Agnes Smidt - sønderjyde, kvinde og kunstner

Fyraftens Fordybelse den 15. november 2023 kl. 16

Allerede som barn drømte Agnes Smidt (1874-1952) om at blive maler. Selv om ønsket var fremmed for hendes familie, bakkede de op. Hun blev født, voksede op og boede det meste af sit liv i Lundsmark i det nordvestligste hjørne af Sønderjylland – på nær uddannelsestiden i København, omkring 1900-1906.

I hovedstaden gik hun på Kunstindustriskolen for Kvinder og på N. V. Dorphs Malerskole, hvor hun fik sine betydeligste kunstneriske påvirkninger. I de år fik hun et maleri og et par grafiske værker antaget på Forårsudstillingen på Charlottenborg. Hun lærte også fortælleteknik og sang hos skuespilleren Peter Jerndorff.

Hjemme i Lundsmark kunne hun tjene til livets ophold ved at male portrætter og holde oplæsningsaftner. Fra 1911 kom hun i kontakt med den grundtvigianske menighedshøjskole Liselund ved Slagelse, hvor hun var et par gange om året resten af livet. I skolens park er der adskillige mindesten hugget af museets hovedperson, billedhuggeren Niels Hansen Jacobsen.

Agnes Smidt var en markant skikkelse i Hviding Sogn – dels på grund af sine malerier, og især på grund af sin personlighed. Hun udstrålede stor åndelig styrke, og alle, der mødte hende, blot en enkelt gang, huskede hende.

Efter Genforeningen startede hun en slags højskole, hvor eleverne om formiddagen modtag undervisning, og om eftermiddagen arbejdede hos sognets landmænd. Den fungerede i nogle år men lukkede, da landbrugskrisen gjorde det vanskeligt at få eleverne placeret.

Under depressionen i 1930'erne startede hun en arbejdslejr for arbejdsløse – atter med fysisk arbejde halvdelen af dagen og åndelig føde for resten. Agnes Smidt blev således kendt både som skolemenneske og som maler, og hun var en person, der altid delte vandene.

Billetter til arrangementet à 75 kr. kan købes på Vejen Kunstmuseum, online på billet.vejenkunstmuseum.dk eller ved indgangen den 15. november.

Onsdag den 15. november kl. 16-17.30
På Vejen Kunstmuseum
Entré: 75 kr. Billetter: Kan købes i museets kiosk inden arrangementet
eller online her.