FFF – FYRAFTENS FORDYBELSE DEN FEMTENDE

FFF kan lede tankerne hen på de syv F'er: Fruentimmere, Folkehold, Fattige, Fallenter, Fjolser, Forbrydere og Fremmede, der ved Grundloven af 1849 var udelukket fra at deltage i folkestyret. Siden 1997 har Vejen Kunstmuseum arbejdet med at grave frem og præsentere en del af Niels Hansen Jacobsens kvindelige samtidige, og i forlængelse af museets fokus på kvindelige kunstnere indledes med at se nærmere på fruentimmernes forhold. FFF kan forhåbentlig bidrage til at skabe et bredere kendskab til kvinders historie.

FFF er blevet til ud fra et ønske om at samles i et andet format end de klassiske foredrag. Samtidig er rækken af arrangementer lagt som fyraftensmøder, så de kan nås inden aftensmaden og hvad der ellers kalder på opmærksomheden!

Ved at invitere kyndige oplægsholdere ind sammen med nysgerrige gæster er håbet, at vi sammen udvikler en slags samtalesalon – et rum, hvor den interesserede kan spørge ind, og hvor den kyndige bliver udfordret på tilhørernes tanker og ideer – og måske nye vinkler på materialet.

Fyraftens Fordybelser bliver til i samarbejde med Folkeuniversitetet i Vejen og øvrige medspillere afhængig af tema. Vi hører fx om de første kvindelige præster i Vejen Kirke i maj i samarbejde med menighedsrådet, mens vi i september i samspil med Askov Højskole oppe i Tårnsalen hører om de kvindelige lægprædikanter i kredsene omkring Grundtvig. Følg med – og se, hvad der sker hver den 15. i måneden!

NÆSTE FFF-SALON

15. maj kl. 16-17.30: Pia Fris Laneth om ordinering af de første kvindelige præster i Odense i 1948. Medarrangør Vejen Kirkes menighedsråd. Arrangementet finder sted i kirken

I samarbejde mellem Folkeuniversitetet i Vejen, Vejen Menighedsråd og Vejen Kunstmuseum bliver der mandag den 15. april kl. 16 i Vejen Kirke lejlighed til at høre succeshistorien om de kvinder og mænd, der ændrede dansk kristendom til et værdigt åndeligt rum for begge køn. Fortællingen indgår i Vejen Kunstmuseums række af FFF - Fyraftens Fordybelser, der månedligt finder sted den Femtende. Lejlighedsvis flytter de månedlige arrangementer ud – denne gang til Vejen Kirke.
Entré: 75,00 kr.

KOMMENDE FFF-SALONER

15. juni: Teresa Nielsen om Ejnar Nielsens blomster og dagens liv i grøftekanten

15. juli – feriepause

15. august: Klaverkoncert med Michala Linn – kvindelige komponister

15. september: Lone Kølle Martinsen om de kvindelige lægprædikanter i kredsene omkring Grundtvig.
Medarrangør Askov Højskole: Arrangementet finder sted i Tårnsalen på Askov Højskole

15. oktober: Jytte Larsen om 1915, da de danske kvinder fik stemmeret

15. november: Inger Lauridsen om den sønderjyske maler Agnes Smidt

15. december: feriepause



TIDLIGERE FFF-SALONER

15. april: Hanne Schaumburg Sørensen fra Randers Museum om kvindelige fotografer og selverhvervende kvinder i et historisk perspektiv

Med fortællingen lørdag den 15. april får vi belyst et arbejdsfelt, fotografiet, der ved sin fremkomst i 1800-tallet ikke på forhånd var defineret til at skulle udøves af et bestemt køn. I begyndelsen af 1900-tallet var omkring 10% af Københavns fotografer kvinder.
På Vejen Kunstmuseum taler Hanne Schaumburg Sørensen om Nordens første kvindelige fotografer. Fortællingen bygger på hendes bog fra 2021 ”I Skyggen”. Foredragets og bogens titel refererer til, at de kvindelige fotografer bogstaveligt talt arbejdede i skyggen, det vil sige bag kameraet. Titlen refererer også til, at de kvindelige fotografer ofte stod i skyggen af deres mandlige kolleger og endda måtte arbejde under deres ægtemands navn.

15. marts kl. 16-17.30: Cand. mag. Dorthe Chakravarty om Tjenestepigeforeningen – og Teresa Nielsen om mælkebøtten som Susette Holtens kvindetegn

I 1899 indkaldte Marie Christensen Københavns tjenestepiger til et hemmeligt møde. Det blev begyndelsen på Tjenestepigeforeningens kamp for at ændre de elendige forhold, tjenestepigerne arbejdede under. Foredraget handler om Marie Christensen og landets tusindvis af tjenestepiger, som gennem erindringer har fortalt om uretfærdighed og misbrug af magt - og om, hvordan nye tider og strømninger gav mulighed for at forandre arbejdslivet.
Museumsdirektør Teresa Nielsen supplerer med fortællingen om, hvordan kunstneren Susette Holten i 1895-1896 gjorde mælkebøtten, der også ses på Tjenestepigeforeningens banner, til billede på kvindernes engagement.

15. februar kl. 16-17.30: Mag.art. Charlotte Christensen om Ejnar Nielsens kvinder

Ejnar Nielsen kendes i vore dage særligt for sine dystre, i bund og grund gudsforladte skildringer af fattige landsbyfolk i Gern i Jylland.
I perioden mellem 1910 og 1910 udførte han en forbløffende og ofte gådefuld serie af portrætter og realistiske malerier af kvinder, der stod ham nær. Iblandt dem var hans første hustru og hans mor. Foredraget vil præsentere disse billeder, og give et udblik over Ejnar Nielsens og hans samtids kvindebillede.

Baggrunden for FFF

Under pandemien afholdt museet i november 2020 – med behørig afstand – møde med en bred gruppe af husets bekendte om nye formater for arrangementer – drømme om at krydse forskellige fagligheder og måske skabe noget mere interaktivt end det klassiske foredrag, gerne et fyraftensmøde som en slags samtalesalon, hvor der er plads til, at de fremmødte kan spørge ind og bidrage til dagens tema.

Der var enighed om forsøgsvis at lægge ud med et månedligt træf. Et dogme har det været at vælge en dato, der hver måned ligger fast, men over tid vil lande på forskellige ugedage. Vi satser på, at FFF bliver en månedligt tilbagevendende begivenhed – som museets Buketture, der nu har kørt siden maj 2018, og hvor vi den 14. april 2023 runder tur nr. 60!