Kvindetoget til Amalienborg i 1915
og kampen for politisk stemmeret 1886-1915


Fyraftens Fordybelse den 15. oktober 2023 kl. 16

Den 5. juni 1915 om formiddagen var København på den anden ende. Sporvognene og gaderne var fyldte med kvinder, som var på vej for at deltage i kvindeorganisationernes arrangerede kvindetog til Amalienborg. Anledningen var, at Kongen den dag ville underskrive den nye grundlov, som gjorde kvinder til demokratiske medborgere. 10-12.000 gik gennem byens gader for at markere, at de nu efter 30 års kamp endelig havde fået politisk stemmeret.

Vejen dertil havde været lang. Fra de første lovforslag og underskriftindsamlinger i 1880’erne, der advokerede for, at kvinder skulle have stemmeret til en stor folkelig landsdækkende mobilisering på spørgsmålet i 1910’erne.

Forrest i kampen stod kvindebevægelsens to store organisationer Dansk Kvindesamfund og Landsforbundet for Kvinders Valgret, som i 1910 havde ca. 20.000 medlemmer og omkring 250 lokale kredse rundt om i landet tilsammen.

Den 15. oktober kommer Jytte Nielsen fra KVINFO til Vejen Kunstmuseum, hvor hun med udgangspunkt i Kvindetoget den 5. juni 1915 sætter fokus på kvindebevægelsens mobilisering og kamp for kvinders politiske medborgerskab. Hvordan det lykkedes kvinderne at gøre stemmeretsspørgsmålet til en folkesag, som kunne samle flere tusinder tilhørere til udendørsmøder med kvindesagens stjerner. Jytte Nielsen fortæller også om stemmeretsmodstandernes argumenter og deres forgæves forsøg på at forhindre en demokratisk udvikling. Og om de mindre sejre undervejs som fx valgret til menighedsråd og kommunalbestyrelser.

I forlængelse af Jytte Nielsens fortælling taler museumsdirektør Teresa Nielsen om kunstneren Anna E. Munchs banner til Dansk Kvindesamfund, der blev båret forrest ved 1915-processionen gennem Københavns gader.

Søndag den 15. oktober kl. 16-17.30 På Vejen Kunstmuseum
Entré: 75 kr. pr. person
Billetter: Kan købes i museets kiosk inden arrangementet eller online her.