Læs mere om kommende udstillinger her
– eller klik på DET SKER øverst på siden.


DANSK ART DECO
- den dekorative modernisme



Udstillingen åbnede den 14. juni 2025 og kan ses på Vejen Kunstmuseum indtil den 1. februar 2026.

I 100-året for Verdensudstillingen i Paris i 1925 – der gik under navnet Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes – præsenterer Vejen Kunstmuseum i tre etager i nybyggeriet fra 2022 en omfattende mønstring af aspekter af den strømlinede, dekorative stil, der så sent som i 1960’erne fik navnet ART DECO afledt af 1925-udstillingens franske titel.

Den var en fredelig kappestrid mellem primært europæiske lande om at fremvise det ypperste inden for særligt anvendt kunst/design. Flere af de danske bidrag, såsom Kai Nielsens, Jean René Gauguins og Jais Nielsens keramik samt Mana og Ebbe Sadolins batikudsmykninger, blev præmieret med Grand Prix og anses i dag for at være hovedværker i dansk kunst- og designhistorie. Et af de siden længstlevende ikoner fra 1925-udstillingen har været PH-lamperne, der i Paris vistes i deres tidlige variationer.

Art deco’en kom særligt til at sætte sit præg på tidens nye storbyliv – i udformning af teatre, biografer, hoteller og andre forlystelsesetablissementer. Stilen prægede arkitekturen og hele interiører. De fleste af dem blev efter relativt kort tid renoveret efter andre tiders smagsidealer.

Dermed gled mange af art deco’ens markante værker ud af bevidstheden og blev siden kun sparsomt skrevet ind i den danske kunsthistorie.

2025-udstillingen på Vejen Kunstmuseum afspejler ånden, der prægede mellemkrigstidens danske design og anvendt kunst i en forening af ældre stilarters klassiske træk med dekorative elementer og funktionalismens fokus på rene linjer.

At udstillingen finder sted på netop Vejen Kunstmuseum, har en længere forhistorie: Tilbage i 1918-1919 modellerede museets hovedperson, billedhuggeren Niels Hansen Jacobsen (1861-1941), Skyen/Hymne, som er det nærmeste, han nåede art deco. Se hende ude i museumshaven med aerodynamisk frisure, en strømlinet måne på hovedet og en elegant svungen sky-formation i hånden. Dertil viste museet i 1991 den første udstilling nogensinde med fokus på Johannes Bjergs tidlige værker fra årene i Paris, hvortil han var henvist af sin hustrus slægtning, Hansen Jacobsen. Bjerg er med sine statuetter i svungne kompositioner par excellance en af de tidligste eksponenter for dansk art deco med Abessinieren som sit absolutte hovedværk. Her ses Kvinde med Slanger i lueforgyldt bronze - en luksus, som Gullaschbaronerne nød i 1910’ernes florissante tid.

Udstillingen omfatter en tidstypisk blanding af keramik, glas, udsmykninger, plakater, skulpturer, metalarbejder og møbler af kunstnere som Jais Nielsen, Olaf Stæhr-Nielsen, Jean René Gauguin, Ebbe Sadolin, Arno Malinowski, Elving Runemalm & Jacob E. Bang, Johannes Bjerg, Gerda Wegener, Thor Bøgelund, Einar Utzon-Frank, Mogens Koch, Arne Bang, Kay Fisker, Bent Helweg-Møller og Kaj Gottlob.

Her er bl.a. genskabt en for længst nedtaget tre meter bred lysekrone med neonrør og guldfigurer modelleret af Olaf Stæhr-Nielsen til Magasin du Nord, Kbh., hvortil han også leverede guldkvinden Vanitas - den kvindelige forfængelighed, der står i den lille glasmellembygning.

I den fjerneste ende af udstillingen vises en pavillon samtænkt i 1921 med vægdekorationer af Axel Salto og møbler af Poul Henningsen/PH. Frem til 1972 hang helheden i PH’s svigerindes hjem i Ålborg. Det blev skænket til Kunsten i Ålborg, hvorfra værkerne er lånt. Fra Brandts i Odense suppleres med et af PH’s skulpturelle flygler - og i montrer er samlet et udvalg af Saltos keramik.

En af periodens mest centrale arkitekter, Bent Helweg-Møller, er i optakten til udstillingen repræsenteret med den mægtige urskive, som han tegnede til Berlingske Tidendes bygning.

På øverste etage i udstillingen kan man fornemme, hvordan Helweg-Møllers arkitektur og møbler har spillet sammen med Jais Nielsens udsmykning i Tivoli i Heerings Likørpavillon, der blev nedrevet i 1990’erne.

Vejen Kunstmuseum og Øregaard Museum er gået sammen om at markere 100-året med en vandreudstilling, som sætter fokus på dansk art deco og den danske repræsentation på Pariser-udstillingen samt det franske art deco-begreb i en dansk kontekst.

Hvor dansk skønvirke og funktionalisme – de to stilarter, der prægede dansk kunst i begyndelsen og midten af 1900-tallet – begge er godt beskrevet i historiebøgerne med fx sølvsmed Georg Jensen som repræsentant for skønvirke og arkitekt Arne Jacobsen for funktionalismen, er art deco underbelyst som en selvstændig stil i overgangen mellem de to. Art deco er traditionelt blevet affejet som en overgangsstil, og med denne misforståelse har stilen heller ikke fået en dansk betegnelse.

I udstillingen og den kommende antologi DANSK ART DECO – den dekorative modernisme genbesøger Vejen Kunstmuseum Verdensudstillingen 1925 og går bag kulisserne: Hvad blev vist under det danske flag, hvad var ikke med og hvorfor? På udstillingen møder vi dansk art deco i hele det kunstneriske spektrum – fra maleri, skulptur og arkitektur til keramik, sølv og glas.

Udstillingen er muliggjort med støtte fra Augustinus Fonden, Ny Carlsbergfondet, Beckett-Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Udstillingsintroduktioner lørdage kl. 15:
16. august, 13. september, 18. oktober, 15. november 2025
10. og 24. januar 2026

I forbindelse med udstillingen udgives en antologi med artikler om dansk art deco og den danske repræsentation på 1925-udstillingen i Paris. Den forventes klar i løbet af det tidlige efterår.