April-Bukettener plukket i Revsing Plantage: Hindbær, Tørst, Lærk Vild Æble i knop, Birk, Gyvel, Alm. Hæg, Skræppe frøstand, Gedeblad, Lysesiv Følfod og Hvid Anemone.

84. BUKETTUR
Ørreddambrug ved Vejen Store Vandmølle
& Revsing Plantage



TID: Søndag den 27. april 2025
Kl. 13.00 til 16.00

ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS

Mødested kl. 13: Vejen Store Vandmølle, Vandmøllevej 2,6600 Vejen
Parkering: Først på gruspladsen ved dambruget, sidst på gårdspladsen – følg anvisningerne

Af Teresa Nielsen

Foråret er godt på vej. I haverne har Vintergækker, Erantis, Krokus og Skilla stået længe og er snart afblomstrede. Ude i plantagerne er forandringerne endnu knap så iøjefaldende. Gedeblad og Hindbær har en tid haft fine grønne blade og en del knopper står på spring. Anemonerne står stærkt og Følfod kigger frem.

Buketbanden i Revsing Plantage ved et af spætternes egetræer. Fra venstre: Gitte Kjems, Ingeborg Schönberg, Mogens Kjær Poulsen, Knud Feddersen og Karen Trøjborg.

GENSLYNGNING & DAMBRUG

Turen starter ved Vejen Store Vandmølle, hvor stuehuset er fra 1700-tallet. Her har folk boet og arbejdet i mange generationer. Her gik et omfattende naturgenopretningsprojekt i gang først i 2020’erne og er fortsat under tilpasning i nært samspil med de lokale lodsejere. Da vi skal ind over dambruget, bedes deltagere på Buketturen sørge for rengjort og gerne solidt fodtøj, da en del af plantagens stier er kørt op. Traveturen er på lidt over 4 km.

Flemming Poulsen guider os gennem det moderne dambrugets arbejde med iltning af vand, så langt flere og stærkere fisk kan blive til på mindre plads. Til højre står den gamle mølledam som et smukt, stille spejlbassin -lidt vand strømmer der endnu igennem den med afvanding fra Audiola-grøften.

I det nationale arbejde med at få fjernet alle hindringer, der måtte spærre Ørreders, Snæblers og andre fisks vej op i de danske vandløb på jagt efter gode gydepladser, er de sidste barrierer på Kongåens forgreninger af vandløb nu ved at være ryddet af vejen. Med store midler fra Staten og EU er det her sket ved at føre Vejen Å udenom og fri af dambruget ved Store Vandmølle. På den over en kilometer lange strækning, hvor arbejdet stod på, var dambruget lukket i et års tid.

Her driver Flemming Poulsen og sønnen Christian – tredje og fjerde generation af familien – det, der er ombygget til et mønsterdambrug. Med masser af ny teknologi, og et strømforbrug på den gode side af 50.000 kr. om måneden – noget højere end det tidligere dieselforbrug – produceres der i det semiintensive dambrug nu til eksport langt flere fisk end tidligere på under den halve plads – samtidig med at der bruges mindre vand og skabes et bedre miljø.

Ved deltaet på Vejen Å er det store apparat, der tager vand ind, iler det og sender det rundt i systemet i et genbrug, der nu kun bruger en brøkdel af det åvand, der tidligere gik igennem dambruget. På billedet til højre står næste generation, Christian Poulsen, som er næste generation, med baljen i snak med Knud Feddersen.

Dambruget har nu i et par år været i fuld drift. Mange gode erfaringer er høstet og Flemming Pousen har sagt ja til at vise os om og fortælle om dambrugets drift – og lidt om nye tiltag, som måske kommer til afprøvning…

REVSING PLANTAGE

Den fjerne halvdel af dambrugets areal blev omdannet til en plantelagune – eller det, man også kalder et rodzoneanlæg, hvor næringsstoffer i vandet filtreres og udnyttes af planter gennem en labyrint af kanaler. Derfra går vi ind i Revsing Plantage.

En sommer med både fugt og sol har givet optimale vækstbetingelser, hvor nogle af træerne er skudt med op til en meter mellem forgreningerne. Under et stort egetræ ses spættens værksted. Den flyver hen med frøfyldte kogler, kiler dem fast i grengafler og hakker løs efter frø. Til højre ses douglas-granens kogler, der kendes ved de små ”kroner” med spidse midterstykker.

Dens historie strækker sig tilbage til 1892, da lokale borgere i datidens bølge af tilplantninger gik sammen om etableringen på arealer, der til da have været åbne hedestrækninger. Infotavler i plantagen beretter, at fattigfolk på heden boede rundt om i en håndfuld huse eller måske snarere hytter. De var ejet af gårdmænd i Vester Gesten og blev lejet ud med lidt jord. Hedens folk havde ikke det bedste ry. Det fortælles, at proprietær N.J. Bundsgaard på Kærholm årligt betalte 2 kr. til en af langfingrede beboerne, for at holde sig fra hans ejendom.

Træer tilbage fra 1892 er der ikke længere spor af – med mindre nogle af egetræerne skulle vise sig at have stået så længe. Den lyng, der oprindelig voksede på heden, er siden dukket op, når arealer blotlægges – de livskraftige frø ligger klar!

I plantagen går vi ad velkørte veje og sæsonens fodstier gennem effektiv skovdrift, der siden stormen i 1999 har oplevet en del forandringer. Plantagen er en del af Beplantningsselskabet A/S Staushedes Plantage, der i alt består af 318,7 hektarer fordelt med 195,8 på Staushede, 28,5 i Langebjerg og 94,4 i Revsing.

I stormen den 3. december 1999 væltede 54 hektarer – altså knap 60% af plantagen. Resolut, og lokket på vej af statsstøtte til udvalgte sorter, blev der plantet til med langt større diversitet i form af eg og lind, lidt bøg, lærketræer, fuglekirsebær, rødel og birketræer.

Medbring egen kaffe/te/kage til pausen undervejs. Der er læ i ”Lærkeredden” – jægernes overdækkede samlingsplads, der selvfølgelig er opført af plantagens egne lærketræer.

MÅNEDENS BUKET

April-Buketten står med friske grønne skud – snart springer det hele ud! Der er grønne blade og friske skud af Hindbær, Tørst, Lærk – med både mos og lav på grenene, Vild Æble i knop, Birk, Gyvel, Alm. Hæg, en udtørret Skræppe frøstand og en Gedebladsranke, der var søgt i vejret ved ihærdigt at sno sig om en ualmindeligt stærk stængel af Hundegræs. Lysesiv trives godt i den fugtige jord. April-blomsterbidrag er Følfod og Hvid Anemone. Et par grankogler har også forvindet sig ind i buketten – dem ser vi, når vi passerer spætternes madpakke-plads.

April-Bukettener plukket i Revsing Plantage: Hindbær, Tørst, Lærk Vild Æble i knop, Birk, Gyvel, Alm. Hæg, Skræppe frøstand, Gedeblad, Lysesiv Følfod og Hvid Anemone.

FAKTABOKS

Søndag den 27. april kl. 13-16
Mødested: Vejen Store Vandmølle, Vandmøllevej 2,6600 Vejen
Parkering: Først på gruspladsen ved dambruget, sidst på gårdspladsen – følg anvisningerne
Medbring egen te/kaffe og bespisning + siddepude
Buketturene arrangeres af et trekløver:
• Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afd.
• Vejen Havekreds
• Vejen Kunstmuseum
Det er gratis at være med – alle er velkomne