Den lille Havfrue
1901

Gips 1901.
Mål 104 x 59 x 50 cm.
Inv. 143.
Gave fra direktør O. Vang Lauridsen, Vejen.

Udstillinger
Separatudstilling i Den frie Udstillings bygning 1901.
Den frie Udstilling 1935.

Klik her for at bladre i 1901 kataloget

H. C. Andersens Eventyr
Hansen Jacobsen har skildret den lille havfrue fra H. C. Andersens eventyr. Eventyret handler om ulykkelig kærlighed og om naturvæsenets længsel efter sjælens udødelighed. Den lille havfrue gennemgår de forfærdeligste lidelser for at komme af med sin fiskehale, så hun kan færdes i menneskenes verden og vinde Prinsens kærlighed. Kun hvis han gifter sig med hende i en kirke vil hun få en udødelig sjæl. Det lykkes som bekendt ikke, prinsen bliver gift med en anden og på hans bryllupsdag må den lille havfrue kaste sig i havet, i den tro at hendes hjerte skal briste og hendes krop blive til skum på havet. Eventyret får dog en lykkeligere udgang. Luftens døtre tager hende med og lover hende en udødelig sjæl efter tre hundrede års gode gerninger.

Fred og idyl på havbunden
Hansen Jacobsens figur viser den lille havfrue, mens hun endnu har fiskehale, og alt ånder fred og idyl i det fantastiske rige under vandet. Hun sidder på en koralvækst og klapper en lille fisk, mens strømmen tager i hendes hår. I tredimensionel form skildrer han et stykke af teksten - beskrivelsen af havkongens slot hvor : De store Rav-vinduer bleve lukkede op, og så svømmede Fiskene ind til dem, ligesom hos os Svalerne flyve ind, naar vi lukke op, men Fiskene svømmede lige hen til de smaa Prindsesser, spiste af deres Haand og lode sig klappe.

På et gammelt fotografi, der hænger i en affotografering i billedhuggerens stuer i den nordlige ende af Vejen Kunstmuseum, ser man Niels Hansen Jacobsen og hans hustru Anna Gabriele i deres atelieret i Paris, 65 Boulevard Arago. Over og omkring døren hænger en række af billedhuggerens keramiske masker. Øverst ses hans model til en fontænemaske, som han kaldet "Havuhyre". Den udførte han siden i sandsten og den er i dag indfældet i et hjørne på Museumspladsen, Vejen. Nedenfor hænger to eksemplarer af "Efterårsmasken", og bag Gabriele anes en af hans børnemasker. Ved en høj kavalet er hun i færd med at modellere en lille skål, mens billedhuggeren selv er optaget af "Den lille Havfrue", som han udstillede i 1901. På bordet bag ham anes et par små udkast til monumentet "Modermålet", der i 1903 blev opstillet i stort format i Skibelund Krat.

Havfruens symbolik
Havfruer og andre sære væsener fra det bølgende vand skildredes flittigt af kunstnerne omkring århundredeskiftet. Vandet var et godt emne, de bølgende former passede til art nouveau stilen, og man var opmærksom på de psykologiske undertoner. Havet er livets ophav og symboliserer det ukendte, farlige og lokkende. Sirenen eller havfruen er et erotisk væsen, hvis besnærende sang lokker sømanden i sin våde grav. Hansen Jacobsens havfrue er dog en meget uskyldig udgave. Hansen Jacobsen skabte flere havfruer i sit liv. Se »Havfruer, der laver Malstrøm«.

En havfruefontæne
I 1938 blev Hansen Jacobsen bedt om at lave en fontæne til møbelfabrikant Oluf Sidelmann Jakobsens haveanlæg i Aalestrup nordvest for Hobro. Landskabsarkitekt Johannes Skovborg stod for anlæggelsen. Hansen Jacobsen greb ligesom ved anlæggelsen af Troldespringvandet tilbage til en ældre figur, denne gang »Den lille Havfrue«. Hun blev støbt i bronze og placeret midt i et lavt, korsformet bassin omgivet af vandspyende øglehoveder. Denne bronzefigur blev siden solgt på auktion i København. Dens senere skæbne er ukendt.

På Lokalhistorisk arkiv i Vejen opbevares et gammelt fotografi, der viser et hjørne af den fine stue på "Grønvang" i Vejen. Det hjem var opbygget af margarinedirektør, senere nationalbankdirektør, Johannes Lauridsen (Alfa) og dennes hustru Maren. Over den indbygget hjørnesofa var der lavet en afsats til Hansen Jacobsens skulptur af den lille havfrue, der siden fik sin plads på Vejen Kunstmuseum. På hylden til højre ses en gipsversion af Niels Skovgaards model til "Magnusstenen", der i 1898 blev opstillet i Skibelund Krat. Yderst står en af Niels Hansen Jacobsens krukker i en kombination af stentøj og bly. Til venstre for skulpturen er der endnu et par af hans krukker og dertil en porcelænsvase.

Klik her hvis du vil læse H. C. Andersen eventyr »Den lille havfrue«