Søndag den 23/9 1923

 

 

Kjære Aakjær.

 

Ja, nu er det vist på høje tid, jeg faaer sendt Dig og Din kone en hilsen og tak for festen hos Jer, den var herlig, jeg har aldrig oplevet en sådan fødselsdag.

 

Jeg havde taget en havmands familje[1] med til Dig, og så gik det så uheldig, at den var bleven slået i stykker på banen i kufferten.

 

Men nu sender jeg Dig en lille kaninunge i bronse[2] den skal nok holde.

Da jeg modelerede den havde jeg den indespærret i en trådgitter, men så tog den sig en lille middagslur med halvåbne øjne, stak jeg fingeren ind og rørte ved snuden af den blev den edderspændt og huggede ud med forpoterne efter min finger; men i bronse er den rolig og Du kan dristig bruge den til brevpresser.

 

Bundgaard[3] indhentede os i Skive, og vi tog så med med hjem til Tingbækmølle i Graulev, det ligger således at man har udsigt Ræbildbakker, der er meget, vi gik lange turer og så egnen, vi var der til næste aften og tog så hjem det var fornøjelige dage både i Salling og Ræbild, ja nu hjertelig tak og vi må se at få Eder herned til en lignende fest, og så gaaer vi gaasegang uden om Trolden[4] ud på småtimerne i måneskin

 

 

Mange hilsener fra os

 

Din hengivne

 

N. Hansen Jacobsen.

 

 

 

 


 

[1] Det lyder til, at NHJ har haft noget keramik i kufferten. Kan det måske have været en version af hans relief af Agnete og Havmanden?

[2] Jeppe Aakjær døbte kaninungen: Ole Lukøje. Der blev også lavet en form til udførelse i stentøj. Den kendes i flere eksemplarer, hvoraf ét står på Vejen Kunstmuseum og et andet tilhører Vigeland Museet i Oslo. NHJ forsøgte at få Gustav Vigeland til Kbh. som gæst hos De frie Billedhuggere. Der er enkelte bevarede breve mellem de to, hvoraf det fremgår, at de har hjulpet hinanden i forhold til udstillinger/salg i henholdsvis DK og Norge. I Vigelands stuer står også en stor NHJ krukke. Nordmanden rådførte sig hos NHJ i forbindelse med brænding af en urne.

[3] Her er tale om kollegaen Anders Bundgaard med hvem NHJ grundlagde sammenslutningen ”De frie Billedhuggere”. Bundgaard var fra Graulev og i Tingbæk kalkminer kan man se en mængde af hans værker. I forhold til de store amerikanske møder i hans barndoms Rebild Bakker kan det synes lidt ironisk, at man i dag stort set har glemt hans monument for de danske, der rejste ud til Amerika, mindehøjen i Søndermarken, som Bundgaard udførte. Den blev indviet i 1925.  

[4] Her er tale om NHJs ”En Trold, der vejrer Menneskekød”, der står opstillet midt i Troldespringvandet på Museumspladsen i Vejen.

Troldespringvandet blev indviet 13. juli 1923, det blev med tiden

Vejens vartegn og byvåben indtil kommunalreformen 2007

 


Se original brevet her