Efterårsferie Vejen Kunstmuseum
Uge 42. Tirsdag til fredag den 16.-19. oktober, alle dage kl. 11-15

Oplevelser i samlingen og værksted på atelierloftet
Velkommen til en udflugt gennem samlingen med små, kreative opgaver undervejs og mødet med sære maskiner som camera obscura, en tegnemaskine og Fandens Skrivepult.

Build-a-bear” > ”Build-a-book”
På Vejen Kunstmuseums nye, store, luftige atelierloft er der åbne værksteder for alle nysgerrige. Her handler det helt lavteknologisk om de mange muligheder i bogens verden. Bøger er i dag lette at købe, men hvor svært kan det være at lave sin egen bog?! Vejen Kunstmuseum inviterer til ”build-a-book”/byg din egen bog.
Vi udfordres alle til at udtænke og gennemføre vores helt egen bog med al den finurlige finish vi kan finde på, og måske inspireres til undervejs. Havde du mon drømt om at forsyne indersiden af din bog med vilde kranier i klistermarmor med forgyldt tornekrone?! Lige noget for drenge og piger med hang til det vilde! Alternativt kan siderne forsynes med yndige blomsterranker. Begge dele kan ses i de fine bøger, som Axel Hou selv har indbundet for omkring 100 år siden, og som netop nu er udstillet på Vejen Kunstmuseum.
Værkstedet ledes af billedkunstner Sophus Ejler Jepsen sekunderet af museets gode hjælpere.

Psykedelisk klistermarmor
Axel Hous bøger er smykket med udsøgt specialmønstret papir, som han klart har nydt at lave. Måske kender du klistermarmor fra fine, gamle bøger? På plakaten for Efterårsferieværkstedet ses nogle af mønstrene i landskabet, hvor logo-figurerne Magenta & Graf gemmer sig i løvværket fra omslaget til en af Axel Hous fineste bogudgivelser. Inde i huset kan man se et klassisk billede af bogtrykkeren ved det, der en gang var håndarbejde, og som i dag klares af maskiner – men ikke på atelierloftet i uge 42! Her sker alt ved håndkraft, og en særlig mulighed byder sig til takket være Gunna og Gunnar Kjeldstrøm. De har sagt ja til at komme og vise arbejdet med klistermarmor og bogbinding. Nu er det kun fantasien og håndelaget, der sætter begrænsningerne. De psykedeliske bueslag kan blive til skove, drømmende landskaber og meget andet!

    Hovedværket blandt de indbindinger, der vises på 2012-udstillingen på Vejen Kunstmuseum, er Axel Hous udgave af Snorre Sturlasons ”Kongesagaer”. Forsatsens klistermarmor er trukket til iøjefaldende kranier med tornekroner af forsænkede, forgyldte små firkanter. Udenpå ses et par af Hous karakteristiske klistermarmorark, hvor han har leget med cirklen som motiv.

Kom og se, hvor let det er at lave din egen bog og se hvordan du kan lave form og indhold lige som du ønsker det. Det er GRATIS at være med - så længe plads haves! Måske får du også gode ideer af at se, hvad andre finder på!
Axel Hous indbinding af Henrik Ibsens 1907-udgivelse af ”Terje Vigen” er omhyggeligt dateret 1908 og udført hos Petersen & Petersens bogbinderi.    
  Axel Hou fik udført indbindingen af sine tre bind af Julius Langes skrifter hos Petersen & Petersen. Forsatspapirets midte står som en strålende blomst mellem to meander borter, der snarere ser ud til at være malet end trykte.  

Lidt servering
Blandt de gode hjælpere er der også kommet tilbud om at bage kage. Det gør det muligt på værkstedsdagene at tilbyde kaffe/te/saftevand og kage for 10 kr. pr. sæt. Pengene går til materialer og det videre arbejde på atelierloftet.

Museets gode hjælper, Henning Ranum, har bygget et camera obscura så stort, at en lille familie kan gå ind i det og opleve, hvad der sker i et bokskamera. Sid stille og se billedet komme ind gennem hullet og blive til på bagvæggen – på hovedet! Det sætter et perspektiv på mobiltelefonens hurtige billeder! Han har også lavet Fandens Skrivepult, hvor vi opdager, hvor svær kommunikationen kan være mellem øje og hånd, når man tegner via et spejlbillede! Det skal prøves for at forstås… Slutteligt ”bor” billedhugger Henrik Mennés enorme tegnemaskine endnu på museet. Her kan lege med konvertering af en enorm tegning til et traditionelt A4-ark. ”Blyanten” er en metalstang man fører rundt på det afmærkede felt.

 
 



Klik her for at bladre i Chr. Christensens reklametryksag fra 1916.




Klik her for at bladre i Chr. Christensens og Axel Hous udgave af Blichers jyske digte.




Klik her for at bladre i ”Lille ____”




Klik her for at se, hvordan et bogprojekt går ud til kommunens skoler