Efterårsferieværksted-2014
Støbning i gips og beton ved Jette Löwén Dall
Tirsdag den 14. til torsdag den 16. oktober har været tre forrygende dage med i snit over hundrede super aktive gæster pr. dag i de fire værkstedstimer – og dertil 60-70 gæster på omvisning. Det er relativt mange, når alle skal nå at lave pap- og lerforme og støbe i gips og/eller beton. Med en god flok frivillige hjælpere i alle aldre og det rare arbejdstelt på Museumspladsen er alt gået glat under ledelse af keramiker Jette Löwén Dall. Og vejret var netop bedst til indendørs aktiviteter!
I forlængelse af museets Egnsbeton-projekt i stor skala ude i landskabet, havde Jette Löwén Dall valgt, at efterårsferiens værkstedsaktiviteter skulle give alle nysgerrige chancen for at lave relieffer i beton – eller gips, som mange af Hansen Jacobsens skulpturer er lavet af. Og der har været run på aktiviteterne! Især børnefamilier strømmede til.
Med de mange gæster har der været trangt ved arbejdsstationerne, men alle har hjulpet hinanden med at nå flotte resultater. Selv de gæster, der egentlig kom for i fred og ro at fordybe sig i museets samling, blev bidt af stemning og kom med god respons på det rummelige museum. En af dem kommenterede på de mange aktive børn: ”Gad vide om Vejen med al den kreativitet kommer til at fostre en masse nye billedkunstnere?!”
At alle gæsterne fik en god oplevelse skyldes Jette Löwén Dalls tilrettelæggelse af værkstedsforløbet og museets stab af frivillige hjælpere, der trofast møder op. Blandt de nye og alleryngste hjælpere var
"Anton-assistent", der også er en flittig elev i Vejen Billedskole. Han kom og deltog hele tirsdag og onsdag, men kunne ikke komme torsdag, da han skulle med familien til Tyskland for bl.a. at købe slik. Men glad dukkede han op torsdag kl. 11 og fortalte, at det var lykkedes at flytte udflugten til fredag, så han også kunne være med i værkstederne den sidste dag, hvor han var den nynnende assistent – lige frem til det sidste udstyr var pakket af vejen!
Arbejdsstationer
Igennem museet var der tre arbejdsstationer: 1) I Niels Hansen Jacobsens stue kunne man lave papforme til gipsstøbning. Henning Ranum havde lavet en serie velfungerende prototyper. Dertil voksede nye ideer frem hos gæsterne, som drengen, der fandt på at gå ud og plukke blade, som han satte på indersiden af sin form og fik fine, lave relieffer i gipsen. 2) I Skibelundsalen stod den næste arbejdspost. Dér lavede gæsterne en plastforet papkasse som rammen om deres lerrelief. 3) Det arbejde foregik på
atelierloftet under kyndig ledelse af Jette Löwén Dall. Ovenpå lerrelieffer, hvor motivet var modelleret negativt/i dybden, blev der siden i teltet på Museumspladsen støbt enten gips, for dem der ikke kunne vente på en flere dage lang hærdningsproces, eller beton.
Arbejdsteltet
Ude i teltet var der en ekstra oplevelse, der over nogle uger har tiltrukket mange vilkårligt forbipasserende. Den tidligere leder af
Afstøbningssamlingen i København, gipskonservator Jørgen Bau, og museets forvalter Frederik Madsen
har her i beton støbt blomsterkummer til bymidten (læs mere
her). I efterårsferien har Frederik Madsen også støbt gæsternes betonrelieffer og bistået de hjælpere, der har været i gang med gipsstøbning – både af de små forme, som folk lavede ved den første arbejdsstation samt af og til også store relieffer fra
atelierloftet.
Konkurrence
Som en fjerde aktivitet – ud over at fordybe sig i værkstedsaktiviteter og museets faste tilbud såsom legehjørnet – var mange familier rundt på museet på kunstskattejagt for at løse konkurrenceopgaverne. Som annonceret blev der dagligt trukket lod om en Rødhætte-bog illustreret af Ingrid Vang Nyman – Pippi-tegneren, der havde rødder i Vejen. Hendes og sønnens portræt hænger i museets kiosk, og i en montre i
publikumsrummet kan man se et udvalg af hendes keramiske værker.
Blandt de tre dages besvarelser blev der også trukket lod om én ”Hugin og Munin” bog, en af Danmarks bedste formidlinger af den nordiske mytologi. De heldige vinder var:
Tirsdagens Rødhætte-bog: Emily Erlev fra Brørup
Onsdagens Rødhætte-bog: Jeremy fra Vejen
Torsdagens Rødhætte-bog: Frederikke Eg Pedersen fra Vejen
Da der torsdag eftermiddag blev trukket lod om vinderen af Hugin & Munin-bogen skete lykketræffet – en af Rødhætte-vinderne blev atter udtrukket. Bogen går til Jeremy, der altså skal hente to bøger!
Det har været en fin oplevelse at have de mange børn, børnefamilier og bedsteforældre på besøg. Museets hovedperson, billedhuggeren Niels Hansen Jacobsen (1861-1941), ville med sikkerhed have glædet sig over, at folk går på opdagelse og føler sig hjemme på museet, som han tilbage i 1924 var med til at opføre. Og nu ved rigtig mange af dem en masse om gipsstøbning og kan se på Skulptursalens skrøbelige gipsskulpturer med helt andre øjne!
|
|
|
|
|