”Frk. Regnvejr”
af Sophus Claussen
Marionetteater for voksne
Søndag den 22. november kl. 15
Vejen Kunstmuseum
Billetter à 100 kr. kan købes på museet
Opføres af Skørping Marionetteater og Troels Andersen Den 5. september 2015 var der i JF Willumsen-samlingen på Herregården Odden urpremiere på en gendigtning af Sophus Claussens dukketeaterforestilling. Dér blev den spillet i anledning af 150-året for Sophus Claussens fødsel (og passer også med Carl Nielsen jubilæet) og fordi Willumsen var blandt de kunstnere, der var med ved den oprindelige premiere i Paris i 1892. Da var der mange kunstnere til stede. En anden af dem var den unge Karen Topsøe, der siden blev gift Hannover. Hun er netop nu aktuel med en helt montre med fajancer i Keramiksamlingen på Vejen Kunstmuseum. Sophus Claussen var dybt betaget af Karen Topsøe, der ved Pariser-forestillingen lagde stemme til den ene af stykkets figurer. Denne forbindelse er årsagen til, at Skørping Marionetteater og Troels Andersen er inviteret til Vejen Kunstmuseum for at spille forestillingen. Der er et begrænset antal pladser, og billet sælges i forkøb på Vejen Kunstmuseum samt ved døren på dagen.
Om stykket skrev Margit Sig i Nordjyske Stiftstidende: ”Frøken Regnvejr er en marionetkomedie – skrevet for sjov i 1890 af digteren Sophus Claussen sammen med komponisten Carl Nielsen og maleren JF Willumsen. De tre var nære venner og muntrede sig bl.a. med at lave deres eget lille marionetteater og opføre stykker ved private forestillinger. I anledning af 150-året for både Sophus Claussen og Carl Nielsen har kunsthistoriker Troels Andersen fra Oddens Willumsen-samling fundet på at fejre malerens venner med netop marionetkomedien.
Skørping Marionetteater var straks med på ideen, og Jørgen Bing fra Vendsyssel Teater ville gerne instruere. ”Den unge digter Mikal er forlovet med Caty, den ene af tre kusiner, men han flirter lidt med dem alle. Han er ikke mere monogam end højst nødvendig.” smiler Jørgen Bing.
Som vanligt i Skørping Marionetteater er stemmerne indspillet på forhånd – før dukkeførerne begynder at indøve scenerne. ”Det er et ret ordrigt stykke”, siger Jørgen Bing om de mange rimede vers, hvor han selv tager tørnen på bånd med den unge mands stemme. De tre unge kvinders replikker er indtalt af skuespillerne Sidsel Siem Koch, Nanna Buhl Andersen og Anne Reumerrt fra Vendsyssel Teater.
Troels Andersen har været på jagt efter den oprindelige musik, som Carl Nielsen skrev til stykket. ”Men der findes ingen bevarede noder. Derfor har vi i stedet valgt fem klaverstykker, som er skrevet samme år, 1890. Den oprindelige scenografi er også gået tabt. Til bagtæppet har jeg i stedet valgt at bruge Willumsens maleri I den bløde, den farverige sommernat fra 1913. Dette er ikke en kopi af den gamle forestilling. Det er en gendigtning, der også er forkortet til ½ time.”
Skørping Marionetteater har næsten 40 års halvprofessionel erfaring at trække på. Teateret indgår i samarbejdet med dukker, kostumer, dukkeførere, lyd- og lysregulering og rekvisitter. ”Vi syntes jo, at det var en skør idé, så det kunne vi ikke modstå” siger Ole Dan Larsen, der er formand for Skørping Marionetteater.
Forestillingen blev også den 25. september spillet til festival i Gråsten.
Troels Andersens tekst om ”Frøken Regnvejr”
Skrevet til opførelsen på Willumsen Samlingen på Herregården Odden
Digteren Sophus Claussen var blot 25 år, da han skrev sin komedie på vers, kaldet ”Frøken Regnvejr”. Stykket var færdigt i foråret 1890, men først fire år senere lykkedes det at få det udgivet i tidsskriftet Tilskuerens april-nummer, senere på året i bogform sammen med en prosafortælling, kaldet ”Unge Bander”. I 1912 kom bogen i anden udgave. Claussen lod verskomedien stå uændret, men tilføjede et efterspil med refleksioner over ungdommens og kærlighedens glæder og sorger. Begge tekster var for ham nu i tilbageblik blevet til ”mere end et ungdomsminde”, de var ”selve ungdomstiden”.
I vennen Johannes Jørgensens digtsamling ”Bekendelse” fra 1894 står et digt, tilegnet Claussen med ordene ”For Frøken Regnvejr”, der jo netop var udkommet. Jørgensen indleder med et citat fra stykket og fortsætter:
”Det var i det gamle København, i Løvstræde var det vist,
der boede du, der skrev du vers, på en hyggelig trediesals kvist…
Jeg husker, det var en gang i april, en aften med varme og væde,
var i din stue og ved dit bord de gamle venner tilstede,
og da det var leden ud på nat, og mangen flaske tømt,
begyndte du at lede omkring (for alvor eller på skrømt)
at lede efter et nyskrevet værk, et værk, hvoraf du var glad…
Du fandt papirerne, satte dig, ven! og rykkede lampen nær
og læste med langsomt syngende røst i skærmens grønlige skær
- læste med en røst, der vugged og sank i sirlige lyd menuetter,
som rindende vand og rislende regn i sorte, frugtbare nætter…”
”Frøken Regnvejr” betog også andre af Claussens venner med sine muntre og sørgmuntre replikker om kærlighedens veje og vildveje, der veksler med lyriske passager og daglig tale. Handlingen er enkel, to unge studenter og deres kammerat er på sommerophold i den fiktive jyske købstad Åsum, der har navn efter en fynsk landsby. Her møder de tre piger. Den ene af dem, Caty, er forlovet med studenten Mikal, en vordende digter – med hans egne ord endnu ”uden værker og vers”, men fuld af spontane poetiske udbrud. Caty og hendes to kusiner Laura og Wilhelmine, kaldet Mus, går ture i sommernatten sammen med de tre unge mænd, de flirter, kommer på kant og finder atter sammen.
I december 1894 besluttede Willumsen, Carl Nielsen og Claussen, der et par år forinden havde fundet sammen i Paris, at opføre stykket som en marinonetforestilling. Willumsen byggede en miniaturescene og udformede dukkerne, maleren Harald Slott-Møller malede fortæppet, Carl Nielsen stod for musikken. Ved opførelsen medvirkede desuden Anne-Marie Carl Nielsen, ægteparret Slott-Møller og kunstkritikerne Emil Hannover og Charles Been. Rollen som Caty tilfaldt Karen Topsøe (gift Hannover), som Sophus Claussen håbløst havde forelsket sig i under sit ophold i Paris. Stykket blev opført flere gange, blandt andet i hjemmet hos Sophus Claussens far, folketingsmanden Rasmus Claussen.
Der skulle gå mange år, før stykket kom til en offentlig fremførelse. Det skete som hørespil i Statsradiofonien den 23.8.1946. Mikal og Caty blev spillet af Mogens Wieth og Karin Nellemose, de to andre mandlige roller af Palle Huld og Søren Weis. Catys kusiner var Inga Thessen og Mette von Kohl, hendes mor Adelheid Nissen og fortælleren i indledning og afslutning var Bjørn Watt Boolsen. Desværre var det før båndoptagerens tid, så den godt én time lange fremførelse er ikke bevaret i DRs arkiv.
For at markere 150-året for både Sophus Claussens og Carl Nielsens fødsel besluttede Victor Petersens Willumsen-samling på Herregården Odden at prøve at genopføre Frøken Regnvejr i uddrag som marionetkomedie. Det viste sig vanskeligere end ventet at finde historisk materiale om forestillingen. På forespørgsel oplyste Carl Nielsen-forskeren Niels Krabbe, at ingen af Nielsens manuskripter er betegnet Frøken Regnvejr. Der er dog naturligt, at hans ”Fem klaverstykker” fra 1890, samme år som Claussen skrev stykket, danner det musikalske indslag. Det kan de også have gjort ved forestillingen dengang. Heller ikke fra Willumsens hånd er der bevaret skitser til teatret eller til dukkerne, hverken på Odden eller i Willumsen-museet i Frederikssund.. Men et udsnit af hans billede på Odden med titlen ”I den bløde, den farverige sommernat…” fra 1913 danner et ideelt bagtæppe for det meste af spillets gang.
Måske var dukkerne oprindelig af samme slags som dem, der ses på hans store billede ”To børn leger med dukketeater” fra 1928, altså stangdukker. Men det forekom rigtigere at bruge rigtige marionetdukker, der har mange flere udtryksmuligheder.
Her kom Skørping Marionetteater ind i projektet. Teatret sagde straks ja til at forestå det store arbejde med skabe forestillingens dukker og kostumer, indstudere og opføre stykket. Hele seks medvirkende står bag scenen ved forestillingen. Jørgen Bing, Vendsyssel Teater har instrueret dukkeførerne og indtalingen af de tre pigeroller med skuespillerinderne Sidsel Siem Koch, Nanna Buhl Andersen og Anne Reumert. Selv læser han den mandlige hovedrolle. Lydtekniker Michael Sørensen, Vendsyssel Teater, stod for optagelsen af stemmer. Asta Fog Larsen, Skørping Marionetteater, har redigeret lydsidens spil mellem replikker og reallyd, som foreskrevet af Sophus Claussen i regibemærkningerne. Udvælgelsen af teksterne er gjort af kunsthistorikeren Troels Andersen.
PROGRAM
FRØKEN REGNVEJR
AF SOPHUS CLAUSSEN
Udvalgte scener:Tilegnelse. (En ung mand træder frem i tusmørke).
Forspil. (De agerende forestiller sig selv).
Første Handling. Fjerde, femte og sjette Optrin. (Allé i måneskin).
Anden Handling. (Samme allé og måneskin).
Tredje Handling. (En borgerlig stue. Mørk Formiddag).
Efterspil (En ung mand træder frem i skumring).
Personerne
Mikal: Jørgen Bing
Caty: Sidsel Siem Koch
Laura: Nanna Buhl Andersen
Mus: Anne Reumert
En ung mand (nu gammel): Troels Andersen / Ole Dan Larsen
Dukkeførere fra Skørping Marionetteater
Ole Dan Larsen (Mikal)
Rita Helbo (Caty)
Maria Ohrt-Nissen (Laura)
Runa Lauritzen (Mus)
Scenemester: Mette Agerskov
Instruktion: Jørgen Bing
Dukker og kostumer: Denise Bindeballe, Rita Helbo, Lissi Korsbæk
Rekvisitter: Dan E. Pedersen
Lys: Bodil Tvedegaard, Lars Korsbæk
Lyd: Asta Fog Larsen (redigering), Michael Sørensen (optagelse af dialogen)
Musik: Carl Nielsen: Fem klaverstykker. 1890, indspillet af Mina Miller
(Folketone, Humoreske., Alfedans, Mignon,) (CD Danacord 3874637482)
Dramaturg: Troels Andersen