& Aakjær

 
   Forfatteren Jeppe Aakjær (1866-1930) og billedhugger Niels Hansen Jacobsen (1861-1941) var venner livet igennem. Takket være Aakjærs-familiens sans for arkivalier er der på Det kgl. Bibliotek bevaret en lang række breve mellem Hansen Jacobsen og Aakjær. De giver et fint indblik i de to kunstnervenners omgangstone, viser hvor meget de har betydet for hinanden, og giver os vigtige oplysninger om billedhuggerens liv og virke.

På forskellig vis spillede de ind i hinandens liv. Jeppe Aakjær havde fx en finger med i spillet, da Hansen Jacobsen leverede skitserne til Hohøjstenen ved Mariager. Forfatteren deltog også i flere betydningsfulde begivenheder i Hansen Jacobsens liv – både af professionel art som ved 1923-indvielsen af Troldespringvandet i Vejen og af personlig art. Aakjær skrev en bryllupssang, da Hansen Jacobsen i 1908 giftede sig med den litteraturinteresserede købmandsdatter fra Vamdrup Kaja Jørgensen. Hun blev en nær ven af Aakjærs første hustru, Marie Bregendahl, der lejlighedsvis lånte ægteparret Hansen Jacobsens sommerhus i Hammer Bakker, når hun skulle have fred til at skrive en af sine fortællinger. Som tak sendtes til Vejen et eksemplar af bogen, og mange af dem står med dedikationer i billedhuggerens reoler. Både Aakjær og især Bregendahl kan have været medvirkende til, at Hansen Jacobsen fik bestillingen på stenen over Per Odgaard, der står i Tastum Plantage ved Skive.

Klik til højre for enten at læse deres brevveksling eller bladre i Finn Slumstrups "Dialoger"

 


Klik her for at downloade podcast med et sam-mendrag af Slumstups fortælling om projektet ved Hansen Jacobsens 150-års fødselsdag i Vejen den 19. september 2011.


Læs brevene


Bladre i ”Dialoger”