Månedens buket fotograferet foran stendyssen. I baggrunden kan man skimte Villa Baldersbæk.
Kom med og oplev “De vilde blomsters dag” i Baldersbæk Plantage
TID: Søndag den 15. juni 2025
Kl. 13.00 til 16.00
ALLE er velkomne. Arrangementet er GRATIS
Mødested kl. 13: Parkeringspladsen ved Baldersbækvej 46, 6682 Hovborg
Af Gitte Kjems
Månedens bukettur falder sammen med De vilde blomsters dag. Og et finere sted til vilde blomster kan næppe tænkes. På denne tur kan man høre om områdets specielle historie og opleve noget så sjældent som uberørt og varieret natur, samt fine kunstværker midt i det hele.

Hele historien starter med tabet af Sønderjylland i 1864. Som en slags oprejsning startede man “Det Danske Hedeselskab”, hvis formål var at omdanne hede til skov. En del rige københavnere engagerede sig i sagen og opkøbte hedeland for at rejse skov til nytte for lokalsamfundet og til glæde for dem selv. Dette resulterede i de såkaldte københavnerplantager, hvoraf der findes atten. ‘First moveren’ blandt disse rige københavnere var Holger Petersen, som i 1891 købte hedegården Baldersbæk og siden tilkøbte mere jord. I 1910 fik Holger Petersen bygget Villa Baldersbæk, en meget smuk og imponerende bygning, som er en kopi af Frederiksdal Slot. Villaen eller slottet ejes stadig og beboes delvist af familien. Man må derfor nøjes med at kigge på afstand!
Størstedelen af Baldersbæk Plantage er fredet. Baldersbæk har sit udspring ca 1300 m øst for Holme Å, og på sin vej til åen løber bækken gennem kunstigt anlagte karpedamme. Holme Ådal er dækket af en særlig naturbeskyttelse, som det helt enestående naturområde, det er, med et værdifuldt og uforstyrret landskab.
Turen fører os gennem mange biotoper med helt forskellig flora - se bare vores artsliste over, hvad vi fandt en tilfældig dag.
Først kommer vi til dammene, som mere ligner moser med lidt rislende vand og hvor findes flere sjældne plantearter. Her ser man fx et hvidt bælte af Tuekæruld og Alm. Kæruld. Visse steder går man på stier gennem sumpet mose omgivet af høje skråninger med granskov.
Efter dammene går vi gennem frodig løvskov, og på et tidspunkt kommer vi til et moseområde tæt på Holme Å, med en helt særlig vegetation. Smukke sommerfugle flyver omkring og græstuer gemmer på fx spagnum (det er en mos) og tranebær.
Langs ådalens kant højt oppe over selve Holme Å går man gennem et gammelt egekrat, som er resterne af den oprindelige egeskov. Holger Petersen holdt særligt meget af egetræer, og hans specialfremstillede møbler i Villa Baldersbæk var dekoreret med egeløv.
Man støder på en del kunstværker undervejs på turen. Holger Petersen var med til at finansiere restaureringen af Børsen i 1910, og i den forbindelse fik han foræret en del sandstensfigurer, som han placerede ved indkørslen til Villa Baldersbæk. Figurerne, som bl.a. viste nøgne kvinder, vakte en del postyr blandt lokalbefolkningen, som var chokerede over “disse blasfemiske københavnere”!

I 1913 blev kunstneren Anders Bundgaards værk “Treherredsstenen” rejst der, hvor Slaugs, Malt og Skads Herred mødes. Oprindeligt stod stenen på en lille ø i Holme Å, men nu kan man gå på en fint anlagt gangbro helt hen til stenen, som bl.a. viser ansigterne på nogle af de mænd, som var betydningsfulde for tilplantningen af heden. Efter Treherredsstenen nærmer vi os igen Villa Baldersbæk. Enorme rhododendron dækker skrænterne af dammen tæt på villaen. På en skråning overfor står Holger Petersens statue og skuer ud over dammen og hans elskede Villa Baldersbæk. Også denne statue blev skabt af Anders Bundgaard efter Holger Petersens død i 1917. Gennem løvskoven går vi tilbage mod udgangspunktet, og her støder vi på en stendysse, som blev rejst af lokalbefolkningen i anledning af 25-året for plantagens grundlæggelse. Den var udtryk for deres taknemmelighed over Holger Petersens initiativ, som havde skabt arbejde og omsætning.
MÅNEDENS BUKETVi fandt hyrdetaske, ørnebregne, tørst, birk, glansbladet hæg, lærk, porse, tue kæruld, alm. kæruld, lærk, hejrenæb, alm. kohvede, bævreasp, alm. kællingetand, trævlekrone, kragefod, gyvel, fløjlsgræs, hundegræs, bølget bunke, skovstjerne, sump padderok, skovpadderok, alm. syre, lancetbladet vejbred, tormentil, smalbladet vejbred, gul iris, majblomst, forglemmigej, liljekonval, tranebær, kragefod, blåtop, sandstar, spagnum, jomfruhår, lyngsnerre, tuekogleaks, katteskæg, engviol, gul nøkketunge (svamp), druehyld, tyttebær, blåbær og lysesiv.

FAKTABOKS
SSøndag den 15. juni kl. 13-16
Mødested: Parkeringspladsen ved Baldersbækvej 46, 6682 Hovborg
Vi går en tur på ca. 6 km. Der er fine stier, men næppe for gangbesværede
Medbring egen te/kaffe og bespisning + siddepude
Buketturene arrangeres af et trekløver:
• Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afd.
• Vejen Havekreds
• Vejen Kunstmuseum
Det er gratis at være med – alle er velkomne