Button Text
Button Text
Button Text
Button Text
Button Text
Button Text
Button Text
Button Text
Button Text
Button Text

Åben et album ved at klikke i frisen ovenfor.

Axel Hou billeder

AXEL HOU ARKIVALIER

Klik på det ønskede album i den vandrette tværbjælke. Klik dernæst på albummets forside, når det dukker op i den højre billedspalte.
I tekstspalten står museumsleder Teresa Nielsens beskrivelse af indholdet uddybet med relevant billedstof.

VIGTIGT: Når man har bladret fra den første side med pilene under billedet, kan man dernæst bruge piletasterne på tastaturet. Det er mere præcist og langt hurtigere.

Axel Hous direkte efterkommere er i dag alle bosat i Canada. Hans ene barnebarn har hen over årsskiftet 2011-2012 foræret Vejen Kunstmuseum, hvad der har været bevaret af kunstnerens egen samling af skitser, grafiske arbejder, skitsebøger og tre store album.

Da kun en mikroskopisk flig af billedhugger Niels Hansen Jacobsens private arkivalier er bevaret, er det en gave i hans gode vens arkivalier at kunne danne sig et indtryk af, hvordan en samtidig kollega samlede ind og opbyggede sin billedverden.

De seks skitsebøger rummer materiale fra 1896-1947. Der er skitser fra rejser og en lang række konkrete forarbejder, der siden blev omsat til malerier og grafiske værker.

De tre store album har en helt anden karakter. Det ene rummer en samling inspirationsudklip, i det andet er

indklæbet hans og hustruens fotos fra deres rejse i 1928 i anledning af sølvbrylluppet. Turen var en gave fra deres venner og bekendte. Slutteligt er der et album med indklæbede kalkeringer, som Hou har lavet over forskellige emner – fx alverdens kirkeruder, da han selv kastede sig over emnet, eller historiske gitre, da han skulle levere forlæg til bl.a. de fire gitre til Dronningeporten på Christiansborg.

To af Vejen Kunstmuseums medarbejdere, Sophus Ejler Jepsen og Frederik Madsen, har sørget for, at dette omfattende materiale nu er tilgængeligt for alle interesserede.

Med tak til de gode givere ønskes god fornøjelse med bladring i albummerne!