Troldespringvandet er blevet fremtidssikret!

Her kan man følge nedbrydning og genopbygning

Takket være rundhåndet støtte fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formål har det været muligt at fremtidssikre Troldespringvandet ved at genopbygge fontænen med ajourført teknik og samtidig er de skulpturelle værker, tudserne og dragerne, ført fra den skrøbelige cement over i vejrbestandig bronze.
I efteråret 2009 afsluttedes det projekt, der var gået i gang først i juni 2008 - en nedbrydning og genopbygning af billedhugger Niels Hansen Jacobsens hovedværk, "Troldespringvandet". Det er byens og egnens vartegn, et stærkt billede på en initiativrig egns forståelse for en kunstners evne til at udnytte en given situation. Anlægget blev i 1923 skabt som kølebassin til Vejen Elværk. De vil sige, at det dengang sprang døgnet og året med brand varmt vand! Vinterens is forstærkede troldens udseende – den fik det billedhuggeren kaldte vinterpels, istapperne.

13.10.09

TROLDESPRINGVANDET 
I sensommeren-efteråret 2009 er arbejdet med Troldespringvandet genoptaget. Indledningsvis blev betonkanterne tilpasset og monteret. Her er arbejdet med afstøbning af de oprindelige kanter med de særlige former og de skævheder, som de havde. Dernæst kunne bronzefigurerne monteres og justeres – den endelige indstilling af tudserne på yderbassinets kant har måttet afvente inderbassinets afslutning. Hvor tidligere drager og tudser gik i et med kummens materiale skiller de sig nu ud i henholdsvis bronze og beton+oppudsning. Tilbage står justering af vandtilførsel og lignende samt det store arbejde med oppudsning omkring figurerne. Arbejdet forventes afsluttet inden årets udgang, men den endelige indvielse af Troldespringvandet vil først finde sted hen på året 2010, når det igen er tid til at danske springvand sættes i gang.

Status på renoveringen af Troldespringvandet
Da Rådhuspladsen er under omlægning, og ikke ville være tilgængelig til open-by-night den 1. maj 2009 henvendte Handelstandsforeningen sig til Vejen Billedskole gennem den ene af skolens undervisere, billedhuggeren Sophus Ejler Jepsen. Kunne der findes en kunstnerisk løsning på udsmykning af Rådhuspladsens indhegning? Hans bud var, at hans hold i Vejen Kunstmuseums projekt, ”Kunstnermøder” samt hans billedskolehold i Ungdomsskoleregi kunne være med til at lave en masse flotte bannere, så der kunne være et levende ungdoms-’statement’ på hver af de mange gittermoduler, der indhegner Rådhuspladsen. 
 

Resultatet var en flot opvisning med masser af energifyldte billeder. Nogle teenagere konstaterede i forbifarten den 1. maj om aftenen: ”De ser ret fede ud!” Hele aftenen dannede de ”back-drop” til den livlige strøm af gæster til open-by-nights mange aktiviteter. På en god placering i Nørregade foran bannerne og næsten lige overfor Lindegade havde Sophus Ejler Jepsen opsat Vejen Billedskoles stand med en stor, rød parasol, hvorunder der var indbydende borde og bænke. Dér kunne man sætte sig ved bøtterne med tuscher og for blot 5 kr. pr. stk. tegne og få fremstillet sit helt eget badge. Det gik der hurtigt rygte om, og ungerne kom strømmende til fra alle sider. Klogt konstaterede en dreng til sin kammerat: ”Her kan vi lave badges som dem, der ellers koster 20 kr. – og vi kan helt selv bestemme præcis hvordan de skal se ud, og for bare 5 kr.”! Det var sjovt at se, hvor forskelligt folk taklede udnyttelsen af det runde felt. Nogle lavede et badge for hvert bogstav i deres navn, andre havde super sans for at få deres initialer kringlet sammen, så de flot udnyttede det runde format.
Badgemaskinen var rødglødende aftenen igennem, og nåede at tjene 500 kr. ind, der samles sammen, så billedskolen på sigt kan købe endnu en computer – ud over dem, som der netop fra Nordea fonden er kommet 15.000 kr. i tilskud til at indkøbe! Mange tak for den gode opbakning!
De flotte bannerne var med til at skabe stemning på den ellers svært klemte Rådhusplads, men blev allerede samme aften taget ned og lagt på lager. Nu er de alle blevet gennemfotograferet, og kan ses igennem på museets hjemmeside. Et lille udvalg på 22 af dem har nu fået plads på byggepladsstativet på Museumspladsen.
 

Klik her for at se billeder af de bannere, der blev malet til Rådhuspladsen 

Status på renoveringen af Troldespringvandet
Det viser sig, at der desværre er opstået en del byggeskader på den støbte kumme. De skal nu udbedres. Det videre arbejde vil tidligst kunne genoptages hen i august måned. Da der ligger meget forskelligt byggemateriale på pladsen, og belægningen er meget ujævn, er det besluttet at bibeholde byggepladsstakittet, og så pryde det med nogle af de flotte bannere, der kunne ses på Rådhuspladsen til Open-by-night den 1. maj 2009.   
Der bliver jævnligt spurgt, hvornår Troldespringvandet igen står klart. Med vilje har der fra starten IKKE været sigtet mod en fast deadline. Med dette store projekt er det afgørende at få den bedst mulige løsning. Tingene må tage den tid, der kræves. Der kan derfor endnu ikke gives svar med en definitiv afslutningsdato.

Status på renovering af Troldespringvandet, februar 2009
Arbejdet med renoveringen af Troldespringvandet står stille frem til foråret sætter ind. Det havde ellers været planen, at projektet skulle have været afsluttet ved udgangen af 2008. Desværre viste det sig, at bronzestøberarbejdet var så omfattende, at leveringen blev udskudt med halvanden måned, og tidsplanen skred. Opstilling af telt, varmekanoner m.m. har været undersøgt, men da den slags er dyrt og kompliceret, og der ikke er nogen tvingende deadline i den anden ende, er det store projekt for en tid stillet i bero. 
 

Teresa Nielsen, museumsleder, februar 2009

07.10.08


30.09
.08


16.09
.08


08.09
.08


02.09
.08


01.09
.08


18.08.08


13.08.08


07.07.08

Beton bliver hældt ud i grundformen, som er det nederste fundament.


03.07.08


30.06.08


26.06.08

Efter montering af vandslangerne til dyserne i springvandet, skæres armeringsjern til og lægges på kryds og tværs inden den næste del af bunden støbes oven på.


25.06.08


24.06.08


20.06.08

Dagens opgave er støbning af de to ottekantede fundamenter, der skal ligge under den store bundplade til hele springvandet.


19.06.08


17.06.08


16.06.08


13.06.08

Der opsættes gitternet til jernarmering og den ydre forskallingsmur monteres. Allersidst på dagen afsluttedes med påfyldning af støbemasse, der kan stå og hærde weekenden over.


12.06.08

Arbejdet med støbing af den firkantede teknikbrønd til vandbehandling er i gang. Fundamentet blev støbt dagen før. Dagens opgave er opbygning af den indre forskalling og klargøring af metalnet til støbningen. Under udstøbingen er arbejdet nået ned i grundvandsniveau. Det er nødvendigt at have en pumpe i arbejde. Om morgenen stod vandet 30-40 cm højt i hullet.


11.06.08


10.06.08


09.06.08


06.06.08


05.06.08


04.06.08

 
03.06.08

 

 

 


 

 





 






Bannere til Rådhuspladsen – nu i udvalg på Museumspladsen
 



06.10.08


04.09.08

 

 

28.08.08

 



27.08.08

 

 





23.06.08



 



18.06.08