November-vasen er lavet af Pernille Pontoppidan Pedersen. Den er fotograferet i den gamle drikkebrønd på væggen af den gamle skole fra 1841. Blomster er: Dag- og Natpragtstjerne, Blodkløver, Rødkløver og Grine til Middag/Pimpernel, Haremad og Kongepen. Dertil det grønne: Agertidsel, Alm. Svinemælk, Gråbynke, Bredbladet Mangeløv, Stornælde, Hyrdetaske, Skræppe, Snebær, Storkenæb, Rejgræs, Strand Annelgræs og kviste af Røn, Vild Blomme og Gul Pil.
Trave i Skrave – fra Københoved!
TID: Søndag den 17. november 2024
Kl. 13.00 til 16.00
ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS
Mødested kl. 13: P-pladsen ved Københoved Forsamlingshus
Af Teresa Nielsen, museumsdirektør
Endnu en Bukettur – den 79. i rækken siden de startede i 2018 – er nu på plads. På vej til testturen blev det til et møde med landsbypedellen Lille Christian med efternavnet Jørgensen. Måske du aldrig møder ham, men har du været forbi krydset mellem Frihedsvej og Københovedvej, eller passeret det lille trekantede torv i Københoved, har du set en flig af hans værk. Omhyggeligt er markstenene, der viser vej, malet op i hvidt. Nabobyernes navne står med rød tekst, og udenom står de velplejede blomsterbede og kummer – tak, de er en fornøjelse at passere og et flot billede på, hvad lokalt, privat initiativ skaber i vores offentlige rum!
Vi mødes ved Københoved Forsamlingshus søndag den 17.11. kl. 13 til en travetur på omkring 5,5 km. Den går ad markveje, over gravhøje og gennem en gård, så solidt fodtøj og gerne vandrestave er en god idé i det alsidige terræn.
AKTIVT LOKALT FÆLLESSKAB
Vi mødes med vores lokale guider/gåværter Randi Snor og Bente Villadsen. I Københoved er de drivkraften i de ugentlige travetur, der i sommerhalvåret tæller grupper, der går på mandage, onsdage og lørdag, hvortil der er ugentlige cykelture. Lejlighedsvis er der fællesspisning både i forsamlingshuset og rundt om i de private hjem, hvor man skifter spisested mellem forretten og hovedretten samt mellem hovedretten og desserten. Det er klart, at her er en vilje og lyst til fællesskabet.
EN DANSKHEDENS BASTIONVi er syd for Kongeåen i Sønderjylland i en af de helt vigtige bastioner for de dansksindede mellem 1864 og 1920. På Bejstrupgaard sad storbonden Hans Diderik Kloppenborg (1802-1882), der var ven med den danske konge, Frederik VII, og derfor så velforbundet, at han kunne tillade sig at provokere preusserne/tyskerne. Og skulle han have fred, kunne han tage op til sit kampestenshus – passende kaldet ”Friheden” – opført i 1870 på hans egne jorde nord for Kongeåen. Hans datter Jutta og svigersøn Jørgen Skrumsager, der røvede hende, slog sig ned på Bennetgaard og fortsatte det dansksindede arbejde. I dag huser stedet dansksindede tyske gæster på rekreation ved Kongeåen.
VED KONGEÅEN
Et andet eksempel på det den lokale vilje til fællesskabet møder vi i det lille anlæg ved søen, der blev gravet til overløb af overfladevand. Her leverer en springende delfin vandcirkulation. Dyret er lavet i 2022 af Erling Jensen og Arne Jørgensen for midler, som var skænket testamentarisk af en Københovedborger uden arvinger, der betænkte byen med midler. De gør stadig nytte her og der. Med vores gåværter passerer vi det gamle gendarmhus på vej nordpå til Kongeåen og den gamle grænse, hvor vi runder Frihedsbroen med et kig over til Kloppenborgs ”Friheden”. Så går turen atter mod syd op over de fire bronzealderhøje, Lokes Høje med god udsigt ud over Kongeådalen hævet 34 meter over åen. Siden når vi retur til Københoved over Mogens Christensens jorde. Ved staldene står de unge kalve og holder hinanden selskab, mens de nysgerrigt kigger på de forbipasserende på den del af ruten, der også indgår i Frøs Herreds Camino.
MÅNEDENS VASE
November-vasen er lavet af Pernille Pontoppidan Pedersen. Hun er den tiende af de kunstnere, der har været en del af Vejen Kunstmuseums projekt Alkymistisk Træf. Udstillingen er nu slut i Vejen, men kan først på året 2025 opleves i Thisted på Det Ny Kastet - og fra 6.6.25 på Hjorths Fabrik i Rønne. Hun har arbejdet med en klassisk tohanket amfora, som hun har givet sit eget postmoderne twist. Vasen er flad på bagsiden og umiddelbart symmetrisk, men hanken til højre er massiv, mens den til venstre har to buer i lerplade – dertil en fed, Hansen Jacobsen-agtig glasur, der løber ned fra mundingen. Grundformen er leopardprikket på en måde, der ved nærmere eftersyn viser sig at være typisk for Pernille Pontoppidan Pedersen.
MÅNEDENS BUKET
Oktober-buketten har endnu lidt blomster: Hvid døvnælde, og i de rødlige toner er der Dag- og Natpragtstjerne, Blodkløver, Rødkløver og Grine til Middag/Rød Arve også kaldet Pimpernel. Som Ursula Munch-Petersen sagde, da hun modellerede de vilde blomster/ukrudt til relieffet ved kantinelugen på Vejen Gymnasium: ”Med de poetiske navne, som også Hyrdetaske, må nogen have holdt af dem!” I buketten er der også gule blomster: Haremad og Kongepen. Dertil er der en Agertidsel, Alm. Svinemælk, Gråbynke, Bredbladet Mangeløv, Stornælde, Hyrdetaske, Skræppe, Snebær, Storkenæb, et par græsser: Rejgræs og Strand Annelgræs samt kviste af Røn, Vild Blomme og Gul Pil.