Dannebrog udsat for geometrisk analyse

Maya Peitersen, der står bag projektet ”Dansk Standardpoesi”, havde på forhånd givet udstillingens titel DIAGNOSE. Et aspekt af begrebet diagnose er, at der udpeges en række særlige træk ved noget. Trækkene kan udpeges ved en person, men også, som det prøves her, ved en geometri.

Dannebrog udgør en helt bestemt geometri af røde felter og hvide baner med præcise størrelsesforhold. I værket Dannebrog udsat for geometrisk analyse, er særlige træk ved denne geometri udpeget og anvendt som udgangspunkt for foldninger af flaget. Med andre ord, flagene er blevet diagnosticeret – med diagnoserne Kant-Hjørne og Midter-Kant (
klik her for at se visuel forklaring på disse diagnoser) og med de navnløse, men mere komplekse rumlige figurer, foldningerne danner.Flag foldes. Opspændt i den ene ende hejses det til vejrs i flagstangens konstruktion af træ, øskner og line og her former vinden det til evigt skiftende, rumlige og relativt tilfældige figurer. Vindens formgivning af flaget tager ikke højde for flagets geometri, snarere til dets materielle forhold som vægt, træk- og slidstyrke.
Også når flaget hales ned foldes det – ved officielle lejligheder af to personer, der med langsomme og præcise bevægelser fører flagets hjørner sammen, idet de går frem og tilbage mod hinanden med løftede eller sænkede hænder, indtil flaget til sidst er en lille, firkantet pakke.

I værket Dannebrog udsat for geometrisk analyse foldes flaget også – dog på en ny måde. Her styres flagets folder af et stativ og foldningen relater sig til flagets geometri.

Cecilie Bendixen, juli 2015