samlet ind af månedens og
stedets vækster. Hos e-blomsten i Vejen har Camilla Bertram Clausen
bundet efterårets eksperimenterende buket. Om Tirslund-planterne
fortæller Mogens Kjær Poulsen fra Danmarks Naturfredningsforenings
lokalafdeling: ”Her i efteråret fandt vi kun få blomster som
Blåklokke, Kongepen og Hedelyng. Til gengæld er der flotte farver i
løvet såsom storkonvallens gule blade og brombærrankernes røde toner.
Årstiden byder på et rigt udbud af svampe. Foran buketten har vi
illustreret, hvordan de røde Fluesvamp udvikler sig. De skyder op fra en
knold med et svøb. Svøbet bliver på de fuldt udviklede svampe til de
lyse pletter på den røde hat.”
Det
er gratis, og alle er velkomne til at være med, når vi mødes søndag den
6. oktober kl. 13 ved Tirslundstenen til fortællinger og travetur rundt
om i plantagen.
Artsliste
Øjentrøst, Blåklokke, Brombær, Hedelyng, Dunet Gedeblad, Ørnebregne,
Mangeløv, Kongepen, Gederams, Skovstjerne, Gyvel, Storkonval, Alm. Røn,
Trøst med sorte bær, Lærk med kogler, Thuja, Ahorn/Ær, Rød Fluesvamp og
Mos.
17. BUKETTUR – Høllund Søgaard
søndag den 15. september kl. 13-16
Vi
mødes ved Dalgas-skulpturen, Hovborgvej 34, 6623 Vorbasse, gps
55.614179, 9.002755
PARKERING:
Kør ad grusvejen nord for Hovborgvej i forlængelse af Oxlundvej. Drej
til venstre ad første grusvej og følg den frem til parkering på
græsstykke foran solsikker og majsmark.
Skovtur og Danmarkshistorie
Kom med på travetur til et par flotte kunstværker, skovvandring og et markant stykke Danmarkshistorie lige her midt i det sydlige Jylland! Som det efterhånden er sket flere gange, kommer vi på Buketturene rundt om i Vejen Kommune til at krydse vores eget spor. Når vi søndag den 15. september mødes ved billedhugger Anders Brundgaards granitstatue af den stående Enrico Mylius Dalgas (1828-1894), er der rigtig mange forbindelser til den allerførste Bukettur, der gik til Baldersbæk – og til Danmarkshistorien efter 1864.
E.M. Dalgas og Holger Petersen
Ved Baldersbæk står den monumentale granitskulptur i fuld figur af grosserer Holger Petersen (1843-1917). Den er hugget af hans ”hof-billedhugger” Anders Bundgaard – ham, der også har modelleret Gefion-springvandet ved Langelinie i København. Netop hos Bundgaard bestilte Holger Petersen granitskulpturen af Dalgas til indviedelse i 1916 ved Høllund Søgaard. 21 år efter Dalgas’ død blev den opstillet på bakketoppen til minde om 50-året for Hedeselskabets grundlæggelse.
Dalgas var i 1866 den drivende kraft blandt grundlæggerne af Hedeselskabet. Men økonomien, der muliggjorde tilplantning af den jyske hede, kom især fra københavnske grosserer og deraf navnet Grossererplantager. Rigtig mange af kontakterne blev fra 1872 formidlet af Holger Petersens bror, August Petersen (1840-1909), der da slog sig ned som læge i Andst – to år inden togbanen kom igennem til Esbjerg. Niels Hansen Jacobsens mindesten for August Petersen så vi på 10. Bukettur i Langebjerg Plantage ved Gesten. En anden af Hedeselskabets tremandsbestyrelse var Ludvig Schrøder, den legendariske grundlægger af Askov Højskole. Endnu en grå eminence har nok været maragarine-/nationalbankdirektør Johannes Lauridsen fra Vejen…
På en
lille høj ved Høllund Søgaard står Anders Bundgaards skulptur af Enrico
Mylius Dalgas. Den blev opstillet i 1916 i 50-året for grundlæggelsen af
Hedeselskabet, hvor Dalgas var den afgørende drivkraft i tilplantningen
af den jyske hede. I hånden holder han papiret om selskabet og ved hans
side står en af de spæde graner, der indledte tilplantingen.
En bænk i Askov Højskoles have
Helt
afgørende for både Høllund Søgaard og Baldersbæk er en bænk, der stod i
haven ved Askov Højskole. Er der i dag mon en person i omegnen, der har
et foto af den, eller kan fortælle, hvor den stod?! Nu er den borte, men
historien findes i den bog om slægten, som Holger Petersen bestilte kort
inden sin død:
”I
Foraaret 1890 sad en Dag August Petersen sammen med E. Dalgas og L.
Schrøder paa en Bænk i Askovs Have. Dalgas meddelte, at der var et stort
Areal to Mil N. for Holsted, Baldersbæk, der var meget billigt tilkøbs,
og at det egnede sig fortrinligt til Plantning. Resultatet af Samtalen
herom blev, at August Petersen henvendte sig til sin Broder Holger
Petersen, og at denne købte Arealet og anlagde Plantagen 1891. Holger
Petersen blev fra den Tid en af Hedesagens bedste Venner og Støtter; men
det skyldes fra først af August Petersen, at hans Broder og gennem ham
mange velhavende Folk fra Kjøbenhavn fik Interesse for Hedesagen. August
Petersens Navn nævnes derfor tidt i Hedeselskabets Historie.”
Et stykke stentøjshistorie
Fra
1890’erne var Holger Petersen utrættelig i arbejdet for at få sine
grossererbekendte med på rejser gennem Jylland, så også de kunne sætte
penge i planatager. Selv spenderede han store beløb på både Baldersbæk
og Høllund Søgaard, hvor siden Dalgas’ sønner satte ham et minde i form
af stentøjsmesteren Patrick Nordströms mindestøtte. Den blev til i
Genforeningsåret 1920 og netop det år, da Frederik Dalgas blev direktør
for Den kgl. Porcelainsfabrik. Dér havde Nordström havde været med til
at drive stentøjsafdelingen frem. På Buketturen får vi også mulighed for
at gå ind i den private have for at se mindesmærket for Holger Petersen.
I
haven ved Høllund Søgaard står Buketbanden i silende regnvejr ved
Patrick Nordströms 1920-mindesten for Holger Petersen. Fra Danmarks
Naturfrednings-forenings lokalafdeling er Ingeborg Schønberg ved at
plukke Blåbærris, mens Mogens Kjær Poulsen står ved foreningens
Evighedstræ nr. 74.
Evighedstræer
Fra
Høllund Søgaard går turen ind i planatagen, hvor vi blandt andet ser
Evighedstræ nr. 74 – en af skovens allerstørste kæmper, der kan tænkes
at være plantet af EM Dalgas eller Holger Petersen. Evighedstræer er
Danmarks Naturfredningsforenings særlige projekt til fremme af
forståelsen for biodiversitet. Foreningen aftaler med træernes ejere, at
de udvalgte træer skal stå til de segner, og derefter skal de ligge og
rådne op til glæde for de mange biller og insekter, der desværre er i
tilbagegang i disse år, hvor deres hjemsteder indskrænkes.
Hos
e-blomsten i Vejen tryllede Mette Sandholt en buket ud af det materiale,
der var samlet ind under prøvetur ved Høllund Søgaard. Solsikker,
Torskemund, Cikorie og Honningurt lyser op, og i forgrunden ses bl.a.
efterårets Kantareller og en Bruskbold.
Efterårsbuketten
På
den indledende prøvetur har Buketbanden samlet ind til Efterårsbuketten,
der er bundet af Mette Sandholt hos e-blomsten i Vejen. Om denne 17.
buket fortæller Mogens Kjær Poulsen, der er formand for Danmarks
Naturfredningsforenings Vejen-afdeling:
”Udflugten i Høllund Søgaard Plantage bliver en rigtig skovtur, hvor vi
primært ser forskellige træsorter som Tsuga, Sitka, Thuja, Lærk, Røn og
Hæg samt bunddække af bregner og blåbær – fuglene har dog allerede taget
de få bær, der har været! September er den første efterårsmåned, og det
har sat sit præg på buketten. Den havde været ren grøn og brun, hvis vi
ikke var kommet forbi et tilplantet ”foderbælte”. Dér har vi hentet
Honningurt, Kongepen, Cikorie, Torskemund og Stolt Henrik, der har givet
buketten farve – suppleret med nogle Ungarske Solsikker, der voksede i
kanten af en majsmark. Med efteråret følger en svampeflora, der er
kommet med i form af Kantareller og en Bruskbold.”
ARTSLISTE
Tsuga, Thuja, Lærk, Rønnebær, Glansbladet Hæg, Mangeløv, Ørnebregne,
Blåbær, Hedelyng, Prikbladet Perikon, Gyvel,
Stolt
Henrik / Brandbæger, Kongepen, Torskemund, Honningurt, Cikorie. I
forgrunden ligger Levermos, Stjernemos, Kantarel, Bruskbold, Agern af
Stilkeg
Vi
runder af med Visit Vejens anbefaling om refleksion på bakketoppen ved
skulpturen:
”Når
du betragter udsigten, så tænk lidt over, at træerne i landskabet er
Dalgas's værk - ellers ville her ha' været fladt og vindblæst.”
Skodborg-buketten er bundet af Mette Finnemann Lautrup hos
e-blomsten i Vejen.
16. Bukettur
VIGTIGT: Bemærk turen afholdes
SØNDAG, da der er Park Rock i
Skodborg lørdag.
Troede du, at Skodborg bare er et sted, man kører igennem, må du tro om!
Kom med på vandring til en fusion af kunst, kultur, natur og masser af
historier. Vi starter ved Skodborg Kirke, der er rig på kunstoplevelser.
Den enestående døbefont er tilbage fra kirkens grundlæggelse i romansk
tid omkring 1200. Som treenigheden holdes fonten sammen af tre
strømlinede, elegangte figurer, der i deres enkelthed minder om essensen
af billedhugger Henrik Starckes skulpturer. Det slægtskab må Johannes
Nielsen – kirkens præsten 1936-68 – have set. Han skænkede stedet
Starckes Kristus-figur skåret i moseeg.
Skodborg Kirke rummer adskillige kunstneriske oplevelser. Den
ældgamle døbefont fra tiden omkring 1200 har et messingdåbsfad fra tiden
omkring 1900 udført på Mogens Ballins Værksted. På nordvæggen hænger
Henrik Starckes Kristusfigur og antependiet er vævet af Hanne Skyum,
2013.
Rørende beretninger ved mindestenen for de faldne
Med
afsæt i historikeren Keld Mortensens enorme arbejde med at kortlægge
hvert et navn på stenen, fortæller Kirsten Fynbo, formand for Skodborg
Hjemstavnsforening, udenfor kirken om billedhugger Niels Hansen
Jacobsens minde fra 1922 for de 40 faldne under første Verdenskrig. Her
mindes de tabte 40 unge mænd ud af den daværende befolkning på omkring
2.000. Her mærkes den balast, der skiller sønderjyderne fra resten af
danskerne: Familiernes tab, hvor dansksindede unge mænd måtte kæmpe for
en nation, der ikke var deres fædreland. Flygtede de, mistede de alt.
Niels Hansen Jacobsens mindesten for de faldne blev opstillet i
1922, og siden 1948 har C.G. Freunds kuglespiller fra 1857 stået i
Skodborg på langtidslån fra Ny Carlsberg Glyptotek. Tæt ved findes
stenen for Genforeningen, som Hansen Jacobsen i 1928 har forsynet med
tekst.
Genforening og Kuglespiller
Over
Brudepladsen går travetur til Byparken, der blev til i
1920 som et glædesudbrud og en taknemmelighed over igen at være blevet
dansk. Til minde om den begivenhed indviedes i 1928 et
Genforeningsminde, hvis tekster er hugget af Niels
Hansen Jacobsen. Symptomatisk er det efter Genforeningen, at
mindestenene for de faldne kom først, og derefter Genforeningsstenene.
Tilæ hugning af begge dele viser Hansen Jacobsen sig at have været
Sønderjydernes foretrukne billedhugger – måske netop i kraft af, at de
kendte hans monument for ”Modersmålet” fra de store, årlige
Grundlovsmøder i Skibelund Krat.
I
Byparken – hvor der
der
dagen før skal være Park Rock – står også G.C. Freunds ”Bocciaspiller”.
Den blev modelleret i 1857 og har siden 1948 været deponeret i Byparken
af Ny Carlsberg Glyptotek.
Børneskoven og søerne
Buketturene arrangeres i samarbejde mellem Vejen Kunstmuseum,
Vejen-Brørup Havekreds og Danmarks Naturfredningsforeningsforenings Vejen-afdeling. Deres formand,
Mogens Kjær Poulsen, fortæller om udvalgte planter undervejs på
traveturen. Fra Byparken fortsætter vi på den anden side af Landevejen
ad stierne ind i familieparken, der på lokalt initiativ er anlagt for
nogle år siden. I den store træpavillon holder vi en velfortjent
kaffepause (medbring selv), mens Kiresten Fynbo fortæller om Dresvold –
en i dag forsvunden seværkdighed. Turen tilbage til kirken går forbi
plejehjemmet Nørrevang, hvor der står endnu en Genforeningssten. Den er
lavet på bestilling fra mejeribestyrere Christian Mathiesen og stod
oprindelig i mejeriets have.
Månedens buket
På en
forhånds-test-tur plukker ”Buketbanden”, hvad årstiden byder på
undervejs på ruten. Spandevis af vilde planter trylles om til en flot
buket, der på plakaten kan fungerer som blikfang for traveturen.
August-buketten er bundet af Mette Finnemann Lautrup hos e-blomsten i
Vejen.
Traditionen tro følger her en botanisk kortlægning med de danske navne:
ARTSLISTE
Almindelig Røllike, Regnfan, Alm. Syre, Musevikke, Agertidsel,
Agerpadderokke, Agertidsel, Vejbred Skeblad, Rødkløver, Engbrandbæger,
Vortemælk, Skræppe, Dagpragtstjerne, Alm. Natskygge, Canadisk
Bakkestjerne, Lugtløs Kamille, Bredbladet Dunhammer, Canadisk Gyldenris,
Gråbynke, Valmue, Svinemælk, Knoldet Brunrod, Skvallerkål, Hundemad,
Skovsalat
15. BUKETTUR
Søndag den 14. juli 2019 kl. 13-16
Sønderskov-haverne
Vi starter turen i Folkehaven hvor nogle af de frivillige fra havegruppen fortæller om havens tilblivelse og tankerne bag det fine barokanlæg.
Det var museets navnkundige leder, Svend Aage Knudsen, der fik ideen til at indrette en herregårdshave efter nogle gamle tegninger, man havde fundet. I 1992 gik medlemmer af Brørup Havekreds i gang med det store arbejde at omdanne noget der nærmest lignede en losseplads til den fine have vi kan se i dag.
Oprindelig var det tanken at der skulle være en afgrøde i hvert bed ligesom i en gammel herregårdshave. Det skulle være de gamle arter som fx gulerødder, rødbeder, kål og porrer. Det fungerede dog ikke helt for de frivillige som skulle passe det, så i dag kan medlemmerne af havegruppen selv vælge hvordan de vil dyrke deres egen parcel.
Især bør man bemærke det fine rosenbed, hvor man kan betragte og dufte til de dejligste roser. En af de smukkeste er Sønderskov-rosen, som fik sit navn i 2006.
En anden seværdighed er krydderurtehaven som blev anlagt af Peter Rerup. Her er over 100 forskellige krydderurter og lægeplanter.
Alle kan søge om at få en have i Folkehaven. ”Betalingen” består i at man deltager i de fælles arbejdsaftener som ligger hver 3.uge. Her mødes de frivillige og sørger for at også fællesområderne i haven, staudebede, bærbuske og frugttræer bliver passet behørigt.
Restaurant Herregårdskælderen kan efter aftale høste afgrøder i haverne, og kokken er især interesseret i krydderurterne og artiskokkerne. Ellers er det de frivillige selv der høster afgrøderne.
Efter besøget i haverne fortsætter turen ad Møllestien, som blev indviet i 2009. Møllestien er blevet til i et samarbejde mellem museets folk og de lokale beboere.
Buketten er plukket på Møllestien ved Sønderskov Museum. På P-pladsen findes en meget fyldig folder: ”Møllestien” - en natur og kulturhistorisk folder, som kan anbefales.
På testturen gik vi turen i omvendt rækkefølge for især at finde planter ved digerne, som er 200 år gamle markdiger med store egetræer. Ved engene ved Maltbæk er der tydelige spor efter tidligere tiders vandregulering til Sønderskov Mølle. Stien fører os over Maltbæk, hvor der er lavet en ny gangbro med skråtstillede støttepæle og med egetræ fra stormfaldet i 1999.
I juni måned kan man finde den sjældne orkide, Maj Gøgeurt, i disse enge.
Arter ved digerne:
Skvalderkål, Haremad, Mark Forglemmigej, Lugtløs Kamilla, Hejre Næb, Hundegræs, Draphavre, Senegræs, Alm. Hvene, Stor Brændenælde, Alm. Røllike, Hvid Snerre, Burre Snerre, Fløjlsgræs, Muse Vikke, Blød Hejre, Ager Stedmoderblomst, Gråbynke, Krumhals, Alm. Kongepen, Torskemund, Eng Brandbæger, Munkehat, Dag Pragtstjerne, Læge Jordrøg.
Ved mergelgraven er der en kraftig bevoksning af Japan Pileurt.
Arter ved engen og mosen ved Maltbæk:
Kær Tidsel, Ager Tidsel, Horse Tidsel, Lyse Siv, Skov Kogleaks, Krybende Baldrian, Alm. Fredløs, Alm. Mjødurt, Burre Snerre, Sideskærm, Kær Galtetand, Bidende Ranunkel, Mose Bunke, Vand Ranunkel, Vand Stjerne, Sump Kællingetand, Bukkeblad, Sump Snerre, Kragefod, Trævlekrone, Tagrør, Bittersød Natskygge, Ager Padderokke, Kruset Skræppe.
På resten af turen fandt vi:
Hvede, Rug, Gul Okseøje, Kornblomst, Tofrøet Vikke, Fingerbøl, Gederams, Brombær.
Tid: Lørdag den 22. juni kl. 13-16
Mødested: Bække Anlæg
14. bukettur starter i Bække Anlæg ved billedhugger Niels Hansen Jacobsens Havfruespringvand, som netop er renoveret. I anledning af buketturen den 22. juni vil fontænen være fyldt med vand forud for den officielle indvielse af springvandets genetablering sankthansaften. Fra Anlægget går turen videre langs den nedlagte Troldhedebane, der er rig på den smukke, vilde flora, som netop er grundelementet i juni måneds buket.
Havfruen i Bække er et fabelvæsen – et mærkværdigt havvæsen, der kan genkendes på halen og de gælleagtige ører. Hun har armene omkring begge sine havfruebørn, som svømmer lang hendes side. Springvandet afgrænses af fire trolde, der nu igen kommer til at spy vand over havfruen og holder hende i sit rette element. Granithavfruen blev til i Niels Hansen Jacobsens Huggehus i den nordlige ende af Vejen i årene omkring 1927-28. På den tid var han ved at modellere et portræt af sagfører Anders Olesen, der bestilte havfruen med sine unger til opstilling i et springvand i hans private have i Vodskov. Efter hans død blev springvandet skilt ad og fragtet til Vejen. I 1977 blev det på initiativ fra Bække Håndværker- og Borgerforening opstillet i Anlægget i Bække til glæde for de lokale og passerende Hærvejsturister. Læs mere om Hansen Jacobsens havfruefontæner her:
Juni måneds buket er plukket på stien i Bække, som går ud fra anlægget ad den nedlagte Kolding-Troldhede jernbane. På denne strækning vil Mogens Kjær Poulsen fra Naturfredningsforeningen fortælle om den aktuelle flora. Juni måneds buket kunne lige så godt have været en grøftekantsbuket. Netop her i juni står vores vejgrøfter i fuld flor: Vild Kørvel og Draphavre sætter dagsordenen med sit lette flor – og indimellem farves grøftekanten brun af Syre eller Rødknæ og gul af Ranunkel. Det kan ikke blive kønnere end her i midsommeren nær Skt. Hans. Vi håber så, at kommunen, som varetager den nødvendige slåning, vil og kan gøre det så lempeligt som muligt. Og vi kan nemt undvære alle disse motoriserede plæneklippere, som har forvildet sig ud fra de private haver. En have skal være pæn og en græsplæne skal slås, men grøftekanterne må meget gerne præsenteres af vores vilde flora – til fryd og glæde for os alle.
Vi bevæger os forbi kirkegårdens lapidarium og afslutter buketturen ved
runestenen og keramiker Ursula Munch Petersens Hærvejsrelief. Munch
Petersens værk er en del af den symbiose mellem natur, kunst og kultur
man kan opleve på buketturen i Bække – en oase på Hærvejen.
Se på juni-buketten og glæd dig over dens mangfoldighed, som er et repræsentativt udsnit af de fundne arter:
Artsliste for juni-buketten
I anlægget: Stor og mangestammet Platan!
På Troldhedebane-stien: Eg, Ahorn, Bøg, Elm, Tjørn, Hyld, Mirabel, Seljerøn, Æble, Kalkved og Slåen
Blomsterplanter
På Troldhedebane-stien: Vild Kørvel, Draphavre, Bidende Ranunkel, Blæresmelde, Dueurt, Agertidsel, Skvalderkål, Alm. Bjørneklo, Alm. Kongepen, Døvnælde, Jordrøg, Skærm Vortemælk, Hyrdetaske, Rød Tvetand, Kornblomst, Ager Stedmoderblomst, Stinkende Storkenæb, Feber Nellikerod, Gederams, Burre Snerre, Gul Snerre, Tveskægget Ærenpris, Ager Padderokke, Alm. Syre, Skræppe, Rødknæ, Rejnfan, Hindbær og Brombær
I anlæggets dam: Smalbladet Dunhammer, Gul Iris, Nykkerose, Alm. Mjødurt og Vand Pileurt
Øvrig info
- I alt 18 buketture afholdes i et samarbejde mellem tre organisationer: Vejen Kunstmuseum, den lokale afdeling af Naturfredningsforeningen og Vejen-Brørup Havekreds
- Juni måneds buket er bundet af Camilla fra e-blomsten i Vejen
- Efter buketturen kan der drikkes medbragt kaffe i Anlægget
- Medbring
tøj efter vejret
13. bukettur
LØRDAG den 25. maj 2019 kl 13-16
Vejen Kirke, Hytten og
Skøjtesøen
Arrangør: Vejen-Brørup
Havekreds, Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling og Vejen
Kunstmuseum
Mødested:
Vejen Kirke, Nørregade 98, 6600 Vejen
Vi
mødes ved Vejen Kirke og går sammen ned gennem kirkegårdens flotte allé
af Rødege. De over 30 år gamle træer flankerer den yndede, bilfri rute i
en direkte forbindelse fra Nørregade til Vester Allé.
Fra
den sydlige ende af kirkegården ser vi, hvor forskelligt en gravplads
kan tage sig ud. Nogle ønsker minimal vedligehold, andre en plads i
skovbunden eller fuldt udtræk med en lille have. Kirkegården er som en
park med træer og buske i mange forskellige højder. Den er et rekreativt
område, hvor mange borger passerer på travtur gennem byen.
Vejen
er den af kommunens kirkegårde, hvor billedhugger Niels Hansen Jacobsens
gravsten står tættest. Her findes over 50 af dem. Da forhenværende
provst Agner Frandsen var den første, der skrev om dem, var det også
oplagt, at der her blev passet særigt på de bevaringsværdige sten. Der
blev etableret et lapidarium (stensamling) – et anlæg med små høje, hvor
kirkegårdens særlige sten samles. Her ser vi, hvor forskelligt Hansen
Jacobsens gravsten tager sig ud alt afhængig af pengepungen, der skulle
betale og nok også af, om opgaven greb kunstneren. Et flot eksempel er
den tresidede sten, som han satte til minde om den skattede søster
Maren. Et højdepunkt på turen er hans gravsten for forældrene – gårdejer
Carl Peter Jacobsen og hans hustru Ane Kirstine. I en tid uden SU, var
det hende, der lagde penge til side, så sønnen kunne få sin uddannelse
på Kunstakademiet i København. Af faderens bo blev der afsat den jord,
hvor Vejen Kunstmuseum blev opført i 1924. Den 1. juli er det 95 år
siden indvielsen fandt sted!
Fra
kirkegården traver vi nordpå ad Nørregade til ”Hytten”. Den var
aftægtsbolig til billedhuggerens fædrene hjem, og her boede han fra 1908
til han i 1924 flyttede ind i den nordlige ende af kunstmuseet. Huset
har netop fået nyt stråtag. Det indre afventer renovering og skal føres
à jour efter gældende brandkrav. Hytten er en af Vejens få fredede
bygninger og boligen var hjertet i et levende værkstedsmiljø, hvor
billedhuggeren i andre bygninger havde atelier, Huggehus, keramikovne og
lagerbygninger – samt en mægtig end fuld af marksten, der gradvist blev
forvandlet til hans livsbekræftende gravsten, når han i dem huggede de
livskraftige vækstranker.
På
den anden side af landevejen fortsætter turen forbi gravhøjen ad
Jættehøjstien til Skøjtesøen, hvor månedens buket er plukket. Her er
atter en blanding af dyrkede havevækster og de vilde planter. Mogens
Kjær Poulsen fra Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling
fortæller: ”Vi fandt en haverelikt: Laksebær (Rubus
spectabilis), som tilhører slægten Hindbær (Rubus),
men har røde blomster og gule bær. Den stammer fra Nord Amerika, og er
helt sikkert plantet ind i den oprindelige præstegårdshave.” Den lå vest
for gravhøjen og ned til Vejen Å.
Om
maj måneds buket fortæller han: ”Den store buket er god til at vise majs
lysegrønne flor og de mange blomstrende buske og træer: Æble, Tjørn,
Alm. Hæg, Alm. Røn, Ahorn og Spidsløn.
Dertil har vi lavet en lille buket, der vise nogle af majs tidlige
urter: Liljekonval, Mælkebøtte, Ranunkel, Hyrdetaske, Gåsemad,
Vinterkarse, Hejrenæb m.m.
Vi
spørger: Er Eg sprunget ud før
Ask? – eller Er Ask sprunget
ud før Eg? – ja det er lidt svært at afgøre. Men indtil nu har vi
haft en meget kold start på maj måned, så de to træer står stadigvæk og
”tripper” inden de folder deres blade helt ud. Vi må vente og se, hvad
sommeren kan give os: Går den i vask? - eller Bliver
sommeren veg? Vi optimistiske, så tror vi på, at
maj kulde giver lader fulde!”
Maj
måneds buketter er bundet af
Mette Sandholt, der er elev
hos
Ketty Viuff i e-blomsten i Vejen.
ARTSLISTE
DEN STORE BUKET
Elm
Almindelig Røn
Ahorn
Eg
Bøg
Spidsløn
Rødgran
Almindelig Hæg
Kristtjørn
Æble
Laksebær
Vild kørvel
Almindelig Mjødurt
Gederams
Svinemælk
Tidsel
DEN LILLE BUKET
Syre
Majblomst
Hejrenæb
Rødtvetand
Døvnælde
Ramsløg
Liljekonval
Mælkebøtte
Gåseurt
Vikke
Vinterkarse
Hyrdetaske
Ranunkel
Græsser
Vintergrøn/Vinca
12.
BUKETTUR går vestpå fra Holsted Kirke langs Holsted Å.
Holsted
Kirke set nede fra stien langs Holsted Å.
Bysbarnet, maleren Kræsten Iversen,
leverede forlæg til kirkens blyindfattede ruder.
12. Bukettur
På BUKETTUR langs Holsted å
Fra Holsted Kirke til Holsted Kirkegård og Skoleplantagen i Holsted
Glæd jer til turen den 28. april. Nu varmer solen for alvor – træer, buske og blomster begynder at springe ud.
Holsted Kirke
Turen starter i Holsted Kirke, hvor præsten Helle Yskes fortæller kirkens historie. Den blev opført i 1880’erne. Som så mange andre steder landet over, var bysamfundene i vækst, og den beskedne gamle kirke blev revet ned til fordel for en ny – men en del af historien er taget med til den ”nye” placering. Granitfundamentet og enkeltsten er taget med. Særlig iøjefaldende er det ældgamle granitrelief af Bjøvlundtrolden, der er indmuret mod vest i kirkens tårn.
I tiden omkring 1930 blev kirkens indre fornyet. Den gamle altertavle blev afløst af lysende blyindfattede ruder. Forlæg blev leveret af et bysbarn, der havde fået succes – maleren Kræsten Iversen (1886-1955) var fra 1930 til sin død professor på Kunstakademiet i København. I marts modtog Vejen Kunstmuseum som gave hans udkast til en loftsudsmykning i Videnskaberns Selskab i København. Kræsten Iversen fortæller museumsleder Teresa Nielsen lidt mere om.
Inden vi forlader Holsted Kirke, hører vi slag fra kirkens store klokke – dens mindre slægtning går vi ud for at høre fra klokkestablen på kirkegården. Turen derud, hvor den gamle kirke lå, går ad stien langs Holsted Å. Et stykke henne går turen op om Sognegården, hvor Holsted Kirkes gode hjælpere byder på en kop BUKETKAFFE og en småkage. Turen går videre langs åen og ad markstier, der kræver lidt mere solidt fodtøj.
April-buketten bebuder forårets komme
Undervejs går vi gennem den natur, der – på de to uger fra prøveturens April-buket, med sikkerhed er blevet endnu grønnere. Her er masser af forårsbebudere i lysegrønne toner. Buketten er fuld af kviste med blade på nippet til at folde sig helt ud – og det sker i tiden op til turen den 28. april. Vi kommer til at gå under træernes lyssegrønne hvælv. Buketten er piftet op med Mirabellens sarte små hvide, der allerede har blomstret længe. På vej mod kirkegården stod også sæsonens Påskelijler, der havde forvildet sig ud i et lille skovstykke.
For første gang har månedens BUKET fået en ”baby” med plads til Anemoner, Mælkebøtter, Guldnælde, de første Padderokke skud, Vorterod, lidt friske grønne Bøgeblade og Spidslønnens flotte blomstersstand.
Denne gang er der også en babybuket, hvor sæsonens sene Anemoner og tidlige Mælkebøtter har fået plads sammen med den gule vorterod, der netop nu vælder frem i den lyse skovbund. Her overskygges den snart, når Bøgen for alvor springer ud. Turen går på grænsen mellem land og by i et møde mellem den vilde natur og havens planter. Her har også den dekorative Guldnælde fået plads – sølvnælde burde den vel egentlig rettelig hedde med sine sølvtegninger på de grønne blade! Særlig skulpturel og dekorativ er spidslønnens grøngule blomsterstand med de rødlige dækblade.
Kirkegården i Holsted
Da man i 1880’erne flyttede kirken tættere på byen, blev kirkegården liggende. Det er en smuk tur at trave op til den fra kanten af ådalen. Her ser vi gravstenene for kirkens bygmester og dyrlæge K. Sørensen, som vi siden ser portræt af. På kirkegården står klokkestablen med den lille slægtning til den, der hænger i kirketårnet.
På Holsted Kirkegård ser vi bl.a. gravsted for bygmesteren, der opførte kirken samt stene over dyrlæge Sørensen, hvis mindesten står i Skoleplantagen. Dér ses Knud Feddersen – med en del af BUKETTURENS kviste i hånden – og Kaj Lassen, mens de læser på teksten på bagsiden af stenen over læge H.A. Larsen.
Skoleplantagen i Holsted
Fra kirkegården krydser vi landevejen. Som et andet gammelt vejtræ står der en mægtig hestekastanje. Men den er intet vejtræ. Da den blev plantet, stod den på gårdspladsen til et hus, der måtte vige pladsen, da landevejen skulle have plads!
Skoleplantagen ligger mellem Holsted Å og Vestergade. Den blev i 1902 etableret af byens borgere. Sit navn har den fået fordi sognerådet i sin tid købt området til skolelod. Det vil sige et stykke jord, hvis udbytte tilbage i midten af 1800-tallet skulle udgøre en del af lønnen til den stedlige skolelærer.
Her findes en mindelund med seks sten. Ihærdige medborgere opstillede byens Genforeningssten allerede fem uger efter afstemningen – altså før det endelige afstemningsresultatet var godkendt!
Som i så mange andre dele af Vejen Kommune, hvor vi har været på BUKETTUR, er her også et par mindesten udført af billedhugger Niels Hansen Jacobsen. Den ene er for byens værdsatte dyrlæge Sørensen, der var aktivt udøvende i 53 år. Billedhuggeren har også udført mindestenen for førstelærer Christian Søgård, der underviste i Holsted fra 1897 til 1933. Med ham fik man en stemme på Christiansborg, da han sad i Folketinget 1918-1929. Slutteligt er der en sten for læges Hans A. Larsen, der virkede i byen i årene 1891-1929, samt for forstanderparret Johanne og Anthon Grand fra Holsted Efterskole, der virkede i byen næsten lige så længe: 1899-1926.
Fra Skoleplantegen er der en kort travetur tilbage til Holsted Kirke.
Artslisten:
Ahorn
Birk
Bøg
Eg
Elm
Alm. Røn
Spidsløn
Hestekastanje
Taks
Fuglekirsebær
Mirabel
Hæg / Majtræ
Hvidtjørn
Benved
Syren
Solbær
Dunet Gedeblad
Anemone
Mælkebøtter
Guldnælde
Påskelilje
Søndag den 17. februar 2019 kl 13-16
Gesten Kirkegård, Troldhedebanen og Langbjerg Plantage
Arrangør: Vejen-Brørup Havekreds, Danmarks Naturfredningsforenings
Vejen-afdeling og Vejen Kunstmuseum
Mødested: Gesten Kirke, Kirkevej 11, 6621 Gesten
På Gesten Kirkegård fortæller museumsleder Teresa Nielsen om et par af
Niels Hansen Jacobsens gravsten med livsbekræftende plante-ornamenter.
Fra kirken bevæger vi os ned mod Sporet til Tranekær Mose. Her følger vi
stien over mosen, hvor en del af turen ligger på den gamle
Troldhedebane, der blev nedlagt i 1968.
Turen går over Gesten Å og ind i Langbjerg Plantage. Vi passerer
skydebanen og kommer op til festpladsen. Her ser vi mindesten over et
par mænd, der stod centralt i beplantningen af heden. Stenen over
Hedeselskabets grundlægger E.M. Dalgas blev sat i 1901, mens stenen over
lægen August Pedersen kom til i 1930. Han var bror til Holger Pedersen,
som vi mødte på den første BUKETTUR i maj 2018 som granitfigur ved
Baldersbæk. Han var en af Dalgas’ uundværlige økonomiske støttere.
Fra festpladsen fortsætter traveture til skovbørnehaven, hvor vi i
tørvejr og ved bål kan nyde den medbragte kaffe.
Testturen primo februar foregik i tåge og regn, men vejret var mildt, og
både fugle og planter vidner om, at foråret er lige på trapperne. Noget
af det mest overraskende på turen var en lidt forkrøblet men sej lille
gul mælkebøtte. Piletræerne har nu gæslinger, bøgetræernes knopper er
store, og hasselen har rakler. Hybenroserne har tilmed udsprungne små
lysegrønne blade. Landskabet præges dog stadig mest af frøstande af
Rejnfan, Kongelys, Alm. Syre og Vejbred.
Traveturen når undervejs Sporet fra den gamle Gesten station – et smukt
sted, også i tågedis! På vej over marken udpegede turens naturguide,
Knud Feddersen, en standhaftig mælkebøtte!
Månedens buket er en fin blanding af disse rester fra sidste år og de
nye forårsbebudere.
Artslisten til februars buket er som følger:
Gråpil, Lind, Elm, Bøg, Rødel, Hyld, Lærk, Grandis, Douglasgran,
Rødgran, Sitkagran, Nordmansgran, Thuja, Cypres, Glansbladet Hæg, Eg,
Fuglekirsebær, Alm. Røn, Birk, Hassel, Gyvel, Vejbred, Gråbynke, Alm.
Syre, Kongelys, Agertidsel, Gederams, Lysesiv, Brombær, Rejnfan, Tagrør,
Alm. Englesød (bregne).
8. bukettur
Fra Lintrup kirkegård til Viggos søer og pansergraven
Vi mødes på Lintrup Kirkegård ved Niels Hansen Jacobsens gravsten for folkemindesamler Hans Pilegaard. Til højre for ligger stenen for tre brødre, der alle bukkede under for Den Spanske Syge, der hærgede Europa i 1918-1919. Tæt på kirken findes en samling mindesten for sognets dansk- og tysksindede, der faldt under Første Verdenskrig. Den gamle grænse er der også et minde over.
Ved
bækken i kanten af Præsteskoven ses her Buketbanden på prøvetur onsdag
den 5.12. i koldt, men smukt vejr med en del sol.
Fra
kirkegården går vi en knap 4 km rute ad slåede græsstier. Turen kan
tilbagelægges i godt, solidt fodtøj – gerne vandrestøvler/gummistøvler.
Langs markskel går vi ad ”Sporet ved Lintrup” over en bæk til
Præsteskoven, også kendt som Lyngbjerg.
Viggos Søer – en herlig oase
Takket være nu afdøde Viggo Vestbjerg og den lokale entreprenør Tage
Hauberg findes her på den ellers sumpede bakkeskråning i dag en smuk
idyl. De fik anlagt tre forbundne søer og i dag passer frivillige på
forbilledlig vis en afvanding omkring stierne. Fra den højeste til den
laveste sø er der nok fald til et ”naturligt” springvand, der veksler
mellem en stille piblen til en adskillige meter høj stråle. Ved afløbet
er der konstrueret et møllehjul med overfald. Et indtryk af stedet kan
man få her:
https://www.youtube.com/watch?v=r6uSmvw3BZo
Viggos Søer på Lyngbjerg er et dejlig sted at holde hvil.
Tæt
ved Lintrup Kirke og nabo til stien ligger Lintrup Børnecenter, der over
årene har haft stort udbytte af, at børnene ad stien går på opdagelse
ved Viggos Søer og dér bliver fortrolig med naturen. Ved søerne er der
borde, bænke, en overdækket bålplads og et shelter. Om vejret tillader
søndag den 16. december, vil det her være oplagt at indtage medbragt
kaffe, mens vi får historien om stedets tilblivelse.
Gudrun fra Wagners opera ”Niebelungens Ring” og en pansergrav…
Som
en voldsom kontrast til idyllen ved Viggos Søer ligger der få meter
borte en rekonstrueret strækning af en pansergrav. Den var en af de tre
spærrestillinger, som værnemagtens overkomando i Berlin i foråret 1944
besluttede at få gravet på tværs af Syd- og Sønderjylland. Den omkring
73 km lange Gudrundstilling gik fra Vestkysten ved Ribe ind over Lintrup
langs Kongeåen videre ad Gesten å, lille å, nord om Lunderskov af Åkjær
Å og Kolding Å frem til Kolding by. Med god udsigt mod nord var det
oplagt at bygge på den sydlige side af åløbene. På nettet kan man læse,
at Gudrundstillings pansergrav var omkring 4 m dyb, 2-3 m bred i bunden
og 5-6 m bred for oven. De stejle sider og det dybe hul ville bremse
ethvert køretøj. Gudrunstillingen havde også beton- og
pigtrådsspærringer, skyttegrave, løbegange og stillinger til
maskingeværer, mortérer og kanoner. Viggo Vestbjerg havde kendskab til
stedet, og da man begyndte at grave efter sporene, faldt jorden og en
del af den gamle pansergrav åbenbarede sig.
Lige nord for
Viggos Søer er der genskabt et lille stræk af pansergraven langs
Gudrunstillingen, der blev gravet ud fra september 1944, mens arbejdet
blev indstillet i løbet af foråret 1945.
Nordpå lå Brynhild-stillingen og syd for Kriemhild – alle tre er navne på meget forskelligartede kvindefigurer i den tyske komponist Richard Wagners operatrilogi ”Niebelungens Ring”. Wagner var Hitlers yndlingskomponist, og navne fra hans værker var oplagte at bruge til de anlæg, som man udskrev massevis af folk til. I den sene fase af krigen måtte man nøjes med det forhåndenværende. Gudrunstillingen blev udført som jordarbejde og graven foret med store mængder af træstammer konfiskeret i lokale skove. Ved håndkraft skabtes disse enorme gravearbejder. Omfanget er i dag stort set usynligt. Ved en lov nr. 327 af 7. juli 1945 blev det besluttet at tankgrave i hele landet skulle fjernes ved statens foranstaltning, uden udgifter for grundejerne.
Alene
af Gudrundstillingen nåede man med massiv indsats ved udskrivning af
krigsfangere, tyske arbejdere og soldater, medlemmer af det tyske
mindretal og danske entreprenører – og trods bevidst langsomtarbejdende
danske bidragydere – at få 58 km færdig i tiden fra den 8. september
1944 og frem mod, at tyskerne fortrak sydpå for ved
Kriemhild-stillingen at kunne forsvare sig mod sydlige angreb.
December buketten
Da
BUKETTUR-projektet startede, var der frygt for, om der overhovedet ville
være noget interessant at plukke i disse mørke vintermåneder. Ret
overraskende har det været, at der endnu her i december er mange friske
grønne blade at sætte sammen med efterårets røde toner og de visne
brun-orange blade. De stærke lyserøde/orange toner fra benved’en og de
røde bær på Kristtornen lyser op i buketten. Lidt som en blomstrende
papyrusplante tegner Vejbred-skeblad sig øverst i buketten med sit fine
spind af tomme blomsterstande.
Undervejs blev det til tre spande fuld af materialer. På bænken kigger
de ud over Lintrup-landskabet. Det blev Elin Rasmussen, et ungt
naturtalent hos e-blomsten, der bandt decemberbuketten – her ses en god
del af Ketty Viuffs medarbejdere.
På prøveturen så vi, at Bellis fortsat blomstrer overalt, selvom de små planter er stivfrosne, når man plukker dem. Vi fandt også Brunelle, smukke lilla blomster der fortsat klarer sig vældig fint i kulden. Som en ekstra farveklat ligger grenen med gul bævresvamp foran buketten.
Artsliste:
Bøg
Bregner
Kornel
Benved
Lærk
Birk
Cotoneaster
Rødel
Rødgran
Sitka
gran
Fyrhindbær
Vild
kørvel
Lyng
Spiræa
Dunhammer
Vejbred – skeblad
Nøkkeroser
Hundegræs
Bellis
Hyrdetaske
Stedmoderblomst
Draphavre
Mos
Lav
Gul
bævresvamp
7. bukettur
Ravningtrappen og travetur langs Kongeåen søndag den 18. november kl 13-15
Onsdag den 7. november gik prøveturen i den vestlige udkant af Vejen Kommune. Vi startede ved mødepunktet, Ravningtrappen - indtast Ravningvej 17, 6660 Lintrup og stop ved P-pladsen lige inden Esbjerg Kommune-skiltet.
ALLE er VELKOMNE til at tage del i den offentlige travetur søndag den 18. november med start kl. 13.
![]() |
![]() |
|
Bent Sørensen og Sophus Ejler Jepsen ved Kongeåen med siv og indtørret syre. | Billedhugger Sophus Ejler Jepsen plukker nogle knopper af den endnu blomstrende Gærde-Valmue. |
Det er vigtigt at huske gode travestøvler eller meget gerne gummistøvler. Deltagere skal være godt gående i det kupperede terræn, men tempo er ingen forudsætning, da der jævnligt stoppes op for at studere væksterne.
Turen starter med, at billedhugger Sophus Ejler Jepsen fortæller om tankerne bag og arbejdet med fremstilling af Ravningtrappen - en del af Vejen Kunstmuseums projekt Egnsbeton 2014.
![]() |
![]() |
|
På billedhugger Sophus Ejler Jepsens "Ravningtrappe" i Botaniserende Beton ses fra venstre kunstneren i snak med Kaj Lassen og Bent Sørensen fra Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling. | På Sophus Ejler Jepsens Ravning-trappe står en del af de indsamlede buketplanter med gode gule toner fra Høst-Borste og sene Mælkebøtter. |
Bittersød Natskygge har vi mødt i blomst tidligere på sæsonen. Nu er det ved at være slut. Bladene tørrer ind og de små tomatlignende bær sidder i klaser.
Artslisten dækker planter set under sonderingsturen, hvor der er samlet ind til buketten. Det er dog ikke nødvendigvis alle vækster, der er kommet med i den endelige buket.
ARTSLISTE
Ager-Tidsel
Frisk og indtørret Syre
Brændenælder
Blomstrende Ager-Stedmoder (maj-okt.)
Blomstrende Røllike
Bladene af Vild-Kørvel
Afblomstret Storkenæb
Blomstrende Hyrdetaske (april-sept.)
Blomstrende Gærde-Valmue (juni-juli)
Blomstrende Smørblomster (maj-juli)
Blomstrende Høstborste (juli-okt.)
Blomstrende Mælkebøtter
Bittersød Natskygge med bær
Blomstrende Rød Tvetand (april-sept.)
Blomstrende Ærenpris (maj-juli)
Blomstrende Alm. Hønsetarm (maj-juni)
Blomstrende Takkeklap (juni-august)
Grå Bynke
Store blade af en Læge-Kulsukker
Diverse græsser og siv
En brombærranke
Pil
Tjørn
6. bukettur
Skibelund Krat søndag den 14. oktober kl. 13-16
Vi mødes ved festpladsen i Skibelund Krat, hvor vi hører om Niels Hansen Jacobsens Modersmålet og Niels Skovgaards Magnussten.
Plantagens vækster og historie belyses inden turen går ned over bakken. Undervejs ser vi på planter på vej mod Kongeåen forbi Stampes Gård og Friheden til Kongeåstien, hvor vi slutter omkring kl. 16.
Medbring gerne kaffe/te, der kan nydes ved borde/bænke ved Frihedsbroen.
Arrangør: Vejen Kunstmuseum, Vejen-Brørup Havekreds og DN Vejen
Mødested: Festpladsen, Skibelund Krat 4, 6600 Vejen
Bøge
Ahorn/ær
Skovsalat
5. BUKETTUR
Rødding søndag den 16. september kl. 13-16
Med Genforeningsstenen ved Højskoleengen som startpunkt har Bent Sørensen, Ingeborg Schønberg og Mogens Kjær Poulsen fra Danmarks Naturfredninsforenings lokalafdeling, Elisabeth Østergaard fra Vejen-Brørup Havekreds og Teresa Nielsen fra Vejen Kunstmuseum været på vandring for at forberede BUKETTUR nr. 5. Den finder sted søndag den 16. september kl. 13-16, hvor ALLE er velkomne. Her tilbydes en unik kombination af motion, planteviden, og kendskab til både kunst og lokalområder rundt om i Vejen Kommune. Arrangementet er gratis og alle er velkomne. Undervejs går turen forbi Festpladsen i Sommerlystskoven, hvor det er oplagt at holde en pause og evt. nyde sin medbragte kaffe.
Om september-buketten fortæller den botanikkyndige Mogens Kjær Poulsen: ”Dette er efterårets buket med Rejnfan, Brombær, Slåen, Røn og Mariebær. Det er også en buket efter en meget tør og varm sommer. I haverne ser vi æbletræer i blomst, samtidig med at de bærer moden frugt. Udenfor sæson er der også pludselig nye rabarber og langs vejene blomstrer engelskgræs. Altsammen meget forvirrende, og det er tydeligt at årets vækstsæson er gået på hæld, og næste måneds buket (oktober) bliver endnu mindre grøn.”
I artslisten over de planter, der undervejs blev plukket – og hvoraf mange fandt vej til buketten, som Ketty Vuiff har bundet hos e-blomsten – er der én med et fint navn og en sjov lille historie. Ved stien gennem Sommerlystskoven står Steffensurten, hvis høje stilke bærer masser af Præstelus. Sådan kaldes de burrede frø, som naturen har skabt til at hage sig fast på de forbipasserende – eksempelvis på præstens lange kjole, når han eller hun passerer på vej mod kirken!
![]() |
![]() |
|
Dunhamre blev indsamlet ved et vand-hul ved Kleinbanen.
|
Ved Genforeningsstenen i Rødding ses spanden med de vækster, der blev indsamlet under traveturen. |
ARTSLISTE nedfældet af Elisabeth Østergaard:
Skræppe
Lodden Dueurt
Svinemælk
Grå Bynke
Bittersød Natskygge
Mariebær (rose)
Rejnfan
Vejbred
Slåen
Dunhammer
Fersken Pileurt
Kongepen
Rødkløver
Brombær
Benved
Stilkeg
Alm. Mjødurt
Steffensurt
Dunet Gedeblad / kaprifolium
Ørnebregne
Røn
Tværs over Højskolengen ses Genforeningsstenen og Frimenighedskirken oven over Flors Allé i Rødding.
4. BUKETTUR
Søndag d. 19. august kl 13-15
Vi
starter turen ved parkeringspladsen lige nord for Kongeåen på landevej
425, nord for Kongeåcamping. På turen
fortæller vi om
Eva Steen Christensens månebænk,
Morten Modins trædesten.
Begge er dele af Vejen Kunstmuseums projekt EGNSBETON 2014.
Undervejs ser vi også på planter på stedet.
August måneds buket - Sensommer buket
Vi går igen langs Kongeåstien, og nu viser
vegetationen tydeligt, at vi er i høstmåneden. Træer og buske med
frugter og urter, der er afblomstret – Vi ser tidsler helt hvide med
deres frø, som skal spredes.
Alle marker op til å-dalen er gule og ofte med rundballer eller
bigballer.
Artslisten dækker planter set under sonderingsturen, hvor der er samlet
ind til buketten. Det er dog ikke nødvendigvis alle vækster, der er
kommet med i den endelige buket.
Den er bundet af Mette hos e-blomsten i Vejen.
Her følger en
ARTSLISTE over de indsamlede vækster:
Alm. Røn
Rød el
Eg
Ær
Glansbladet Hæg
Vortebirk
Klitrose
Alm. Mjødurt
Kål Tidsel
Ager Tidsel
Horse Tidsel
Høj Sødgræs
Lysesiv
Torskemund
Grå bynke
Regnfan
Alm. Røllike
Rørgræs
Dueurt
Brombær
![]() Eva Steen Christensens Månebænk |
![]() Morten Modins Trædesten |
Alle er velkomne. Arrangementet er gratis.
Arrangør: Vejen Kunstmuseum, DN Vejen og Vejen-Brørup Havekreds
Mødested:
P-pladsen, Ribevej 66, 6683 Føvling
Kontaktperson:
Kaj Lassen - tlf 75 39 21 69
Ved Karin Lorentzens Udkigspost ved Foldingbro ses Jette og Mogens Kjær Poulsen mens Elisabeth Østergaard står i forgrunden.
3. BUKETTUR
Vi mødtes søndag
den 15. juli ved
Genforeningshøjen ved Foldingbro, hvor vi hørte om Karin Lorentzens
udkigspost – en del af Vejen Kunstmuseums projekt Egnsbeton-2014.
Derefter travede
vi mod vest ad Kongeåstien.
Guide på turen
var den botanikkyndige Mogens Kjær Poulsen fra Danmarks
Naturfredningsforenings Lokalafdeling og museumsleder Teresa Nielsen,
der fortalte om kunsten.
En gruppe har
gik en prøvetur for at samle FOLDINGBRO BUKETTEN, som Mogens Kjær
Poulsen gav følgende ord med på vejen:
Juli måneds
buket - Højsommer buketten
![]() Mogens Kjær Poulsen kigger på, mens Ketty Vuiff binder Foldingbro Buketten hos e-blomsten i Vejen. |
![]() Ketty Vuiff binder Foldingbro Buketten hos e-blomsten i Vejen. |
Buketten er
bundet af Ketty Vuiff hos e-blomsten i Vejen. Hun har komponeret den af
de planter, der er indsamlet under prøvevandringen.
Her følger en
ARTSLISTE over de indsamlede vækster:
Skræppe
Blåhat
Kærmysse/Dansk
Ingefær
Katost
Forglemmigej
Ranunkel
Grenet
pindsvineknop
Ager padderokke
Musevikke
Baldrian
Almindelig
Mjødurt
Hundemad
Hvid Snerre
Almindelig Syre
Agertidsel
Blæresmælde
Sumpkællingetand
Almindelig
Fredløs
Dueurt
Mirabel
Gul Snerre
Tagrør
Rørgræs
Rødkløver
Blåklokke
Pimpinelle
Hirsestar
Dagpragtstjerne
Rejnfan/Guldknop
Gærdesnerle
Horsetidsel
Høj Sødgræs
Lathyrus
Peberrod
Torskemund
Lugtløs Kamille
Stinkende
Storkenæb
Kulsukker
Gederams
Samdstar
Gyvel
Som omtalt
nedenfor har Vejen Kunstmuseum indledt et samarbejde med lokalafdelingen
af Danmarks Naturfredningsforening (DN-lokalafd) og
Vejen-Brørup-havekredsen om TOLV BUKETTER. Fra maj 2018 til april 2019
sættes der hver måned fokus på en lokalitet, hvor vi ser på udvalgte
kunstværker samt egnens og årstidens aktuellet flora.
I samarbejdet
peger museet på, at der er god kunst at se mange steder i omegnen, mens
DN-lokalafd. har interesse i at få udbredt kendskab til de vilde planter
her i vores natur. Den er fuld af oplevelser. Følg med og tag del i
kunst- og natur-turene ud i landskabet. Se opfindsomheden blomstre, når
der laves buketter året rundt – også om vinteren…
2. BUKETTUR
Den anden bukettur faldt sammen med markeringen af De vilde blomsters dag søndag den 17. juni , som blev markeret med en travetur ved Lobelie-søen.
Denne travetur var en ren blomstertur.
Mogens Kjær
Poulsen fortæller: ”Maj måneds
buket måtte nødvendigvis blive lysegrøn. Alt var nylig sprunget ud og
mange træer, buske og urter var begyndt at blomstre.”
Der blev bundet
en buket af nogle af de mange planter, der blev fundet undervejs:
Dunet gedeblad,
Ørnebregne, Hvid Anemone, Majblomst, Skovstjerne, Liljekonval, Stor
Fladstjerne, Liljekonval, Blåbær, Ager padderokke, Martsviol, Pors, Gul
Iris, Engnellikerod, Skovsyre, Håret Frytle, Mark Frytle, Kragefod, Alm.
Dueurt, Engkarse, Engkappeleje, Alm. Mjødurt, Pyramide Læbeløs.
Der var også en rig variation af buske og træer: Bøg, Stilkeg, Tørst, Bærmispel, Druehyld, Slåen, Birk, Bævreasp, Rødel, Alm. Hæg, Glansbladet Hæg, Hyld, Lærk og Alm. Røn.
![]() Et kig ud over Holme å på vej ad den røde sti. |
![]() De mange fremmødte fik sig en overraskelse – en af den hede maj-måneds få byger og med epicenter netop over traveturen, så alle blev drivvåde. Det til trods var spørgelysten stor, og Mogens Kjær Poulsen gav kyndige uddybninger. |
1. BUKETTUR
På parkeringspladsen ved Baldersbæk mødtes lørdag den 19. maj 30-40 nysgerrige sjæle til travetur i grossererplantagen fra Holger Petersens villa ned i engen og ud langs Holmeå. Guiderne på turen var Mogens Kjær Poulsen, der fortalte om planterne, mens Teresa Nielsen talte om billedhuggeren Anders Bundgaard og hans samspil med grosserer Holger Petersen. Turen gik ad Den røde rute, der er en sløjferute på Kyst til Kyst-stien.
BAGGRUND for projektet 12 BUKETTER
På Vejen
Kunstmuseum skabte den retrospektive udstilling, CAMILLA BERNER – art &
nature (1.12.2017-6.5.2018) masser af samtaler og nye, uventede samspil.
Hun og museets gæster fik en enestående mulighed for at se udviklingen
og sammenhænge i hendes virke.
Som Camilla
Berners planteindsamlinger på Vejen Kunstmuseum knyttede an til
tradition med fx maleren Ejnar Nielsens grøftekantsbuketter fra Gjern i
1910’erne, talte hendes nyeste billedserier – fra 2014 på Kongens
Nytorv, 2016 fra Seoul i Sydkorea og 2017 fra Søby Brunkulslejr – til os
i dag. Vi fascineres af de smukt komponerede planteindsamlinger, der ved
nærmere øjesyn viser sig at bestå af ukrudt og vilde planter.
Danmarks
Naturfredningsforenings Vejen-afdelingen (DN-lokalafd) kom på besøg, og
samarbejdsprojektet 12 BUKETTER opstod. Ud fra spørgsmål som: ”Hvad
vokser der omkring museet og rundt i vores omegn?” spurgte vi hinanden,
om vi – med skyldig hæder og tak til kunstneren – kunne bruge Camilla
Berners tilgang til at se nærmere på og fremhæve naturen og egnen her,
hvor vi bor…
12 BUKETTER peger
på 12 lokaliteter, hvor vi ser på udvalgte kunstværker og plukker
blomster til buketterne – én fra hvert sted og for hver måned i et år
fra maj 2018 til april 2019.
I Camilla Berners
ånd vil medlemmer af DN-lokalafd’s plantegruppe for hver måned på et af
de udvalgt steder lave en planteindsamling, der dokumenteres gennem en
artsliste. Af de indsamlede planter bindes en professionel buket af
Ketty Viuff fra e-blomsten i Vejen.
Måned for måned
fotograferes hver buket. Månedens billede og dens planteliste får sin
faste plads på Vejen Kunstmuseum og ude på folks computere. Via museets
og DN-lokalafd’s indgange til de sociale medier præsenteres månedens
fotografi med sin artsliste og evt. en uddybende tekst om væksternes
muligheder og historier.