Kunstnerforedrag ved Albin Werle

Fyraftens Fordybelse den 21. februar 2024 kl. 16 på Vejen Kunstmuseum

Har du set den aktuelle udstilling på Vejen Kunstmuseum med ung keramik? Hvis ja, har du så set de gådefulde, spillignende elementer skabt af Albin Werle? Han arbejder i sin praksis med tre ufravigelige krav:

• Værket skal være relevant for hvem end der ser på det.
• Værket skal kunne ses mange gange – uden at være trættende.
• Værket skal give en følelse af ro og hjemlighed, samtidig med at det inspirerer og vækker en nysgerrighed.

Onsdag den 21. februar 2024 fortæller Albin Werle til årets første Fyraftens Fordybelse på Vejen Kunstmuseum om sin kunstneriske praksis og om sit bidrag i form af to keramiske værker til museets julekalenderudstilling, ”Kunstnerkeramikken NU!”.

Til ”Kunstnerkeramikken NU!” har Albin Werle skabt “Game for a Future Artificial Intelligence”, der består af figurer støbt i porcelæn. På den ene side er der på figurerne malet planter med klassisk koboltblå, på den anden side er der gådefulde objekter. Figurerne er dele af en større samling, der kan ses i en af de store vægmontrer.

Albin Werles “Game for a Future Artificial Intelligence”, som kan ses på Vejen Kunstmuseum indtil den 14. april 2024.

Albin Werle fortæller om “Game for a Future Artificial Intelligence”, at det kan betragtes som et spil der findes i fremtiden. I sin nuværende form er det et slags puslespil, hvor nogle af brikkerne findes som porcelænsfigurer, og resten som imaginære objekter i kunstnerens hjerne. Det er en invitation til en fælles spildesign-proces, rettet mod en (indtil videre fiktiv) fremtidig AI, kraftfuld nok til at simulere alle tidligere begivenheder og personer, inklusiv kunstnerens tanker.

Om sin keramik siger Albin Werle: ”Jord og vand forenes til ler. Vi indsamler og bearbejder leret, former det og hærder det med ild. Ved at forme det indbyder vi en vilje til at tage ophold i det, en ånd i lerets indre. Det bliver en villende ting. Den villende ting er ikke levende, men er heller ikke død. Den kan ikke tænke eller bevæge sig, men den evner at bevæge menneskers kroppe og tanker.”

Til Fyraftens Fordybelsen vil Albin Werle derudover fortælle om sin kunstneriske praksis, der befinder sig et sted mellem lege, spil og spådomme i form af fine tegninger, magiske kort, trylleri, besværgelser og gode materialer. Desuden arbejder han som scenograf til interaktivt teater og performance.

Werles værker kan betragtes som systemer af billeder, der, som tarotkort, kan aktiveres på forskellige måder af museumsgæsterne. Nogle gange aktiveres de gennem handlinger, nogle gange gennem tale, og nogle gange med tanker. Når de ikke aktiveres, kan de kigges på, nydes og bruges til reflektion.

Jeg prøver at skabe smukke billeder, der minder om barndommens eventyr og magi, og giver beskueren en følelse af genkendelighed og tryghed, hvor de føler “hvor har jeg set dette før?”. Det gør jeg, fordi jeg tror at beskueren kan se på billedet på en anden måde, når tryghed, nysgerrighed og leg er aktiveret, fortæller billedkunstner Albin Werle.

Kom og få et indblik i den kunstneriske proces og tankegang, der ligger bag nogle af de værker, du lige nu kan opleve på Vejen Kunstmuseum – under kunstnerforedraget har gæsterne desuden mulighed for at stille spørgsmål til billedkunstnerens verden, værker og arbejdsmetoder.

Fakta:
Albin Werle er født i Sverige i 1987, uddannet billedkunstner ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2018 og bosat i København.

Kunstnerkerkeramikken NU! Kunstnerkeramikken NU! er julekalenderudstillingen fra 2023 på Vejen Kunstmuseum. Udstillingen, der mønstrer et udsnit af den aktuelle kunstnerkeramik, kan ses indtil den 14. april 2024. Kunstnerkeramik bruges om den keramik, der laves af kunstnere, der ikke er faglærte på feltet. De er ikke uddannede keramikere, men har enten tillært sig de faglige arbejdsgange, eller arbejder sammen med dygtige fagfolk.

I Niels Hansen Jacobsens atelier perspektiverer værkerne i udstillingen den keramik, som han måske ville have lavet, om han havde gået på Kunstakademiet i dag. Da han var elev i 1880’erne var der ingen keramikafdeling. Det glaserede stentøj mødte han først, da han i 1890’erne var bosat i Paris – og det blev en livslang besættelse! Sammen med J.F. Willumsen grundlagde han dér den danske stentøjstradition.

Niels Hansen Jacobsen er omdrejningspunktet på Vejen Kunstmuseum. Han var uddannet billedhugger fra Kunstakademiet i København på en tid, hvor der endnu ikke var en særskilt afdeling for keramik – ler var primært et materiale, som man brugte til at modellere skulpturer op i inden de blev støbt i gips og forhåbentlig siden foreviget i bronze eller sten.

Mens han var bosat i 1890’ernes Paris, mødte han den højtbrændte keramik – stentøjet – og fik dermed mulighed for at arbejde med en helt anden farvepallet til sine skulpturelle værker. En tid levede de side om side – hans arbejde med skulpturen og med keramikken, men fra hans sidste store skulpturgruppe ”Livets Spil” blev til i 1930’ernes midte, hellige han sig keramikken.



Om arrangementet:

Onsdag den 21. februar kl. 16-17.30
Entré: 75 kr.
Billetter kan købes i museets kiosk inden arrangementet eller online her.

BEMÆRK: Gratis adgang for unge under 18 og studerende med et studiekort

Arrangører: Folkeuniversitet i Vejen og Vejen Kunstmuseum