KLIK HER for at downloade Påske-ord-jagten 2021. Den finder sted på Museumspladsen i Vejen.


”Som fynbo vælger jeg PORTEMONNÆ, fordi det har sådan en dejlig fynsk klang og minder mig om min gamle farfar.” siger Casper Rasmussen, der har ansvar for afdelingen for Kultur & Fritid i Vejen Kommune.

          
”Ingen skal beklikke min oprigtige begejstring for projektet.” Siger Pernille Vestergaard, som du møder i telefonen, om du ringer til Vejen Kunstmuseum.

          
“Giv gerne dit besyv med.” siger Egon Fræhr, der er borgmester i Vejen Kommune.

          
”Mange ord går i disse år i glemmebogen, og nogle ord kommer helt i SKAMMEKROGEN – men ordet SKAMMEKROGEN behøver nu ikke henvises til SKAMMEKROGEN.” siger Charlotte Thomsen, der er medarbejder i afdelingen for Kultur & Fritid i Vejen Kommune.

PÅSKENs ordjagt på Museumspladsen

Af Teresa Nielsen, museumsdirektør

Vi krydser fingre for dejligt Påske-vejr. Til Påsken 2021 har vi valgt at lægge de fælles aktiviteter ude under åben himmel. En af Påskens traveture kan gå om Museumspladsen, der byder på en del kunst – og en oplevelse med truede ord. Det har ingen hast. Ordjagten starter i Påsken, men bliver i de kommende måneder et permanent tilbud – en udendørs opgavejagt. Er der travlhed på pladsen, kan man komme igen en anden dag.


RESERVAT FOR TRUEDE ORD
I forlængelse af partnerskabet med Nivaagaards Malerisamling tager vi – som i Vinterferien – fat i den fælles bank af truede ord. På Museumspladsen etablerer vi en filial til reservatet i rododendronhaven i Nivå. Her planter vi de sære, gamle ord, der skønnes at være på vej ud af det danske sprog. Tanken er, at folk på vej forbi skiltene stopper op, læser ordene og i tankerne tager dem med hjem – bringer dem forhåbentlig i brug i skrift og tale, så nogle af dem atter kan få en plads i daglig tale.

Hvor sære er disse truede ord? Et praj kan man få ved at se, om man kan forstå denne sætning, hvor 16 af PÅSKENS 36 ”nye” ord er klemt ind:

”Hvem bliver ikke BJERTAGET af et DUSIN FORRYKT KNEVRENDE LANGMODIGT UTIDIGE VÅRHARER, der iført RØJSERE er sat i SKAMMEKROGEN med et VASKEBRÆT, mens de BRØDFLOVE KOKET VÅNDER sig over at skulle TVÆTTE – og helt uden at få en PÅTÅR til opgaven og ej heller en SAMFUNDSHJÆLPER til flasken?!”


SKILTE MED TRUEDE ORD PÅ MUSEUMSPLADSEN
Her øverst i højre spalten kan man senest fra tirsdag den 30. marts hente opgavearket til turen rundt på Museumspladsen, hvor der 12 steder vil være skilte med truede ord og en opgave, der skal løses.

Det er oplagt, at ordene – som skiltene i en fin gammel botanisk have – skal have plads på de klassiske porcelænsskilte. Et parti er det lykkedes at få til Vejen fra den eneste danske leverandør, der var til at opdrive. De skal selvfølgelig males af kyndige porcelænsmalere… og hvor finder man dem?! Her i Vejen er hjælpen ofte lige ved hånden: En opringning til Ann Røge Nielsen på Knudepunktet gav pote – selvfølgelig har mødestedet for aktive ældre også et porcelænsmalerhold. Og selvfølgelig var der et par stykker, der gerne ville bruge en eftermiddag på at lave ord-plante-skilte til Museumspladsen. HURRA og tak!


HVEM OG HVILKEN SKRIFT?
Hvordan kommer de 36 nye ord bedst ud i verden og tilbage i sproget? Et ejerskab kunne være en god begyndelse. Mails blev sendt afsted til museets bestyrelse, museets personale, medlemmerne af Vejen Byråds udvalg for Sundhed, Kultur og Fritid, de kommunale medarbejder, der er engagerede i museets drift samt bormester Egon Fræhr og kommunaldirektør Ole Slot.

Beredvilligt har hver af dem taget ejerskab til ét af de 36 ord. Og så gik arbejdet i gang: De har hver leveret en sætning, der kan være med til at bringe deres ord til live og retur ind i vores hverdagssprog – eller sikre os en god historie, så vi kan huske dets betydning. Dernæst har de med hver deres håndskrift givet porcelænsmalerne arbejde. De truede ord kommer til at stå på skiltene med de forskellige bidragyderes personlige håndskrift. Slutteligt er der også indsamlet fotos af dem, der har taget et udvalgt ord til sig, mens de holder deres håndskrevne ord. I spalten her til højre samt på museets instagram og facebook følger gradvist deltagernes tanker om de truede ord og eksempler på, hvordan de kan komme i spil i daglig tale.


1. Bjergtaget ”Ser jeg noget der er så smukt, at det giver mig åndenød og får mig til at glemme tid og sted - da er jeg bjergtaget.” siger Dorte Lehmkuhl, der er tilknyttet museets formidling. 2. Plovmand ”For en plovmand kan du få vores ’Du & Jeg-middag’ om onsdagen i Restaurant Skibelund Krat.” siger Maria Birkholm fra museets bestyrelse og medejer af Hotel Skibelund Krat. 3. Kuskeslag ”Om efteråret står kuskene i Dyrehaven og varmer sig med kuskeslag, mens de venter på kunder.” Siger maleren Maria Wæhrens, hvis udstilling har stået uset hen i museets Skibelundsal.


FOKUS PÅ ORD, SPROG, HÅNDSKRIFT & TYPOGRAFI
Meget af Vejen Kunstmuseums formidling taler ind i skolens største fag: DANSK. Hver gang et nyt forløb af ”ABC på museet” udbydes, går der få dage inden ti nye 1. klaser er tilmeldte. Lidt på samme måde gik det, da museet den 23. januar udbød den første portion tre-stavelses-ord til nedfældning i ORDSTRØMMEN i Museumspassagen. Over 60 ord er allerede adopteret af engagerede mennesker fra Vejen. Og resten af landet, ja helt op til Grønland!

Nu kommer ”Reservat for truede ord” til som endnu et fokus på ordene, det sprog, som vi bruger hele tiden i tale og på skrift. I ABC-forløbene skaber hver klasse et eget alfabet, som eleverne formgiver. Deres helt personlige bogstaver digitaliseres. Hjemme og i klassen kan de skrive med klassen helt eget alfabet, hvor Sara måske har bidraget med S’et og Omar med O’et.

Forskningen fortæller, at vi husker bedst, mens vi skriver i hånden. Håndskriften skal vi også passe godt på. Den får sin plads i mange forskellige varianter i denne portion af blomsterskilte med truede ord – god påske og god tur på vandring i ordblomsternes have i Vejen!