Siden sommeren 2013 har Esben Klemanns betonpullert i Lindegade stået på den plads, som den er skabt til at udfylde.
Foto Pernille Klemp.


På hjørnet af Østergade/Øster Allé holder en af Hoffmann-klodserne på et skilt om det forestående byggeri.


Den 27. februar 2019 kørte museets forvalter Frederik Madsen betonklodserne ud som skilteholdere i byrummet. Her passerer han Klemanns pullert.I Nørregade i Vejen står en af Esben Klemanns Hoffmann-klodser nabo til Niels Hansen Jacobsens skulptur ”Militarismen”.Esben Klemann
– en døgntilgængelig udstilling af kunst i funktion

Tilbage i 2013 var det oplagt at indlede projektet EGNSBETON ved at tage kontakt til billedhugger Esben Klemann (født 1972). Han er den nulevende danske billedhugger, der mest indgående har arbejdet med beton som kunstnerisk medie. I 2013 specialfremstillede han til Vejen Kunstmuseum en række skulpturer, der blev integreret i det offentlige rum rundt om i Vejen Kommune. Disse site specific/egnsspecifikke skulpturer blev støbt i beton hos entreprenør Frisesdahl i Askov.
Se og læs mere om EGNSBETON2013:

http://www.vejenkunstmuseum.dk/Dansk/udstillinger/esben/esben_forside.html

 

I forbindelse med samtalerne om etablering af byggeplads ved Vejen Kunstmuseum (læs mere her om det store nybyggeri og renovering på:
http://www.vejenkunstmuseum.dk/Dansk/museum/julegaven%202016.html) var det oplagt atter at tage kontakt til Esben Klemann. Mon det skulle være muligt at højne den funktionelle afspærring med en skulpturel oplevelse?

 

       

Den 16. februar 2019 ankom på Museumspladsen i Vejen en af Esben Klemanns Hoffmann-klodser, der havde været vist på hans separatudstilling i PAKHUSET i Ikast. Som led i Vejen Kunstmuseums projekt EGNSBETON2013 var de dengang midlertidigt udlånt at kunstneren til opstilling ved Rødding Højskole.

 

Esben Klemann var straks med på tanken om et udlån. Det blev aftalt, at ni af hans afspærringsklodser skulle på besøg ved Vejen Kunstmuseum. De er mutationer af de velkendte Hoffmann-klodser, der bruges på byggepladser. De opfylder de konkrete behov: Palleløftere kan gå under, krankroge kan sættes i øjerne for oven, og skilteholdere kan sættes i de lodrette huller.

 

Esben Klemanns Hoffmann-klodser er fremstillet i to formater – seks i langformat støbt i 2010, og tre lidt kortere, der blev til i 2008. I produktionen har Esben Klemann arbejdet med deres overflader og masse. Han har givet dem usædvanlige reliefeffekter og gennembrydninger. Én har en bølge i maven og en anden har for oven en rende som Grand Canyon fra den ene ende til den anden. Den korte Hoffmann-klods med de to runde huller – står her i 2019 med et byggeskilt i Nørregade i Vejen – var i 2008 en del af udstillingen KUBIK PARKERER, hvor en gruppe billedhuggere viste skulpturer på lejede P-pladser i København.

 

Esben Klemanns betonskulpturer i Vejen

Siden 2013 har Esben Klemann været repræsenteret i bymidten i Vejen med en bænk på DSB-jord ved Vejen Station, en betonbue på P-pladsen ved REMA, et skiltestativ på Museumspladsen og den nagelfaste pullert, der står omme i Lindegade ved passagen, der egentlig er en smutvej til Museumspladsen, men nu er afspærret under byggeriet.

 

En af de ansatte fra vognmand K. Hansen, Vejen, hentede klodserne fra Pakhuset i Ikast, hvor de senest havde været udstillet. Fra marts 2019 har de været en del af, der finder sted ude omkring byggepladsen.

 

De indlånte Hoffmann-klodser ses tydeligt i det sydvestlige hjørne af krydset Østergade/Øster Allé og i Nørregade ved Niels Hansen Jacobsens skulptur af Militarismen. Begge steder holder de tavler med billeder af det kommende museumsbyggeri og varsel om, at Lindegade er lukket, da den er omdannet til byggeplads.

 

Helt efter hensigten er de aflange Hoffmann-klodser af entreprenørens folk fordelt og bygget ind i byggepladshegnet i den østlige og vestlige ende af Lindegade.

 

Esben Klemann har gæstet Vejen Kunstmuseum adskillige gange. Tilbage i 2004 var han blandt deltagerne i udstilling ”Bagværk med glasur”, der præsenterede eksempler på, hvad elever på Kunstakademiet under Karen Harsbos ledelse får lavet i keramikværkstedet. Siden gennemførte han EGNSBETON2013. I 2014-2015 lavede han museets Julekalenderudstilling, og fra februar-marts 2019 til afspærringen af Lindegade ophæves, er han dér aktuel med et udvalg af sine Hoffmann-klodser – en døgntilgængelig udstilling.

 

Se meget mere om Esben Klemann på hans hjemmeside: www.esbenklemann.dk

 

     

Siden marts 2019 har Esben Klemanns Hoffmann-klodser været en integreret del af byggepladshegnet i den østlige og vestlige ende af Lindegade i Vejen. For den opmærksomme forbipasserende tilfører de det almindelige en ny vinkel.