Undervejs på turen har vi plukket grene fra især buske og træer. Månedens buket kom til at bestå af: pil, kristtjørn, almindelig gedeblad (kaprifolie), efeu, Rosa multiflora, hyld, mirabel, slåen, rødel og rød hestehov.
FRA HJERTING KIRKE TIL RØDDING
TID: Søndag den 23. marts 2025
Kl. 13.00 til 16.00
ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS
Mødested kl. 13: Rødding Sognekirkes parkeringsplads.
På denne bukettur skal man være opmærksom på logistikken: Vi mødes søndag den 23. marts kl. 13 på Rødding Sognekirkes parkeringsplads. Herefter samles vi i få biler, som kører til Hjerting Kirke, hvor buketturen starter. Når turen slutter i Rødding, køres en del af chaufførerne tilbage til Hjerting, hvor deres bil holder parkeret.
Vi skal nok klare det! Alle er velkomne, og deltagelse er gratis.
Af Gitte Kjems
Denne tur er knap fem kilometer lang og foregår ad asfalteret landevej samt nogenlunde tør sti - med forbehold for vejret. Medbring egen kaffe/te, fortæring og evt. siddepude. Kaffepausen tager vi omkring den genslyngede bæk ved Rødding Højskole og altså meget tæt på turens afslutning.
Vi starter som nævnt turen ved Hjerting Kirke. Her vil menighedsrådsformand Jens Christian Andersen vise os kirken, som er en fin lille kirke fra omkr. 1200 bygget i romansk stil (rundbuer). Senere er kirken udbygget i gotisk stil (spidsbuer). I det hele taget består kirken af mange elementer fra forskellige tidsperioder, som fx. en tagrytter fra 1894, hvori kirkeklokken fra 1411 hænger. Altertavlen fra 1619 er oprindeligt lavet til Sdr. Hygum kirke, men flyttet til Hjerting Kirke i 1842. Ifølge folkesnakken som resultat af et kortspil mellem kirkernes to præster!

Fra Hjerting spadserer vi ad asfalteret vej gennem et smukt, bakket landskab med marker så langt øjet rækker. En kæmpestor, overdækket gyllebeholder tæt på vejen minder os om landbrugets rolle. Overdækningen betyder, at ammoniakudledningen begrænses, hvilket naturligvis er positivt for vores klima.
Vi går tæt forbi kæmpehøjen Staghøj, der vitterlig er kæmpestor. Når vi nærmer os Rødding, kan vi gå ad en marksti tæt på Tved Å, som lidt senere mødes med Rødding Bæk og bliver til Hjortvad Å. På en bænk kan man nyde udsigten ud over åen, og lige hvor de to vandløb mødes, er der huller i skrænten, som vidner om dyreliv. Der er set isfugle netop dette sted, og vi så tegn på oddere.

Vi følger Rødding Bæk forbi et rensningsanlæg, og ad en smal sti kommer vi til Højskolebækken. Det er et imponerende naturgenopretningsprojekt udført for ca. to år siden, hvor bækken er kommet tilbage til sin oprindelige slyngning, og hvor man har lagt store og små sten, så småfisk kan gemme sig og gyde. Om sommeren er der masser af insekter, fugle og vanddyr af forskellig art. Og ligeledes masser af børn, der leger i vandet.
Når vi nærmer os slutningen af den genslyngede bæk, kan man mod syd se Rødding Højskoles snart spirende køkkenhave. Målet er, at højskolen skal være selvforsynende med grøntsager. Man kan også hilse på tre, små grise, som passes af højskolens selvforsynings- og jordbrugshold. De små grise bliver store og ender på spisebordet, når højskoleopholdet slutter.
Når vi forlader Højskolebækken, kommer vi til skovpavillonen Valhalla, som indgår i naturlegepladsen Midgårdsormen, som også ejes af Rødding Højskole. Her holder en gruppe forældre og børn, som kalder sig VILD/naturfamilier Rødding til cirka en gang om måneden, hvor de laver alle mulige spændende ting i og omkring skov og bæk for at lade børnene få naturen helt ind under neglene. Det er gratis og alle børn m. voksne er velkomne. Man kan finde gruppen på Facebook.
Den allersidste del af turen kan enten foregå på stien langs bækken eller gennem den meget populære naturlegeplads.


MÅNEDENS BUKET
Undervejs på turen har vi plukket grene fra især buske og træer. Månedens buket kom til at bestå af: pil, kristtjørn, almindelig gedeblad (kaprifolie), efeu, Rosa multiflora, hyld, mirabel, slåen, rødel og rød hestehov.

Søndag den 23. marts kl. 13-16
Mødested: parkeringspladsen ved Rødding Sognekirke, Rødding Kirkevej 2, 6630 Rødding.
Medbring egen te/kaffe og bespisning + siddepude
Buketturene arrangeres af et trekløver:
• Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afd.
• Vejen Havekreds
• Vejen Kunstmuseum
Det er gratis at være med – alle er velkomne