På kirkegården i Vejen står billedhuggerens kærlighedserklæring til moderen - en marksten med et moderhjerte midt i vækstranken.

Kom med på en livsbekræftende kunstoplevelse på kirkegården

Søndag den 17. april kl. 15 går turen rundt blandt billedhugger Niels Hansen Jacobsens livsbekræftende gravsten på Vejen Kirkegård. Museumsleder Teresa Nielsen fortæller om de flotte vækstranker, den håndholdte typografi, specialiteten fiskekrogstal og masser af andre historier.

Til Niels Hansen Jacobsen (1861-1941) opførtes i 1924 Vejen Kunstmuseum med tre funktioner – det blev hans bolig, atelier og dertil museum. Borgerne havde samlet ind og han havde stærke lokale forbindelser. Han var vokset op i Vejen og flyttede siden tilbage til byen, hvor folk købte hans usædvanlige, skæve og anderledes keramik og betroede ham at sætte sten til minde om deres afdøde. Tilmed blev han fra nær og fjern bedt om at rejse grav- og mindesten så langt væk som til København i øst og Vester Vedsted i vest, fra Vrensted i nord til Sønderborg i syd.

Hans barndomshjem lå i det nordlige Vejen, hvor Rosengården ligger i dag. Da han efter ti års ophold i Paris i begyndelsen af 1900-tallet flyttede hjem til Vejen, dannede aftægtsboligen til den store gård rammen om hans liv. Det fine lille hus kaldet ”Hytten” ligger der endnu, og afventer en omfattende renovering. I de mellemliggende år er både hans keramikværksted og ”Huggehus” forsvundet. Det sidstnævnte var et teglklædt telt, der værnede mod regn og vind mens han huggede grav- og mindesten. Ude på den store plads foran ”Hytten” stod et mægtigt udvalg af store og små marksten, som egnens landmænd satte af. Her kunne bestillere vælge den sten, som de fandt passende til minde om deres afdøde slægtninge. Opgaven blev talt igennem, og skulle det være en ornamenteret sten, ser det på gamle fotografier ud til at billedhuggeren lavede små keramiske modeller, så man kunne danne sig et indtryk af, hvad der var i vente. Enkelte skitser er bevaret i Keramiksamlingen på Vejen Kunstmuseum.

Hjemme i stuen kan man her på hjemmesiden gennemse over 200 af hans grav- og mindesten. Midt i øverste tværmenu klikker man ind på hans sammenslyngede signatur NHJ, og kan derefter vælge linket til hans grav- og mindesten. Næsten ¼ af dem findes på kirkegården i Vejen, og Niels Hansen Jacobsen er repræsenteret med gode værker på stort set alle kirkegårde i Vejen Kommune. Hans grav- og mindesten syd for Kongeåen udgør et ganske særligt kapitel. Efter Genforeningen var det billedhuggeren i Vejen man søgte, når man i eksempelvis Rødding, Skodborg og Øster Lindet ville sætte mindesten over de lokale man havde mistet under første Verdenskrig. Og siden blev han også bedt om at rejse en række Genforeningssten. Undervejs er det også blevet til sten over markante sønderjyder som Mikael Steffensen på Hammelev kirkegård, Mathias Mygind i Øster Lindet, Peter Reimers i Sønderborg og Peder Skau på Fjelstrup kirkegård.

Kom med på turen rundt på kirkegården i Vejen og hør lidt om fortællingerne bag udvalgte af billedhuggerens værker – en vigtig side af hans produktion, der er stort set usynlig på hans museum! Men dér kan man jo heller ikke til se, at meget af hans energi er gået med vigtige mindesten til det historiske anlæg i Skibelund Krat!