Hent printbar EGNSBETON flyer her

1) BUESLAG PÅ PARKERINGSPLADSEN VED REMA 1000, VEJEN
Da billedhugger Esben Klemann først på året 2013 var på tur i Vejen Kommune for at finde lokaliteter til sine egnsspecifikke skulpturer, var dette det første sted han pegede på. På fortovs-øen midt i parkeringspladsen indbød de yderste fliserækker til et værk.
  Skulpturen er støbt i en flamingoform, hvor Esben Klemann har lavet en negativ form ved at grave sig ind den store flamingoklods. Det står enhver frit for at se og opleve, hvad de vil i bueslaget, der vokser mellem to fliser af samme format som dem, der er taget op for at give plads til skulpturen. Er det en betonregnbue, måske den berømte regnbue Bifrost fra den nordiske mytologi, måske en bugtning på den lange Midgårdsorms slangekrop eller måske Loch Ness-uhyret, der skyder ryg på parkeringspladsen i Vejen?
Vejledende gps-koordinater: 55.478232,9.140338

2) PULLERT I LINDEGADE, VEJEN
Billedhugger Esben Klemann forholder sig til byens rum og de steder, hvor beton er en del af hverdagen. Han har lavet variationer/mutationer af broelementer, afspærringsklodser, fliser og meget andet. Helt tæt på Vejen Kunstmuseum fik han i Lindegade i enden op mod Nørregade øje på rækken af pullerter.
  Det stod ham lige for at lave et indgreb. Den nye pullert holder de samme proportioner som de øvrige i rækken, men gør noget andet. Funktion er der fortsat, men pullerten er blevet en lavmælt skulptur, der på nært hold i den rå betonoverflade byder på en rig stoflig, skulpturel oplevelse – og hvad sker der med formen? Den er i negativ skåret ned i en lang flamingoklods, hvor Esben Klemann med en modelleret varmetråd gradvist åbner den plads, der siden er blevet fyldt med beton.
Vejledende gps-koordinater: 55.477153,9.138882

3) BÆNK NORD FOR PERRONTUNNELLEN, VEJEN STATION
 
Esben Klemann har blik for steder, hvor et lille indgreb gør en stor forskel. Ved de første møder til EGNSBETON fik han på Vejen Station øje på, at perrontunnellens betonkant mod nord skråner ned til en brat afskæring. På stedets præmisser har han lavet en bænkkonstruktion, der får det til at se ud som om, tunnelkanten vokser videre. I fint samråd med DSB og Vejen Kommune blev det aftalt, at det gamle jerngelænder kunne fjernes, fliser og SF-sten tages op, og det nye element sættes ned – forudsat det med kran kan flyttes igen. Derfor vokser bænken op midtfor, så løftestropper kan lægges under. Netop her på et trafikalt knudepunkt, hvor mange dagligt passerer, mødes og venter, kan det skulpturelle element blive en god samlingsplads – og tilføre det offentlige rum en lille ekstra oplevelse.
Vejledende gps-koordinater: 55.475827,9.136714
 

4) MUTERET KANTELEMENT VED VEJEN IDRÆTSCENTER
På et befærdet strøg med færdsel til og fra Vejen Gymnasium, folk på vej mellem Vejen og Askov og de hundredvis af brugere, der dagligt går i Vejen Idrætscenter, fik billedhugger Esben Klemann i foråret 2013 øje på en række helt almindelige masseproducerede betonsten i kantforløbet ved den lille kunststofbane. Netop dér var det for ham oplagt at gribe ind med en lavmælt skulptur, der afløser fem af de almindelige kantsten. Han har givet stedet en deformering, en bølgende form, der vokser op fra den jævne kant, falder ned i et niveau, der letter adgangen til kunststofbanen, vokser op igen og fortsætter i de almindelige sten. I den underfundige leg med det velkendte giver Esben Klemann stedet en nye oplevelser og en rigere stoflighed, for beton kan støbes til meget andet end vinkelrette, jævne flader.
Vejledende gps-koordinater: 55.474643,9.120803


5) HOFFMANN-KLODS PÅ PARKERINGSPLADSEN VED
VEJEN IDRÆTS-CENTER

Hoffmann-klodsen står ikke længere ved Vejen Idrætscenter. De var midlertidige udlån fra kunstneren. De var i 2016 udstillet ved Pakhuset i Ikast og kom først på året 2019 retur til Vejen, hvor de indgår i hegnet omkring byggepladsen ved opførelsen af den nye sydlige museumslænge.


På parkeringspladsen står en stribe Hoffmann-klodser, der kan flyttes, om de afspærrede felter skal ændres. De er specialfremstillet til Idrætscenteret som en forenklet variant af de afspærringsklodser, der bruges ved byggeri. Men kig godt efter: Et sted i rækken opstår der uro, et fremmedelement har sneget sig ind. Billedhugger Esben Klemann har til projekt-EGNSBETON udlånt en af sine muterede Hoffmann-klodser. Det er en skulptur, der opfylder alle krav til afspærringselementet: Plads under til palleløfter, øjer til krankroge og huller til opsætning af skilt. Dertil har klodsen en kunstnerisk kvalitet i sin særlige finish. I den store flamingoform, som han støber i, har Esben Klemann givet siderne en sitrende stoflig struktur – tag lige turen forbi og kig nærmere på den levende overflade!
Vejledende gps-koordinater: 55.475166,9.12127
 

6) EN FÆTTER TIL VANDHANEN PÅ TORVET VED GESTEN SKOLE
På tur rundt i Vejen Kommune først på året 2013 ledte billedhugger Esben Klemann med sit særlige blik efter steder i hverdagens byrum, hvor der allerede var betonelementer. Ret systematisk gik jagten på uventede og relativt undseelige steder, hvor hans betonskulpturer ofte ganske underspillet kan gribe ind og bidrage med nye vinkler.
    På torvet ved Gesten Skole så han på de mange pullerter, men fik pludselig øje på brandhanen, der stod ret umotiveret helt for sig selv. Dens form satte han sig for at mime. Han tog brandhanens proportioner, men gjorde noget helt andet. I flamingoformen, som skulpturen er støbt i, har han med en elektrisk varmetråd skåret en sitrende stoflig overflade – det er som om brandhanen har fået en slags skygge. Nu er der to ”brandhaner” at springe buk over!
Vejledende gps-koordinater: 55.525536,9.207943

7) ET HUL I ØEN VED DAGLI’ BRUGSEN I BÆKKE
Længe har Esben Klemann drømt om at lave et dybere skulpturelt hul, end det, der nu kan ses på fortovet i Glejbjerg, 9. På den hævede fliseø uden for Dagli’ Brugsen i Bække så han sit snit. Hullet er placeret på ingenmandsland, et areal, som folk går udenom. Som en indhegnende hæk har det dybe hul fået en stram kvadratisk kant, som skulle holde de fleste væk. Omhyggeligt har han målt op, så værket fylder et kvadrat der passer med de 3 x 3 fliser, der ligger i modul mellem chausséstensbåndene. I flamingo har han modelleret det, der svarer til luften i hullet og sat det midt i en trækasse, der hos entreprenør Frisesdahl i Askov blev fyldt med beton. Da den var størknet blev flamingoen brækket ud af hullet. Betonklodsen blev højtryksspulet og stod klar til opstilling.
Vejledende gps-koordinater: 55.570099,9.13757


 

8) EN PULLERT VED BRØRUP STATION

Pullerten står ikke længere ved Brørup Station, da det viste sig, at den var i vejen for bustrafikken.


I foråret 2013 stod Esben Klemann ved Brørup station i et beton-eldorado ved tunnelen til fodgængere og cyklister. Dér er trapper, ramper og rør af beton, men det blev for meget, han blev lammet! Henne ved busholdepladserne står en del pullerter/borner, og dér var der luft til et lille, undseeligt indgreb.
  Allerhelst ville han placere sit bud på en pullert ude på øen mellem busholdepladserne, men det kunne ikke lade sig gøre, for den ville stå i vejen, når busserne skulle ud. I stedet har han erstattet én i rækken af pullerter ved stationsbygningen. Esben Klemanns pullert muterer i en spiralbevægelse fra en stor cirkulær sokkel over en snegleform til et langt, tyndt rør, der i masse og højde skiller sig ud og indirekte sætter fokus på rækken af almindelige pullerter. Vejledende gps-koordinater: 55.482834,9.015926

9) ET HØJT HUL I FORTOVET VED HOTEL GLEJBJERG
Hvad sker der?! Billedhugger Esben Klemann anede ikke, at han i 2013 skulle komme til at sætte et hul i fortovet ude foran Hotel Glejbjerg! Hullet er et værk, som Esben Klemann i 2011 lavede til skulpturprojektet Sculpture-by-the-Sea. Langs Århus-bugten så han, at strandpromenaden bestod af store fliser på 79 x 62 cm. I sit værksted lavede han en stor flamingoform, der kunne rumme formatet af to fliser. Over fliseformen skar han en fordybning, der svarer til kanten over flisen og nedenfor lavede han et hulrum svarende til siderne af hullet. Beton blev hældt i formen, den størknede og flamingoen blev brækket af. Når skulpturen står frit på jorden, er den omkring 75 cm høj. Hulskulpturen har en makker, en betonbunke hen over tre fliser, der ligger på det ovale torv ved Fakta i det nordlige Holsted. Vejledende gps-koordinater: 55.559521,8.824889
 
   

10) EN BETON-BUNKE PÅ TORVET VED FAKTA I HOLSTED N

Betonskulpturen står ikke længere på torvet i Holsted, da den var et midlertidigt udlån.


På det ovale torv ligger en betonbunke i en af de grålige baner af chaussesten. Bunken lavede billedhugger Esben Klemann i 2011 til skulpturprojektet Sculpture-by-the-Sea, der finder sted ved Århus-bugten hvert andet år. Han bemærkede, at strandpromenadens fliser er de store på 79 x 62 cm. I værkstedet lavede han forme til tre fliser. Hen over dem modellerede han en bunke, hvis ovale midterbjerg minder om en revet japansk have. Formen brydes af bølgede bånd, hvis sitrende form minder om østersskaller. I Århus skiftede han to andre fliser ud med ét støbt element, hvor han lavede et hul med en høj kant omkring. Den skulptur er også blevet en del af EGNSBETON, og er nedfældet ude foran Hotel Glejbjerg, men helt inde ved væggen, så ingen falder i hullet, der er et hyggeligt gemmested for en flok børn!
Vejledende gps-koordinater: 55.511021,8.917755

       

11) EN BÆNK-SKULPTUR VED HOLSTED STATION
    På tur i Vejen Kommune først på året 2013 gik Esben Klemann rundt om Holsted Station. Perronernes SF-stensbelægning sprang ham i øjnene. Den ville han gerne arbejde sig ned i, men Banedanmark kan af sikkerhedshensyn ikke tillade opstilling på perronarealerne. En konstruktiv dialog med DSB resulterede i en aftale om, at Esben Klemanns ønske om at passe en skulptur ind mellem de kantede SF-sten kunne ske på øen øst for stationen. Han har lavet et skulpturelt element, der leger med tanken om, hvad der ville ske, om SF-stenene muterede og hele belægningen løftede sig. Den stærke beton kan fint tåle, at skulpturen bruges som bænk, hvad den også lægger op til her, hvor folk står og venter. Formen er lavet i flamingo. De glatte flader er, hvor Esben Klemann har foret formen med tape.
Vejledende gps-koordinater: 55.48497,8.914786  

     

12) ET PAR BRØNDDÆKSLER PÅ ENGEN VEST FOR SKODBORG KIRKE

Brønddækslerne ligger ikke længere over brøndene på marken, da ejeren ønskede de almindelige dæksler retur.


Det var sin sag at finde et sted i Skodborg, som det for Esben Klemann gav mening at arbejde videre med. På vej forbi marken vest for kirken, hvor målet var Niels Hansen Jacobsens mindesten, råbte han pludselig STOP. Han havde fået øje på brønddækslerne. Omhyggeligt tog han mål. På værkstedet lavede han i et par tykke flamingoplader et par cirkulære forme. Den ene er præget med et let, sitrende ornament, som et spor trukket i flødeskum. Den anden har yderst en cirkulær forhøjning og inderst en meget højere form, der i regnvejr vil blive til et fuglbad/et trug til hesten. Brønddæksler har standardmål og en maksimumsvægt, da de skal være til at flytte. De konkrete krav udfordrer Esben Klemann på en god måde. For ham giver det en ekstra dimension at medtænke de praktiske arbejdsgange og nytteværdi.
Vejledende gps-koordinater: 55.418946,9.150774

     

13) EN SAMLING HOFFMANN-KLODSER VED RØDDING HØJSKOLE

Hoffmann-klodserne står ikke længere ved Rødding Højskole. De var midlertidige udlån fra kunstneren. De var i 2016 udstillet ved Pakhuset i Ikast og kom først på året 2019 retur til Vejen, hvor de indgår i hegnet omkring byggepladsen ved opførelsen af den nye sydlige museumslænge.


Esben Klemann har til EGNSBETON udlånt nogle af sine mutationer af de velkendte Hoffmann-klodser, der bruges ved byggeri. De opfylder de konkrete behov: Palleløftere kan gå under, krankroge kan sættes i øjerne for oven, og skilteholdere kan sættes i de lodrette huller.
    Overflader og masse har han givet usædvanlige reliefeffekter og gennembrydninger. Én har en bølge i maven og en anden har for oven en rende som Grand Canyon fra den ene ende til den anden. På betondækket ved højskolen står yderst seks store klodser, der er støbt i 2010. Ved væggen står tre korte klodser fra 2008. Den med to runde huller var en del af udstillingen KUBIK PARKERER, hvor en gruppe billedhuggere viste skulpturer på lejede P-pladser i København. Som et skilt fastgjorde Esben Klemann et trærelief over klodserne. Vejledende gps-koordi-nater: 55.369808,9.05178

14) EN MUTERET KANTSTEN VED ØSTER LINDET KIRKE
I Øster Lindet var der ikke mange betonarealer for Esben Klemann at gribe ind i, men ved parkeringen over for kirken og tæt på Landsbyhuset fik han øje på den usædvanlige måde, betonkantstenen er tilpasset, så der er opstået to indhak med hver sit podede træ.
    Omhyggeligt tog han mål af det ene indhak og har i en stor træarmeret flamingoklods lavet én samlet form, der afløser de tilskårne betonelementer og tilfører stedet nogle nye og anderledes oplevelser. Hvem siger, at en kantsten skal være lav og lige? Den vigtigste funktion er vel at vise kant, hvad Esben Klemann har understreget ved fra begge sider gradvist at lade den skulpturelle form vokse op til en lang, jævnt høj bjergkam, der fint kan gøre det ud for en hvileplads, mens man venter på, at bogbussen dukker op. Vejledende gps-koordinater: 55.305454,9.14762