Fem skulpturer støbes hos entreprenør Frisesdahl
- og der laves en mock-up ved Vejen Station

Af Teresa Nielsen museumsleder, 19. juni 2013

I løbet af maj-juni har billedhuggeren Esben Klemann på sit værksted på Kulturfabrikken på Amager arbejdet med fremstilling af forme til fem af de nye værker, som han specialfremstiller til projektet EGNSBETON… og endog ”skræddersyr” til fem nøje udvalgte placeringer rundt om i Vejen Kommune.

Over en længere årrække har han perfektioneret sin helt egen arbejdsform, hvor han skærer støbeformen i flamingo indpakket i træ. De fem forme havde Vognmand K. Hansen sørget for at få fragtet fra værkstedet i København til entreprenør Frisesdahl i udkanten af Askov.

Klokken 7 mandag den 17. juni gik arbejdet i gang med at få forstærket formene, så de med sikkerhed kunne modstå vægten af betonen – for den største forms vedkommende omkring 1,5 ton beton!

Det viste sig at være en rigtig mandag, for der var nedbrud hos Unicon i Vejen, så der i stedet måtte tilkaldes en cementvogn fra Vojens. Det var noget af en oplevelse at se den mægtige vogn ankomme, vende og bakke ind med den lange arm/bakke, der skulle bringe den flydende masse ud i formene.

John laver armering til en af de mindre skulpturer.   Holdet venter på betonvognen.

Frisesdahls betroede medarbejdere, Christian og John, gik perfekt i spænd med Unicon-vognmanden, der ved fjernstyring stillede på betonleverencen. De startede med den største af formene. Det er en bænkagtig konstruktion, der – om alt går vel – skal stå på pladsen ved Holsted Station og er formgivet til præcis at passe ned i et felt i belægningen af de kantede SF-sten, der også er støbt i beton. Det kommer til at se ud som om belægningen løfter sig og bliver til den enkle skulpturelle form et sted i ingenmandslandet mellem brugsgenstand og kunstværk.

 
Esben ser til mens Christian og John passer påfyldning af den første og største af de fem forme   Gradvist fyldes den store form opDernæst blev der hældt beton i en lang, smal form, der skal anbringes som en del af kanten ude foran Vejen Idrætscenter i overgangen mellem forpladsen og den lille kunststofbane. Tredje fyldning var i den sære store kasse, der rummer en 60-70 cm høj buet form, der skal nedfældes på parkeringspladsen i Vejen ved Rema 1000. Den er nøjagtig tilpasset to fliser, der skal tages op så man i stedet oplever, at fortovet løfter sig i et bueslag – som om Loch Ness-monsteret eller Midgaardsormen krummede ryggen midt på fortovet!

 
Der fyldes beton i bunden af den lange, smalle form - den nye kant til ude foran Vejen Idrætscenter.   Christian følger vognen mens den flyttes for at kunne fylde næste form.


Den fjerde form, der blev fyldt er en høj slank kasse. Når den bliver pakket ud, vil man kunne se en pullert der skal opstilles i Lindegade i Vejen som afløser for en standartform, der står der i forvejen. Den sidste og mindste form er en skulptur, der mimer en brandpost men med sin helt egen skulpturelle form og overflade. Den skal opstilles på torvet i Gesten lige ved Gesten Skole.

 
Betonpåfyldning starter i formen til skulpturen, der skal stå i fortovet ved Rema 1000 i Vejen.

  Omhyggeligt afslutter John og Christian det, der bliver bunden af skulpturen - to flisefelter, der skal nedfældes i fortovet.

Mock-up af en EGNSBETON-bænk ved Vejen Station
Dagen sluttede med en tur til Vejen station for at lave en mock-up / en prøveopstilling for i fuldt format at vise fylden af den skulptur, som Esben Klemann gerne vil lave ved Vejen Station. Han vil lave et næsten usynligt indgreb, der forlænger perrontunnellens skrå kantform og samtidig giver en fin bænk til dem der venter. Godkendes projektet af DSB og Banedanmark forsvinder rækværket, og der bliver en samlet flade på elementets top. Siderne præger Esben Klemann med reliefvirkning i den flamingoform, som skal laves hen over sommeren til støbning allerførst i august.

 
Esben Klemann på vej til Vejen Station med de to lange sider af modellen til hans indgreb ved Vejen Station.   For at Banedanmarks kunstudvalg kan tage stilling til opsætning af betonskulptur ved Vejen station er her fremstillet en mock-up, en model.
 
De fem forme står klar i støbehallen hos Entreprenør Frisesdahl. 
 
Christian og John vibrerer betonen i formen til Idrætscenteret  

Cementleverancen ankommer.


Omhyggeligt fibreres den nyspåfyldte beton, så den med sikkerhed når ud i alle de modellerede former.


Alt for dig, de grønne er på vej - ja, her er de grønne ved at være færdige med dagens arbejde. Egnen er blevet fem skulpturer rigere!


Påfyldningen er afsluttet og cementvognen kører ud.


Set fra perronen tegner elementet sig som en forlængelse af perron-tunnellens form. Esben Klemann vil modellere en levende overflade. Rækværket skal fjernes. 

Billedhuggger Esben Klemann og fotograf Mette Mærsk er klar til at tage toget til Kbh. ovenpå en god dags arbejde.