Ringkøbing Amt

Her er vi i Ringkøbing Amt, og her kan du læse nogle troldehistorier fra amtet ved at ned og klikke på teksterne. De står opført nedenfor, og har du lyst til at se, hvor i amtet der ellers er steder, hvortil der knytter sig sagn om trolde, så klik på Oversigter.

STORE HANNEHØJ

Store Hannehøj

Højen ligger i Sædding ved Skjern, og sagnet fortæller, at der lå en stor skat begravet i højen. Der var kun en mulighed for at hæve skatter, og det var ved midnatstide den første torsdag efter fuldmåne, og så skulle det ske i tavshed.
Der blev forsøgt et par gange, men det mislykkedes. Den første gang, der var nogle, som forsøgte at grave skatten ud, så de pludselig, at der var udbrudt brand i gårdene i Sædding. De stoppede med at grave og skyndte sig hjem for at slukke ilden, men da de kom til Sædding gårdene, viste det sig at det var falsk alarm, der var ikke nogen brand. Det havde været synsbedrag.

Den næste gang, man forsøgte at grave skatten ud, var man kommet helt ned, hvor der viste sig en skattekiste. Pludselig kom der et mærkeligt køretøj forbi, hvor de gravede. Det var en træsko, trukket af to mus, og kusken, som sad i træskoen, var en hane, der galede af fuld hals. Det var for meget for den ene af mændene. Han udbrød spontant: ”Nej nu har jeg aldrig set magen!”. I samme øjeblik forsvandt kisten.

Historien er frit fortalt efter Mads Lidegaards: Danske høje fra sagn og tro

 

Tilbage