Vejle Amt

Her er vi i Vejle Amt, og her kan du læse nogle troldehistorier fra amtet ved at ned og klikke på teksterne. De står opført nedenfor, og har du lyst til at se, hvor i amtet der ellers er steder, hvortil der knytter sig sagn om trolde, så klik på Oversigter.

GULDHØJSTENEN
BJERRELIDE
FEMHØJE
 

Guldhøjstenen


Stenen ligger i Daugård, ned til Vejle Fjord i Grund Skov.
Den ligger på Guldhøj, og sagnet fortæller, at der er begravet en skat under stenen. Sådanne udsagn tilskynder altid folk til at prøve lykken og grave efter skatten. Prøver man på det, sker der det, at der pludselig står en høj grønklædt jæger sammen med en skytte, og ikke nok med det, men der kommer fra alle leder og kanter en masse hunde rendende. Alt det skal nok tage lysten fra skattejægeren.
Den grønne jæger siges at være grev Ott, også kaldet Vojens Jæger, og han er ikke god at bide skeer med. Medens han levede, var han ugudelig, og han spottede kirken, bl.a. ved at skyde til måls efter et alterbrød, som han havde sat på et træ. Sådan noget gør man ikke ustraffet, og hans lod er det herefter at gå igen i skoven, fordi han ikke kan finde ro i graven.

Kilde: Mads Lidegaard: Danske Sten fra Sagn og Tro


Til top
 

Bjerrelide

Bjerrelide er en stor banke med den skovbevoksede høj Purhøj. Den ligger ved Juelsminde.

Bjerrelide har fungeret som tingsted i Bjerre Herred, altså stedet hvor befolkningen samledes, når der skulle afgøres retslige sager.

Det var også stedet, hvor heksene samledes på Valborgsaften. Ved en af de mange hekseprocesser, der i 1600-tallet fandt sted i Danmark, indrømmede et par af de anklagede, at de havde været på højen Valborgsaften sammen med hundredevis af trolde og hekse. Heksene og troldene blev transporteret til højen af hunddjævle.

Historien er frit fortalt efter Mads Lidegaards bog Danske høje fra sagn og tro


Til top
 

Femhøje

Femhøje ligger i Viuf mellem Kolding og Vejle. Der var engang 5 høje, men den ene er nu væk, som det ofte går, når man begynder at grave i dem.

I højene boede der trolde, og når de festede stod højene på gloende pæle. En sådan aften kom der en karl, som arbejdede på en gård i nærheden, forbi højene, og han fik lyst til at drille. Derfor smed han en sten ned i hullet, som var på toppen af en af højene.

Trolden kom ud af højen og sagde: ”Hils Finnkee, og sig at lille Kee er død”. Karlen havde nemlig dræbt en lille troldunge med stenen.

Det forstod karlen ikke et ord af, men da han kom hjem, fortalte han om den mærkelige hændelse. Nu var det sådan, at der faktisk boede en trold, som hed Finnkee, på gården, men folkene på gården vidste det bare ikke. Da han hørte, at lille Kee var død, skar han struben over på karlen, og så forlod han gården, og han kom aldrig igen.

Historien er frit fortalt efter Mads Lidegaards bog Danske høje fra sagn og tro

 

Til top

Tilbage