Japanske discipliner: Bliv klogere på origami, ikebana og bonsai

I forbindelse med Vejen Kunstmuseums store udstilling med japanske træsnitsbøger og enkelttryk afholdes en række arrangementer om kreative discipliner, der er særlig japanske. Det første arrangement om IKEBANA – kunsten at arrangere blomster – måtte aflyses p.g.a. en ulykke. Nu er en ny dato fundet. Søndag den 8. maj demonstrerer Birgitte Hinnerskov i Skibelundsalen på Vejen Kunstmuseum opbygning af blomsterdekorationer, mens hun fortæller om aspekter af den stærke tradition. I udstillingens montre 13 kan man se et par opslåede IKEBANA-anvisningsbøger.


Søndag den 24. april og den 29. maj begge dage fra kl. 15 fortæller og demonstrerer origamimesteren Hans Dybkjær arbejdet med denne helt særlig japansk papirfoldningstradition. Med den kan man lave skulpturelle former ved omhyggelig geometrisk foldning af et stykke papir i et særligt format. På Hans Dybkjærs hjemmeside www.papirfoldning.dk kan man blive MEGET klogere på origami, men endnu lettere er det at lære med egne øjne og hænder under workshoppen på kunstmuseet i Vejen.

De to workshops er tilrettelagt med forskelligt indhold, så de på bedste vis supplerer hinanden. Den 24. april tager Hans Dybkjær afsæt i, at origami er gengivet i japanske træsnit tilbage fra 1700-tallet. Fra kl. 15 fortæller han om modeller, der kendes fra de gamle træsnit og belyser begrebet ”1000 traner”, med tråde op til moderne origami. Undervejs er publikum også med, når der i fællesskab foldes nogle af de modeller, der omtales i præsentationen.

Søndag den 29. maj kl. 15 fortæller Hans Dybkjær om sammenhængen mellem europæisk og japansk foldekunst, med tråde op til moderne origami. Her bliver der ligeledes mulighed for at prøve selv, når nogle af de omtalte modeller foldes i fællesskab.

Hans Dybkjær fortæller om en meget direkte forbindelse mellem den aktuelle udstilling og ORIGAMI-værkstedet. I bind 10 af ”Manga’en”, der er lavet af Katsushika Hokusai (ham med den berømte bølge) er der en tegning af en magiker, der forvandler foldet papir til fugle! I forbindelse med arrangementerne den 24.4. og 29.5. præsenteres bogen for de fremmødte og Hans Dybkjær fortæller også om det helt særlige japanske washi-papir, der er fremstillet med fibre fra barken af morbærtræer. Det giver en næsten tekstilagtig karakter, der gør de japanske bøger anderledes smidige og levende.

På sin hjemmeside fortæller han om tranen:
Den er Japans nationalfugl og symbol på lykke. Den er også en af de ældst beskrevne foldefigurer og er indbegrebet af Japansk traditionel origami. Den er en let modifikation af et andet klenodie, den flyvende fugl. Den foldede trane kan ikke baske med vingerne, til gengæld er den mere tredimensionel og elegant med sin slanke hals og halen/benene der stikker bagud når den flyver. Det er traditionelt japansk at folde sammenhængende traner af ét stykke papir som er snittet til. Dette er blandt andet beskrevet i verdens ældste overlevende origamibog ”Hiden Senbazuru Orikata” – "Hemmeligheden ved 1000 traner origami", der udkom i Japan i 1797. Der er tydeligvis reelt ikke 1000 traner, men på den tid blev "1000" brugt i betydningen "mange". Legenden fortæller at den som folder 1000 traner, får et ønske opfyldt, typisk om et langt liv eller at blive rask.


Alle er velkomne både den 24. april og den 29. maj. Det er gratis at være med og man får lidt forskelligt med ved hver origami-præsentation.


Søndag den 19. juni kan man høre om BONSAI – kunsten at forme og passe dværgtræer.