Venedig – Vejen
En gæst i den faste samling – en dialog
I Skibelundsalen til den 26. november 2017

Kirstine Roepstorff og Niels Hansen Jacobsen – Biennalen i Venedig

Den danske pavillon på Venedig-biennalen er i år sat i scene af billedkunstneren Kirstine Roepstorff (født 1972), der er vokset op på landet omkring Fredericia. Hendes barndoms og ungdoms geografiske radius omfattede også Vejen. Troldespringvandets midterfigur, Niels Hansen Jacobsens skulptur ”En Trold, der vejrer Kristenkød” indgår i hendes værk ”Troll Haunting Little Death”, der i 2001 blev vist på udstillingen ”Take Off 20:01 – unge danske kunstnere” på kunstmuseet i Århus.

Som en direkte forbindelse mellem Venedig og Vejen har Vejen Kunstmuseum fået mulighed for at låne Kirstine Roepstorffs Trold til midlertidig præsentation midt i Skibelundsalen.

Under overskriften ”En gæst i den faste samling – en dialog” inviteres alle nysgerrige sjæle til at opleve denne stoflige tolkning af Niels Hansen Jacobsens hovedværk.

På et tæppe af sammensyede farver og stofligheder har Kirstine Roepstorff malet Troldens silhuet med glitrende spor af bevægelse – som billedhuggeren selv svøbte sit hovedværk ”Skyggen” i snirklede bevægelsesbølger – påsyede frynser, perler og masser af pailletter.

Den gæstende kunstner og museets hovedperson har noget særligt til fælles. For 79 år siden var billedhugger Niels Hansen Jacobsen blandt kunstnerne, der repræsenterede Danmark i Venedig!
Kommissæren for den danske Venedig-pavillon var i 1938 Leo Swane, direktøren for Statens Museum for Kunst, SMK. Han argumenterede for pavillonens tre kunstnere: Malerne J.F. Willumsen og Niels Larsen Stevns var repræsenteret med henholdsvis ni og elleve lærreder, mens man af billedhugger Niels Hansen Jacobsen alene viste ”Dryaden” – det bronzeeksemplar, der allerede dengang tilhørte SMK.

TROLDEN ved motorvejen
Stor set samtidig med at udlånsaftalen på Kirstine Roepstorffs ”Troll Haunting Little Death” faldt på plads, kom der fra Vejdirektoratet den glædelige nyhed, at Vejen Kunstmuseum er godkendt til opstilling af en brun seværdighedstavle ved motorvejen – jubiii!

Blikfanget bliver selvfølgelig Niels Hansen Jacobsens Trold som symbol på det unikke Troldespringvand. Fra 1923 til 1950’erne sprang det døgnet og året rundt med brand varmt vand. Som det eneste sted i verden fik Vejen Elværks bestyrelse den geniale idé, at kølevandet, der skulle svale de enorme dieselmaskiner kunne komme en tur ud om springvandet til afkøling. Indsigtsfuldt pegede billedhuggeren på sin da knap 30 år gamle trold som midterfigur. Kun den kan både gøre sig uden og med is – ”Vinterpels”, som billedhuggeren kaldte islaget! Flot, nu er Trolden en attraktion på linje med H.C. Andersens Hus og Odense Zoo.
Det ville nok have glædet billedhuggeren!


Foto: Pernille Klemp