Naturens Dag ved Jels Voldsted

Søndag den 8. september kl. 10-16 

I anledning af Naturens Dag inviteres ALLE til at komme og være med i et væld af forskellige udendørs aktiviteter og fire forskellige slags ture – læs mere nedenfor. Det hele finder sted ved Jels Voldsted, Koldingvej 2, Jels, 6630 Rødding, hvor der samme dag også er veteranbilstræf! Restauranten, der drives af Troldkærskolen, holder åben kl. 12-16 og sælger grillpølser, kage, kaffe og øvrige drikkevarer. Dagen er arrangeret Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling, der har inviteret følgende til at være med: Jysk Landbrug, Vejen Kommunes naturafdeling, Biavlerforeningen, Vejen Kommunes Biblioteker og Vejen Kunstmuseum.

Som optakt til Naturens Dag var Mogens Kjær Poulsen i begyndelsen af august en tur i kano på Jels Midtsø for dér at plukke nogle af de planter, der vokser ude i søen og som det kun er muligt at plukke fra søsiden. De indsamlede vækster blev bragt til e-blomsten, hvor Mette Finnemann Lautrup bandt en fin buket med bl.a. Gifttyde. Bagefter vaskede hun hænderne grundigt, for kommer spor af gifttyde på maden eller i munden kan man blive alvorlig syg.

 

  

Som optakt til Naturens Dag var Mogens Kjær Poulsen en tidlig morgen først i august på kanotur ude på Jels Midtsø for at sanke planter fra vandsiden. Samlet i spande er der endnu langt til en fin buket! Kanoen var venligt udlånt af Troldkærskolen – tak!

 

ARTSLISTEN ser ud som følger: Gul Åkande, Nykkerose, Tagrør, Smalbladet Dunhammer, Høj Sødgræs, Søkogleaks, Alm. Pindsvineknop, Gifttyde, Bittersød Natskygge, Hjortetrøst, Sump Forglem-mig-ej, Sværtevæld, Vand Mynte, Vejbred Skeblad.

Planterne fra Jels Midtsø blev hos Mette Finnemann Lautrup hos e-blomsten i Vejen forvandlet til en flot buket. De Gule Åkander og hvide Nykkeroser fik plads i forgrunden.

 

I dagens løb er der planlagt fire forskellige typer ture. Som de nederst angivne løbende aktiviteter er de også gratis for alle… så længe plads haves:


1) Klokken 11
og 14 kan man komme på Insekttur med biolog Inge Nagstrup fra natur- & landskabsafdelingen i Vejen Kommune. Hun vil guide gæster gennem krible-krableverdenen i eng og skov omkring Jels Midtsø.

2) Klokken 12 og 14 fortæller Knud Feddersen fra Naturfredningsforeningens lokalafdeling om Livstræer, de særligt udvalgte store gamle træer, der er blevet mærket, og som skal stå, eller sidden ligge til de går i opløsning. Gennem den lange process er de til glæde for mange forskellige dyr, insekter og mikroorganismer.

3) Klokken 13 bidrager Vejen Kunstmuseum med en Sanketur, der ledes af forfatter og urteguide Julie Swane. Hun er en efterkommer til kunstnerslægten, der på museet i Vejen er repræsenteret med Sigurd og Christine Swanes værker. I foråret 2018 var Julie Swane på besøg i Vejen, hvor hun ledede en sanketur gennem Anlægget. Sammen med Johanne Bjørndahl har hun i 2012 udgivet bogen ”Mad med Gran” og i 2015 udgav de ”SANK”. På turen præsenterer Julie Swane et udvalg af de planter, der for tiden kan findes i naturens spisekammer.

4) Klokken 12 og 15 – byder Mogens Kjær Poulsen fra Naturfredningsforeningens lokalafdeling på en usædvanlig tilgang til plantelivet omkring Jels Midtsø. På en hjemmelavet katamaran kan en lille gruppe komme med ud på vand-botanisering, hvor der bliver mulighed for at opleve de planter, der vokser ude i søen.

I løbet af dagen vil der være forskellige aktiviteter: Der vil være en tovbane, og man kan bage pandekager. Biavlerforeningen stiller med smagsprøver og fortæller om biavl. Vejen Kommunes biblioteketer kommer med bogbussen, hvor der vil være quizzer og konkurrencer. Jysk Landbrug bidrager med aktiviteter, og hovedarrangøren, Danmarks Naturfrednings-forenings Vejen-afdeling, præsenterer et privat initiativ: en Træ-Børs, hvor man kan tag et gratis træ med hjem. Fra 10-16 vil der være mulighed for at se foreningens udstilling af plakater med dyr, fugle og planter samt quizzer.