Foraaret
1900

Gips 1900.
Mål 175 x 59 x 53 cm.
Inv. 142.
Skænket til museet af Niels Hansen Jacobsen.

Udstillinger
Société Nationale des Beaux-Arts, Paris 1901.
Separatudstilling i Den frie Udstillings bygning 1901.
Den frie Udstilling 1914. Statuetteudgave.
Den frie Udstilling 1921.

- Kataloget angiver, at den tænkes udført i sandsten som haveskulptur.

Klik her for at bladre i 1901 kataloget


Naturen og kvinden springer ud
I skulpturen »Foraaret« smelter en række forskellige symboler på udvikling og vækst sammen til en figur. En stiliseret kvindeskikkelse synes at skyde op af et løg omgivet af flammer eller plantespirer. Det er som om, kroppen ikke er helt færdigformet endnu, hænderne vokser f.eks. sammen med de opadkravlende spirer. Ansigtet er stivnet, endnu ikke helt vakt til live, håret er som ildtunger, og den meget spæde kvindekrop er smykket med blomsterranker. Kvinden er foråret, naturen der vågner til live efter den lange vinter, spirerne der skyder op mod solen, og giver også associationer til en vågnende kvindekrop, overgangen mellem barn og voksen - et slags forår.

Fin-de-siecle tidens kvindesyn
Kvinden associeres med sanselighed, vækst og natur. Hos Niels Hansen Jacobsen mangler de mere farlige sider, der ellers ofte præger kvindeskildringen i fin-de-siecle tidens kunst: seksualitet, grådighed, dominans og død - datidens femme fatale.


Klik her for at høre museumsinspektør Teresa Nielsen fortælle om Foraaret
VIGTIG: Det tager ca. 1-2 minutter før lydfilen kan høresNiels Hansen Jacobsens keramiske skitse til Foraaret. Foto Vejen Kunst-museum