Tag en Troldeskulptur med hjem!
- en hilsen fra Vejen: Trolde-Danmarks hovedstad
 


Har man set Troldespringvandet i Vejen, eller mødt Niels Hansen Jacobsens Trold i haven bag Glyptoteket i København, glemmer man aldrig denne spændte, listige figur. l Danmark findes der masser af Troldefortællinger.
Her på hjemmesiden er de samlet i et afsnit. Klik på Troldekort Danmark her til højre.
På museet findes Trolde i flere forskellige kunstneres fortolkninger:


l. l Niels Hansen Jacobsens stue kravler et par trolde rundt på halsen af et par krukker fra Holbæk Lervarefabrik- den ene er lidt større end den anden. Er de mon søskende?

2. l Gallerigangen hænger H.A. Brendekildes maleri af Trolden ved sin høj. Han er frygtsomt bremset af et kors på vejen - det værste en Trold kan forestille sig. Han kan ikke passere, men solen er ved at stå op. Hvad sker der med Trolde, hvis de kommer i dagslys? De forvandles til sten!

3. l vægmontren under maleriet står et askebæger, som maleren har modelleret. Det var i produktion på Kahlers værksted i Næstved. Den fjollede Trold undrer sig over, hvad der bryder vandoverfladen - hans egen storetå!

4. Ved siden af ligger opslået bogen om Nisser og Trolde. Billederne har H.A. Brendekilde tegnet.

5. På en hylde i Keramiksamlingen, står Niels Hansen Jacobsens grønglaserede figur af Trolden, der hører kirkeklokker. Det er næsten lige så væmmeligt for en Trold som at se kors og kirker!

6. l den midterste køje i gangen hænger Niels Skovgaards originaltegninger til bogen om Trolden Find. l forstening findes ham i krypten i Domkirken i Lund. Tegningerne har tilhørt Niels Hansen Jacobsen.

7. l Publikumsrummet hænger store scanninger af Birgit Bjerres fortællinger om Troldene i Lerbjergskovene. De flotte billedbøger kan man fornøje sig med og så gå ned ad Østergade til Anlægget, hvor den trehovedede trold tager imod og har fået selskab af små musicerende venner på øen i søen og to dyrevenlige trolde ved fuglehuset ... de er søde og hyggelige, en helt anden type trolde end ham, der står ude i springvandet!
 
Kig her i Skovtrolden i Lerbjergskoven


Kig her i Skovtroldens fortællinger


Kig her i Enhjørningen i Lerbjergskoven