Havfruer, der laver Malstrøm
1928
Gips.
Mål 202 x 150 x 140 cm.
Inv. 169.
Skænket til museet af Niels Hansen Jacobsen.
Opstillet i bronze i Mølledammen, Svendborg.

Udstillinger
Den frie Udstilling 1930.

En fontæne til Svendborg
Skulpturen »Havfruer, der laver Malstrøm«, blev sammen med en murstenskumme og fire groteske masker skabt som fontæne til torvet i Svendborg.

Hansen Jacobsen fik opgaven i 1928. Da Svendborg er en havneby, ønskede man en havfruefontæne. Det opfyldte Hansen Jacobsen med disse fire havfruer, der tæt omslynget boltrer sig i vandet. De tre slår kreds om den sidste, som de skyder op i midten, og man må forestille sig, at denne leg skaber en dragende hvirvelstrøm i havoverfladen. Gruppen blev placeret midt i det mangekantede bassin fra hvis hjørner, seks øgler oversprøjtede de fire havfruer. Havfruefontænen blev afsløret 19. november 1929, men fik en krank skæbne. Den måtte vige den oprindelige plads til fordel for bilparkering og står idag opstillet - uden sin kumme - i Mølledammen i Svendborg.

  Skitsen var måske allerede klar i 1901
Det er muligt, at Hansen Jacobsen havde en skitse på lager, da han fik opgaven i 1928. I kataloget til hans separatudstilling 1901 hedder nr. 52 »Malstrøm. Skitse i keramik«.

Hansen Jacobsen og havfruemotivet
Hansens Jacobsens keramikmodel til skulpturen står opstillet i Mindestuerne. I løbet af sin karriere beskæftigede han sig en del med havvæsener. To af dem tog afsæt i H. C. Andersens Eventyr »Den lille Havfrue« - havfruen selv og den onde Havheks, en metalstatuette, hvis opholdssted idag desværre er ukendt.

  Den mest sensuelle af Hansen Jacobsens havfruer er måske et lille keramisk unikaarbejde, der kan ses på museet. Det forestiller en lille havfrue, der ligger lokkende henslængt på en farvestrålende havbund som en anden femme fatale på sin divan, mens hun koket griber om sin halefinne.

Photo: Pernille Klemp

Havfruespringvandet i Bække
Omkring 10 kilometer nordøst for Vejen findes et helt anderledes havfruespringvand. Midterfiguren, havfruen med sine to små unger, er et af Hansen Jacobsens fineste arbejder i granit (hugget ud af en mægtig marksten).

Det fortælles at en af billedhuggerens mæcener, sagfører Olesen fra Nørre Sundby, skulle have set den i hans atelier, mens Hansen Jacobsen var ved at løse opgaven til Svendborg. Da den ikke faldt i byens smag, bestilte Olesen den til sit nybyggeri i Vodskov. Siden blev fontænen nedtaget, og blev først mange år senere opstillet i anlægget i Bække.

Klik her for at høre museumsinspektør Teresa Nielsen fortælle om Havfruer, der laver Malstrøm VIGTIG: Det tager ca. 1-2 minutter før lydfilen kan høres




Fra indvielsen af fontænen i 1929.