55. BUKETTUR!
”Jels Vikingespil”


55. BUKETTUR
”Jels Vikingespil” og hvad der ellers foregår omkring dette sommerspil


TID: Søndag d. 13. november 2022
KL.: Kl. 13.00 til 16.00
Vi mødes ved parkeringpladsen ved JELS VIKINGESPIL, Søvej 5C, 6630 Rødding.
Medbring gerne kaffe eller en anden forfriskning der indtages undervejs.

Denne bukettur bliver en vandring i efterårets farverige løvskove, og vi gå helt overvejende på gode skovveje og skovstier. Så almindelige gode vandresko er at anbefale, og hvis bare vi kunne få lige så godt vejr, som da vi gik vores ”buketfortur”, så behøver man ikke engang at tage sit regntøj med – men kig lige på vejrudsigten, da vi jo er i midten af november måned.

Turens længde er på ca. 5-6 kilometer, og vi går ”Planetstien” når vi starter, men laver lige en kort afstikker til ”Musebøgen” i kanten af golfbanen. Og når vi nærmer os planeten ”Pluto”, så runder vi turen af ved at gå tværs igennem Barsbøl skov og forbi den tidligere domænegård ”Store Barsbøl”.

Miljøministeriet har lavet en folder over ”Jels skovene og Jels søerne”, og den har giver os et godt billede og en god tekst til området - og har været vores guide i tilrettelæggelsen af ”Bukettur nr. 55.

Om turen:
Vi vil sørge for en lille introduktion til ”Jels Vikingespil” og hvad der ellers foregår omkring dette sommerspil. Så fortsætter vi fra vikingespillet ud ad planetstien, som jo er en illustration af de enorme afstande der er i vores solsystem. På planetstien vandrer vi tæt på og langs med såvel Nedre Jelssø som Jels Midtsø og ender ved parkeringspladen øst for Jels Midtsø.

Søerne er opstået og udfylder den tunneldal, som blev dannet da isen smeltede bort for mange tusind år siden. Og på denne del af turen går vi helt ude ved skrænten, med søen på den ene side og skræntskoven og Barsbøl Skov på den anden side. Og især langs Skræntskoven vil vi se store Ege og Bøge og hvor nogle af dem er væltet ind mod skrænten, men fortsætter alligevel væksten. Det er en meget eventyrlig skovsti hele vejen.

Ved ”Heksebroen”, som nu er en særdeles handikapvenlig bro over Jels Å, har vi planlagt en lille afstikker ud igennem Jels Nederskov for at se på en ”Musebøg” i kanten af golfbanen. Jels Nederskov er en såkaldt urørt skov under Naturstyrelsen.

Vi slutter turen af ved at gå mod syd fra p-pladsen tværs igennem ”Barsbøl skov” og rundt om den tidligere domænegård ”Store Barsbøl”. Barsbøl skov hørte tidligere ind under ”Store Barsbøl”, da området blev opkøbt af den prøjsiske stat, og da den meget store domænegård blev bygget. Nu er skoven opkøbt af den danske stat og er blevet en meget varieret skov. Og ”Store Barsbøl” er blevet storproducent af juletræer i potter.

Vi håber på fint vejr den 13. nov., så skoven kan vise sig frem i fuld efterårs flor, men alt slags vejr er jo godt vandrevejr, hvis man har det rigtige udstyr på! Så kom og gå med! BUKETBANDEN

Buketten er vist med de planter og svampe, som vi fandt på turen:

Planterne er: Hirse, Vedbend, Angelik, Haremad, Hassel, Regnfan, Kristtjørn, Stor Nælde, Gyvel, Bøg, Bærmispel, Valmue, Døvnælde, Mangeløv, Ørnebregne, Canadisk Bakkestjerne, Tusindstråle, Rødeg og Skavgræs.

Svampene er: Fomes fomentarius, hvorpå der ligger Ridderhat, Karl Jokan og Indigo Rørhat.

Buketbanden på tur..